|
Kun keskitalven kauniina aamuna lähden kävelylle kukkamekko päällä ja miltei jokainen vastaantulija toivottaa hyvät huomenet, tiedän olevani kaukana Suomesta. Olen Uudessa-Seelannissa, Suomeen nähden maailman kaukaisimmassa kolkassa.
Tänne muutettuani ihastuin ihmisten ystävällisyyteen. Suomessa tuntemattomille eivät juttele kuin hullut ja humalaiset, täällä olet itse hieman outo, jos et rupattele tuntemattomille. Puistonpenkillä vierellesi saattaa istahtaa lukioikäinen poika ihastelemaan vauvaasi, matkustajat huutavat bussikuskille hyvää päivän toivotukset kyydistä pois jäädessään ja naapurit tuovat kotiovellesi oman pihansa kasviksia ja jouluaattona viinipullon. Se tuntuu mukavalta.
Suomalaisetkin voisivat rohkeasti kokeilla, miltä tuntuu, jos naapureilleensanoisi väkinäisen tervehdyksen lisäksi myös jotain muuta.
Suomesta käsin uusiseelantilainen ilmasto vaikutti täydelliseltä: Lämmintä hamekeliä lokakuulta aina toukokuulle saakka. Lämpö on kuitenkin suhteellista. Suomessa jäädytään paukkupakkasilla bussipysäkeillä, Uudessa-Seelannissa palellaan talvisin sisätiloissa. Paikalliset kodit ovat homeisia paperitaloja, ovissa on etanoiden mentäviä rakoja ja tuulisella säällä ikkunaverhot heiluvat sisällä.
Pahimmassa tapauksessa sisällä oleillaan toppatakki päällä, ennen ruokailua kylmät astiat lämmitetään mikrossa ja nukkuessa pidetään sähköinen patjanlämmitin päällä. Kylmyydestä huolimatta harva ihminen lämmittää kotiaan, sen sijaan ikkunoita pidetään yöt päivät auki, ja siitä huolimatta huonekalut ja vaatteet homehtuvat. Onneksi keväisin kauppoihin ilmestyy homeenpoistoaineet - ja ikkunaverhot ovat taas aivan kuin uudet.
Saavuin tänne vastavalmistuneena maisterina, ylpeänä opintotaipaleestani. Onnitteluiden sijaan täkäläiset kysyivät, miksi uhrasin miltei kuusi vuotta elämästäni opiskeluun, eikö vähempikin olisi riittänyt?
Suomalaisnuorille akateeminen ura näyttäytyy porttina hyvään elämään. Moni käytännön työ nähdään välitilana, josta täytyy pyrkiä pois. Täällä hyvän elämän imagoa ei ole kiinnitetty yhtä vahvasti mihinkään ammattiin: niin leipuri kuin lakimieskin voi olla elämäänsä ja työhönsä tyytyväisiä. Ne, jotka valitsevat yliopistouran, siirtyvät työelämään miltei aina jo kandintutkinnon jälkeen. Maisterinopintoihin hakeutuvat vain tutkijanalut ja ne onnettomat, jotka yrittävät paikkailla huonosti mennyttä perustutkintoa jatko-opinnoilla.
Suomessa ollaan huolestuneita opiskeluaikojen venymisestä. Sen sijaan, että yritettäisiin puristaa jokaisesta yliopisto-opiskelijasta ennätysvauhdilla maisteri, voisi auttaa, jos ymmärrettäisiin, että monilla aloilla jo kandintutkinto olisi riittävä pohjakoulutus alkavalle työuralle.
Oman alan töihin siirtyvä kandidaatti on yhteiskunnalle huomattavan paljon tuottoisampi kuin useita vuosia gradua vaille oleva kaupankassa.
Asunnot ovat täällä usein kuin kulisseja: näyttävät ulkoapäin kodeilta, mutta sisätilan kosteuden ja kylmyyden vuoksi ovat todellisia terveysuhkia. Sama ongelma vaivaa hieman ihmissuhteita. Ihmiset ovat kyllä ystävällisiä, mutta pidempään täällä asuessa huomaa, että ihmisten syvempi luonne näyttäytyy valitettavan usein hieman täkäläisten asuntojen kaltaisena.
Ystävällisyys ja kohteliaisuus ovat vain pintaa, sen sijaan lupausten ja sopimusten pitäminen ei aina ole erityisen tärkeää. Naapuri, joka on juuri edellispäivänä jättänyt hoitamatta yhteisesti sovitun, itselleni tärkeän asian, saattaa aamulla kävellä vastaan, hymyillä ja toivottaa vain hyvät huomenet.
Silloin tiedän olevani kaukana Suomesta, eikä kotiin paluu tunnu yhtään pahalta.
Milla Nyyssönen
on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka asuu Uudessa-Seelannissa
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Toryville (20.11.10, kello 2:48)
Oli kiva kuulla, ettei sinne antipodeille lähteminen ole välttämättä elämää positiivisesti muuttava ratkaisu. Tähän vuodenaikaan juuri tulee mietittyä, olisiko aika nostaa kytkintä tästä maasta.
Parasta antia kirjoituksessasi oli kuitenkin kandin ja maisterin vertailu. Miksi ulkomailla ollaan kandeja mutta Suomessa maistereita?
Tyypillinen ulkomaiden kandi
a) opiskelee vanhempien rahoilla
b) ostaa kirjoja opiskelun tueksi
c) opiskelee mahdollisimman vähän (= neljä vuotta)
d) valmistuu käytännönläheiseen ammattiin
Tyypillinen suomalainen maisteri
a) opiskelee ilmaiseksi opetuksen osalta ja valtion subventoimana elämisen osalta
b) ei osta kirjoja vaan lainaa ne
c) opiskelee mahdollisimman paljon (= kulttuurinen ihanne, 'suosta', 'sorrosta' ja 'tietämättömyydestä' nousemisen metafora, yleensä 6-9 vuotta)
d) valmistuu "ammattiin", joka määrittyy lähinnä opintojen määrästä ja laadusta
Sosiaalidemokratia lienee lähimpänä vastausta. Muualla ei olla niin sossuja. Onko siitä hyötyä vai ei, on sitten toinen asia. Mutta uskoisin, että schooleineen ja muineen on koko ajan pientä painetta muuttaa opiskelua Suomessakin muun maailman mallin mukaiseksi.
Itse en kannata mitään puoliväliin hivuttautuvaa vähän-tuohon-vähän-tuota & nip-and-tuck -ratkaisua. Kannatan sitä, että pidämme sen, mitä meillä muinoin oli tai sitä, että teemme opiskelujärjestelmästämme kauttaaltaan halvan ulkomaisen kloonin, jonka hyvä puoli on se, että tänne tullessaan sitten tietää mitä saa, samoin kuin McDonaldsiin (Suomessakin) mennessä tietää mitä saa. Ellei nyt oteta lukuun Keskustorin mäkkäriä.
Toryville (20.11.10, kello 3:00)
Toisaalta on kiva kuulla, että meitä suomalaisia on siellä, missä aurinko paistaa. Miltä Uusi-Seelanti tuntuu paikkana? Kun menee niinkin kaakkoon maailmankartalla, onko siellä koko ajan sellainen tunne, että on maailman keskiöstä ja tapahtumien tapahtumispaikoista syrjässä? Itse olen havainnut tätä efektiä jonnekin kauas mentyäni.
forum.isory.org/viewtopic... Kirjoittamasi artikkeli herätti keskustelua muuallakin.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen