Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Myös noviisi nautti sinfoniakonsertista Tuomiokirkossa

Ummikko lähti selvittämään, mistä klassisessa musiikissa on kyse. Vaihtoehtoisena keikkakokemuksena konsertti on nostattava elämys.

Vaikka sivistymättömyydellä ei kannata ylpeillä, tämän arvion aluksi lienee paikallaan tunnustaa, että en tiedä klassisesta musiikista yhtään mitään. Minimalismin ja monotonisen toiston ystävänä vierastan erityisesti mahtipontisia sinfonioita.

Klassisella musiikilla on elitistisen ja vaikeasti ymmärrettävän musiikin maine, kuten jazzillakin. Kimmo Tullilan johtaman Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin konsertti Tuomiokirkossa todisti, että klassisesta musiikista voi nauttia, vaikkei sitä ymmärtäisikään.Tunnelmaltaan Tuomiokirkko sopi musiikkiin upeasti. Vaikka tilan akustiikka söi dynamiikkaa, musiikki soi selkeänä ja kuulaana. Orkesterin soitto oli taidokasta kautta linjan.

Konsertin ensimmäinen teos Ludwig van Beethovenin Coriolanus-alkusoitto, op. 62, soi orkesterin käsittelyssä herkästi ja kauniisti, mutta itse sävellys ei tehnyt vaikutusta. Teos tuntuikin toimivan nimensä mukaisesti lähinnä avauksena.

Baritoni Juha Koskelan kanssa esitetty Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja liikkui hienosti melankoliasta kepeisiin tunnelmiin ja takaisin surumielisiin säveliin seuraillen nuoren kisällin tarinaa menetetystä rakkaudesta. Koskela tulkitsi osansa hienosti ja tunteella.

Konsertin kohokohta oli Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 2 D-duuri, op. 43. Soittimet vuorottelivat taidokkaasti keskenään. Kontrabassojen ja sellojen nousevat ja laskevat herkät pizzicato-kulut kasvoivat fagottien pehmeiden melodioiden kautta mahtipontiseen vyörytykseen.

Tuomiokirkon holvikaariin maalatut siivet kohoavat keltaisella pohjalla kohti verenpunaiselle taustalle maalattua käärmettä, jolla on omena suussa. Samoin musiikissa kevyet teemat vuorottelivat raskaampien sävyjen kanssa. Sibelius myös mielsi keltaiseksi toisen sinfonian sävellajin, D-duurin. 1907 valmistunut kivikirkko ja 1902 valmistunut sinfonia kohtasivat kuin vanhat ystävät.Samuli Huttunen

****

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto