Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Jäätikön äänimaisema

Arktinen tuuli siirtelee lumikinoksia ikijään päällä. Jäälautat puristuvat hitaasti toisiaan vasten. Alla virtaavat hyytävät vesimassat.

Norjalaisen Biospheren Substratan musiikilliset maisemat ovat autioita ja kylmiä. Mutta sen pysähtyneisyys on vain näennäistä. Musiikki on jatkuvassa, hitaassa liikkeessä, sen pienet yksityiskohdat muuntautuvat jatkuvasti. Jäisen pinnan alla massiivinen bassohumina muodostaa pohjan kevyemmille elementeille.Törmäsin Biospheren musiikkiin ensimmäisen kerran vuonna 1997, kun MusicTV:n Party Zonessa näytettiin keikkataltiointi Biospheren keikalta pohjoisnavalta. Kolkko piippailu puolityhjässä teollisuushallissa arktisen jäätikön keskellä oli jotain aivan muuta kuin soittolistojen siloiteltu tanssipop.

1990-luvun loppupuoliskolle tultaessa elektroninen tanssimusiikki oli paisunut valtavaksi bisnekseksi ja levy-yhtiöt tehtailivat liukuhihnalta mielenkiinnottomia tusinahittejä. Kiinnostavat artistit alkoivat siirtyä kokeilevamman ilmaisun, kuten polveilevan idm:n ja maalailevan ambientin pariin.

Ennen vuonna 1997 ilmestynyttä Substrataa Geir Jenssen oli julkaissut Biosphere-nimellä kaksi albumia, jotka sisälsivät minimalistista teknoa ja ambient-suhinaa. Substratalla Jenssen hylkäsi täysin biitit.Biospheren tuotannossa Substrata on ehdoton helmi. Se on yksinkertainen, mutta kerroksellinen albumi. Se ei ole tanssimusikkia, mutta sen sydämessä sykkii meditatiivinen pulssi. Seesteisen äänimaiseman taustalla velloo määrittelemätön, painostava tunnelma, kuin odottaisi hetkeä, jolloin jää yllättäen murtuu alta.

Substratan aava äänivalli on oivaa taustamusiikkia pimeisiin talvi-iltoihin. Se on kiireetön, hitaasti aukeava levy, jonka kylmän pinnan alta kuoriutuu lopulta myös lämpimiä sävyjä.Samuli HuttunenBiosphere: Substrata (All Saints), 1997.

Vinyylipainos marraskuussa 2011.| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto