Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Eurooppalainen painajainen

Jani Saxellin uuden romaanin asetelma on merkillinen: Euroopasta on katoamassa unennäkemisen taito. Siksi tarvitaan unenpäästäjien ammattiryhmä, johon kirjan päähenkilö Florian Timár kuuluu. Florian on taustaltaan Romanian romani, joiden joukosta unenpäästäjiä löytyy erityisen paljon.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa nykyaikaan. Keskeisin tapahtumapaikka on kotoinen Helsinki, mutta seikkailussa liikutaan myös 1990-luvun Euroopassa, muun muassa kommunisminraunioilla Romaniassa, josta Florian on paennut Suomeen.

Florian on kokenut kotimaassaan Nicolae Ceaucescun kauhut. Elämä nykyaikaisessa valvontayhteiskunnassakaan ei ole helppoa - etenkään toisen luokan kansalaiseksi luokiteltavalla romanilla.


Unenpäästäjä Florianissa nykyaikainen vaino henkilöityy ovelaan rikosylikomisario Nuortamaan, jonka haaveissa on lopettaa pakolaisten auttaminen kokonaan. Kirjan karussa maailmassa poliisi ei todellakaan ole ystävä.

Saxell ottaa ponnekkaasti kantaa alati vellovaan pakolaiskeskusteluun, mutta mikään pamfletti teos ei ole. Saxell ei julista, vaan kirjoittaa toimivaa fiktiota, jossa on surrealistisista piirteistä huolimatta toden tuntu.

Unenpäästäjä Florian on runsas ja rönsyilevä kirja. Siihen on upotettu paljon teemoja, historiaa ja fiktiota. Välillä vaikutelma on sekava kuin unen ja valveen rajamailla. Kirjan edetessä palaset loksahtavat kuitenkin paikalleen. Saxell osaa kuljettaa monimutkaistakin tarinaa.

Lajityypiltään kirja häilyy maagisen realismin, scifin ja dekkarin rajamailla. Unenpäästäjä Florian on myös Romanian romanin ja suomalaisnaisen rakkaustarina. Sen kylmästä ja lohduttomasta maailmasta on löydettävissä arvokas hyppysellinen toivoa.

Juho Hakkarainen
* * *

Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian. Avain 2010. 209 s.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto