Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ulkomaalaisille saattaa pian tulla hakumaksu

Tampereen yliopisto haluaa hakumaksut EU-alueen ulkopuolelta tuleville hakijoille. Ylioppilaskunta ei saanut mielestään ääntään kuuluviin yliopiston opetusministeriölle antamassa lausunnossa.

Opiskelijat puhaltelivat koulutuskuplaa symboloivia saippuakuplia marraskuun puolessa välissä Päätalon aulassa.
Opiskelijat puhaltelivat koulutuskuplaa symboloivia saippuakuplia marraskuun puolessa välissä Päätalon aulassa.

Tampereen yliopisto ehdottaa hakumaksujen käyttöönottoa ulkomaisille opiskelijoille lausunnossaan opetus- ja kulttuuriministeriön alustavaan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan.

Ajatus on periä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta maksu hakemisesta Tampereen yliopiston koulutusohjelmiin, vaikka hakijaa ei yliopistoon hyväksyttäisi. Maksun toivotaan helpottavan hakemuksiin liittyvää valtavaa hallinnollista työtä ja kattavan siihen liittyviä kuluja. Tampereelle tulevien hakemusten lähettäjistä osalla ei ole tarkoitustakaan ottaa opiskelupaikkaa vastaan.

"Hakijoissa on todella paljon sellaisia, jotka hakevat vain hakemisen vuoksi ja paljon sellaisia, jotka karsiutuvat heti valinnan alussa. Taustalla ovat esimerkiksi puutteelliset hakemukset. Kohtuullinen hakumaksu voisi osaltaan karsia hakemusten tulvaa. Samalla sen maksaminen on yksi signaali sen suhteen, että hakija on liikkeellä tosissaan", kertoo yliopiston vararehtori Harri Melin.

Ehdotuksen taustalla on Ruotsissa käyttöön otettu vastaavanlainen hakumaksu. Sadan euron suuruinen maksu on romahduttanut hakemusten määrän Ruotsin yliopistoissa. Suomessa mahdollisesti käyttöön otettavan maksun suuruus on Melinin mukaan kansallinen päätös, josta ei vielä ole keskusteltu.

"Mahdollinen maksu ei saa olla liian suuri. Sen tulee ainoastaan peittää hakuprosessin kulut", Melin toteaa.

Opiskelijoille ehdotus hakumaksuista tuli yllätyksenä. Tamyn hallituksen koulutuspoliittisen vastaavan Veera Kalevan mielestä Ruotsin esimerkki osoittaa hakumaksun toimimattomaksi.

"Hakumaksut ovat todettu muualla äärimmäisen huonoiksi, eikä niistä ole kuultu mitään keskustelua aikaisemmin. Olimme siksi asiasta todella yllättyneitä", Kaleva kommentoi.Tamyssa oltiin huolestuneita myös lausuntoon sisältyneestä ehdotuksesta jatkaa kokeilussa olleita EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille suunnattuja koulutusmaksuja.

Yliopiston rehtori Kaija Holli ymmärtää opiskelijoiden pelkoja ja vakuuttaa, että tarkoitus ei ole siirtyä maksullisten koulutuksen suuntaan.

"Kokeilulla oli tarkoitus selvittää maksullisiin koulutusohjelmiin siirtymisen vaikutuksia suomalaisten korkeakoulujen kansainvälistymiselle ja vetovoimaisuudelle sekä vieraskielisten koulutusohjelmien laadulle. "

"Tämä kokeilu vain osui juuri samaan aikaan yliopistouudistuksen kanssa, joten niitä ei käytännössä saatu toteutettua juuri missään. Halusimme jatkaa kokeilua, jotta saisimme vastaukset näihin kysymyksiin."

Opiskelijoiden edustajien mielestä perustelut olisi pitänyt tuoda lausunnossa huomattavasti selkeämmin esiin.

"Ei meille tullut mielenkään, että asia olisi jäänyt epäselväksi. Olisihan asian voinut sivulauseessa mainita", Holli vastaa kritiikkiin.Lausunnossa oli useita muitakin kohtia joihin ylioppilaskunta oli tyytymätön. Kalevan mukaan yliopisto haluaa löysentää perusteita periä maksua aikuis- ja täydennyskoulutuksesta. Samaan aikaan opiskelijavalintaa ollaan muuttamassa siten, että päävalinta varattaisiin vain ensimmäistä opiskelupaikkaa hakeville. Korkeakoulussa jo opiskeleva ei saisi osallistua pääsykokeisiin.

"Kun tähän lisätään maksullinen aikuiskoulutus, jonka merkitys kasvaa opiskelijavalinnan muuttumisen kautta, koko kuvio siirtyy maksullisen koulutuksen suuntaan. Ei se ole niin yksinkertaista, että vain ulkomaalaisilta vaaditaan maksuja", Kaleva kertoo.

Tamy järjesti marraskuun puolessavälissä kansainvälisenä opiskelijoiden Global Action Dayna maksullista koulutusta vastustavan tempauksen. Opiskelijat puhaltelivat koulutuskuplaa symboloivia saippuakuplia päätalon aulassa.

"Koulutuskupla tarkoittaa sitä, että lukukausimaksut kasvavat suuremmiksi kuin tutkinnosta saatava hyöty", Kaleva valottaa tempauksen taustoja.

Tilaisuudessa Kaleva ja Tamyn puheenjohtaja Ilkka Tiensuu luovuttivat yliopistolle adressin, jossa vaadittiin lopettamaan maksullisen koulutuksen kanssa flirttailu. Adressiin oli kerätty noin neljäsataa nimeä yliopistolla ja netissä.

Adressin vastaanottaneen rehtori Hollin mielestä lukukausimaksut eivät sovi pohjoismaiseen systeemiin, ja niiden käyttöönotto edellyttäisi koko yliopistojärjestelmän muuttamista angloamerikkalaiseen suuntaan.

"Jos minulta kysytään, niin en olisi vaihtamassa omaa yliopistoani amerikkalaistyyliseksi, olkoon kuinka korkealla millä listalla hyvänsä", Holli toteaa.

Kalevan mielestä on hienoa, että yliopiston rehtori on maksuttoman koulutuksen kannalla. Hän toivoo kuitenkin Tampereen yliopistolta selkeämmin kriittistä asennetta.

"Yliopisto ei itse maksuja voi laittaa, vaan se on poliittista päätöksentekoa. Mutta yliopiston pitäisi puheissaan tuoda aktiivisemmin esiin maksullisuuden vastustusta."

Tamy aikoo jatkaa toimintaa maksuttoman koulutuksen puolesta. Asiat ovat vasta luonnosvaiheessa, mutta Kalevan mielestä juuri nyt on oikea aika vaikuttaa.

"Yliopistolain yhteydessä meille sanottiin, että toimimme liian myöhään ja nyt taas syytetään turhasta foliohattuilusta."Juho-Matti Paavola, teksti ja kuva| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto