Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Iranilaisdraama saattaa olla vuoden paras elokuva

Asghar Farhadin palkittu elokuva on täynnä vahvoja hahmoja.

Luulet tietäväsi, mitä elokuvassa Nader ja Simin: Ero tapahtuu, kun kuulet, että kyseessä on kuvaus nykypäivän iranilaisesta perheestä. Elokuvajulisteen hunnutettu nainen vahvistaa ennakkoluuloja. Mutta Asghar Farhadin (ohjaus, käsikirjoitus) viides elokuva on myös paljon muuta. Esimerkiksi eräs vuoden parhaista elokuvista!

Naderin (Peyman Moaadi) ja Siminin (Leila Hatami) ero käynnistää toivottoman ihmissuhdevyyhdin keskiluokkaisessa perheessä. Farhadin elokuva vie katsojansa keskelle tapahtumaketjua, jossa kaikki ovat yhtä aikaa syyttömiä ja syyllisiä. Ristiriitaisten tilanteiden selvittämistä seuraavat sivusta lapset, joille valkenee tapahtumien myötä, ettei ole olemassa vain yhtä totuutta.

Vastoin ennakkoluuloja islam ei ole elokuvassa alleviivatusti esillä, vaan kietoutuu osaksi yhteiskuntaa: tuloerot näkyvät naisten huivien kangaslaaduissa. Uskonto näyttää myös koomiset puolensa kodinhoitajan (Sareh Bayat) kautta. Hänellä on tapana soittaa palvelevaan puhelimeen arkipäivän asioiden moraalikysymyksissä.



Parhaat elokuvat ovat usein määritelty sen mukaan, kuinka hyvin ne kestävät aikaa tai katselukertoja. Farhadin elokuvan kohdalla sen sijaan tuntee helpotusta kun lopputekstit alkavat, sillä toivottomuuden tunne on niin aito. Väitän, että parhaat elokuvat ovat myös niitä, joiden ensimmäinen katselukerta on niin voimakas, että niihin ei tarvitse palata.

Käsikirjoituksen vahvuus näkyy siinä, että tarina muuttuisi helposti romaaniksi tai näytelmäksi. Iranin Teheranin sijaan tapahtumat voisivat sijoittua minne tahansa. Elokuvan esittämät kysymykset ovat universaaleja. Elokuvan valheellisuuden kuvaus osoittaa, että se, mikä voisi olla totta, on yhtä merkittävää kuin totuus.



Sanna-Kaisa Lähdeaho

*****



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto