Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kolumni: Menetetyt sukupolvet

Nuoriso on kehityksessä vaiettu ryhmä, vaikka maailman väestöstä puolet on alle 30-vuotiaita ja pelkästään 15-24 vuotiaita nuoria on liki viidennes. Vammaisten, naisten, lasten ja vanhusten oikeudet tunnustetaan, mutta mitä oikeastaan tiedämme maailman nuorista ja heidän toiveistaan?

Nuorisotyöttömyys kivunnee tänä vuonna korkeimmilleen sitten toisen maailmansodan. Suuri osa nuorista asuu maissa, joissa väestö on runsas ja työllistyminen haastavaa. Muodostamme laskennallisesti noin neljänneksen maailman työvoimasta, mutta yli 40 prosenttia työttömien määrästä. Vuoden 2009 lopussa työttömiä nuoria oli virallisissa tilastoissa 81,2 miljoonaa - ja sekin on kaunisteltu totuus.


Tulevaisuudessa maailma pystyy työllistämään kenties vain neljänneksen nuoristaan. Jo nyt monet ovat vailla työtä ja elävät köyhyysrajan alapuolella. Virallisesti työttöminä ovat tosin vain he, joilla on siihen varaa: muiden on otettava vastaan mitä työtä tahansa. Kansainvälinen työjärjestö ILO:n mukaan yli 150 miljoonaa nuorta aikuista joutui tulemaan toimeen alle euron päiväpalkalla vuonna 2008.

ILO puhuukin jo menetetystä sukupolvesta. Vuoteen 2020 mennessä työmarkkinoille tulee arviolta 1,3 miljardia nuorta, mutta uusia työpaikkoja syntyy ehkä vain 300 miljoonaa. Ulkoministeriössä konflikti- ja yhteiskuntakysymyksissä neuvonantajana toiminut Olli Ruohomäki on ennustanut, että tulossa on darwinilainen eloonjäämistaistelu. Vuonna 2050 meitä on kenties jopa yhdeksän miljardia pakkautuneena liitoksistaan natiseviin suurkaupunkeihin. Työtä ei riitä kaikille.


Tutkimuksissa on havaittu, että maiden, jossa nuoria on poikkeuksellisen paljon, konfliktiherkkyys lisääntyy. Nuorisopullistumaksi kutsuttu väestöilmiö lisää nuorten työttömyyttä ja syrjäytymistä. Toimettomilla nuorilla ei ole tuloja eivätkä he kykene säästämään. He eivät luo valtioille verotettavaa eivätkä synnytä tuotteiden tai palvelujen kysyntää. Myös heidän koulutukseensa käytetyt resurssit valuvat hukkaan.

Nuoret ovat yhteiskunnallisen kehityksen moottoreita. Sen potentiaalin menettäminen maailmanlaajuisesti on mittava uhraus. Tämän päivän nuoriso on se joukko, jonka tulee löytää ratkaisut edeltäneiden sukupolvien synnyttämiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Saamamme perintö on haastava ja haavoittuva - emme voi väittää vastaanottaneemme vähäistä tehtävää. Millä voimavaroilla ja valmiuksilla käymme mahdollistamaan tulevaa?


Katri Suhonen
Kirjoittaja on Tamyn kansainvälisten asiain sihteeri, joka jättää hyvästit ylioppilaskuntatoiminnalle vuodenvaihteessa.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto