Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näin on! Kirjoituksia Tamysta: Järjen käyttö on sallittua

Olen aina kuvitellut, että opiskelijapolitiikka on reilua, vilpitöntä ja idealistista. Kuvittelin, että opiskelijapoliitikot, nuo maailman muuttajat, eivät sortuisi likaiseen peliin: ei lehmänkauppoja, neuvotteluja, kähmintää tai salaisia kabinetteja.

Kuvitelmani rapistuivat pahemman kerran, kun osallistuin viime vuonna Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokoukseen ja samanlaisen pettymyksen jouduin kokemaan tänäkin vuonna SYL:n ja OLL:n liittokokouksissa.Liittokokoukset osoittautuivat politiikan pelikenttien harjoituskentiksi, joissa voittajia ovat vain kokeneimmat ja ovelimmat neuvottelijat, jotka vielä yön pikkutunneilla hiovat diilejä seuraavan vuoden hallituksen kokoonpanosta. Neuvotteluissa tarkoituksena on saada oman ryhmän edustaja hallitukseen hinnalla millä hyvänsä.

En ihmettelisi, vaikka joku neuvottelijoista olisi myynyt oman isoäitinsä saadakseen kaverinsa hallitukseen. Hakijoiden pätevyydellä ei neuvotteluissa ole merkitystä, vaan ratkaisevaa on se, mitä opiskelee, missä opiskelee ja mitä puoluetta edustaa.

Minusta on perin kummallista, että liittokokouksessa oletetaan samaa alaa tai samassa korkeakoulussa opiskelevien olevan yhtä mieltä henkilövalinnoista ja asiakysymyksistä. Tiedän, ettei neuvottelukulttuuria hevillä muuteta, mutta toivon silti, että opiskelijat ryhdistäytyisivät ja kyseenalaistaisivat sen.

Armaat tulevat liittokokousedustajat ympäri Suomen: käyttäkää omaa järkeänne, älkää antako neuvottelijoiden päättää puolestanne!Veera Ikkelä

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (8)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Juho Karvinen (02.12.11, kello 17:16)

  Juuri näin. Jos en itse olisi ollut niin häkeltynyt ja ihmeissäni, olisi tehnyt mieli pitää enemmänkin meteliä. Kollektiivisen performanssin ehkä häkellyttävin osa oli henkilövalintojen varsinaiset äänestykset, jotka suoritettiin ihan kuin mitään neuvotteluja ei olisi koskaan käytykään, ihan kuin tulos olisi tullut jollekin yllätyksenä.

 2. Wimme (05.12.11, kello 2:03)

  Huvittavaa, että tämä kabinettipeli, jota Ikkelä kirjoituksessaan kritisoi, oli myös se joka ratkaisi Tamyn hallituksen 2012 ja kirjoittaja itse oli siinä mukana. Valitettavasti tänä vuonna emme saaneet pätevintä ehdokasta pj:ksi, koska kabineteissä käytyjen neuvottelujen johdosta Vihreän edustajat äänestivät ViVan ehdokasta eikä VB:tä. Veikkaan syyksi sen, että VB koetaan oikeistolaisena ja ViVa on luonnollisesti lähempänä Vihreää. Vastaavasti hallituksen jäsenistä jäi kaksi ViValaista ulkopuolelle, koska "ei haluttu punaista enemmistöä". Pätevyys ja kokemus siis voidaan unohtaa kunhan herrantähden mikään vaaliliitto ei saa enemmistöä ja niin pois päin.

  Valitettavasti puoluepolitiikan juurtuminen Tamyyn vie hallituksenmuodostamisen puoluepeliksi eikä henkilövaaleiksi. Ja tämä on juuri se syy, miksi Tamy tuntuu keskivertojäsenestä niin kaukaiselta ja tylsältä. Linjataan ja politikoidaan, mutta ei tehdä mitään konkreettista. Mallia saisi ottaa Etelä-Tampereen yliopistosta, jossa ollaan aidosti ajamassa koko yo-kunnan yhteistä asiaa.

 3. Tiina Heikkilä (06.12.11, kello 0:48)

  "...koska kabineteissä käytyjen neuvottelujen johdosta Vihreän edustajat äänestivät ViVan ehdokasta eikä VB:tä. "

  Voisin kommentoida kirjoituksen teemoja laajemminkin, mutta sanon nyt Vivan neuvotteijana vain yhden asian: missään kabinetissa ei päätetty Vivan ja Vihreiden välillä puheenjohtajavaalista tai sovittu, ketä vihreät kakkosäänillään äänestävät. Enkä tiedä, ketä vihreät kakkosäänillään äänestivät. Kuulemani mukaan eräs toinen taho kyllä tyrkytti heillekin pj-tyrkkyään, vaikka vihreillä oli omakin. Itse katsoin sellaisen pelin olevan tahditonta.

  Todellä typerää sanoa täällä noin nimimerkillä. Taitaa olla vaikeaa niellä, että Vivan ehdokas voitti VB:n välillä likaisenkin kuuloisesta lobbauksesta huolimatta?

 4. Tuomas S. (06.12.11, kello 9:00)

  "Olen aina kuvitellut, että opiskelijapolitiikka on reilua, vilpitöntä ja idealistista."

  Miksi ihmeessä? Miten se nyt olisi sen reilumpaa, vilpittömämpää ja idealistisempaa kuin valtakunnanpolitiikkakaan?

  Saattaa kuulostaa vähän kyyniseltä asenteelta, mutta pelkästään peliin osanottajien nuoruus ei vielä tarkoita mitään sen kummempaa reiluutta. Ikä kun ei ole Ideologia.

 5. Tiina Rikkilä (07.12.11, kello 16:50)

  Tamy ei ole ajanut opiskelijoiden etuja pitkään aikaan, eikä varmasti tule ajamaankaan, ennen kuin puoluepolitiikka kitketään pois. Ei hallituslaisen nimen perässä kuuluisi lukea poliittisen puolueen akronyymia, siinä kuuluisi olla ennemmin linkki cv:hen. Tamy on politikoinnin ja pikkupoliitikoiden leikkikenttä, jossa aina välillä unohtuu opiskelijaedunvalvonta ja keskitytään enemmän maailman parantamiseen sekä puolueen agendan ajamiseen. TTY:llä meininki on aivan eri ja siksi he ehkä saavat enemmän aikaankin - katsotaan yhdessä samaan suuntaan, eikä leikitä ikuista valtataistelua oman edunvalvontayksikön sisällä. Tamy kaipaisi kunnon kriisiä, joka ravistelisi sitä juuriaan myöten ja pakottaisi katsomaan peiliin. Tällä hetkellä tämä nyt vain on aivan lapsellista ja naurettavaa.

 6. Veera Ikkelä (07.12.11, kello 17:05)

  Tosiaan, olin ryhmämme neuvottelija Tamyn hallituksen neuvotteluissa, mutta en kyllä väittäisi neuvotteluita kabinettipeliksi. Tämän vuoden neuvotteluissa ei käyty kauppaa äänistä tai tehty valmista sopimusta hallituksen kokoonpanosta ennen äänestystä. Meillä oli neuvottelijoiden kanssa täysi yksimielisyys siitä, että jokainen äänestää puheenjohtajavaalissa omasta mielestään pätevintä ehdokasta. Jokaisella äänivaltaisella edaattorilla oli siis oikeus päättää itse. Näissä vaaleissa oli todella päteviä ehdokkaita niin puheenjohtajiksi kuin hallituksen jäseniksikin. Päteviä ehdokkaita jäi siis väkisin ulkopuolelle.

  Tuomakselle kommentoinkin jo facebookissa, mutta kirjoitanpa vielä tännekin: En väitä, että nuorilla olisi samanlaista kuvaa paremmasta maailmasta, mutta toivon, että nuoret olisivat rohkeita kyseenalaistamaan pinttyneet käytännöt ja muuttaisivat maailmaa reilusti ja avoimesti.

 7. Tiina Heikkilä (07.12.11, kello 17:50)

  En ymmärrä, miten aikuisilla ihmisillä ja yliopisto-opiskelijoilla voi olla niin huono politiikan taju, ettei asioiden poliittisuutta ja puoluepolitiikkaa eroteta toisistaan. Se, että meillä toimivat Kokoomusopiskelijat, Viva, Vihreät jne. ei tarkoita, että puoluepolitiikka olisi ylioppilaskunnassa. Ei poliittisista mikään ryhmä käytä toimintansa ohjenuorana puoluehjelmaa, ja esimerkiksi vivalaisista kaikki eivät edes kuulu mihinkään puolueeseen tai ole sellaisen toiminnassa mukana. Eikä puolueohjelma voisikaan olla ohjenuorana, sillä ylioppilaskunassa kysymykset ovat ylioppilaskuntakohtaisia ja usein varsin epäpoliittisiakin. Poliittisten kohdalla kuitenkin tietää, minkäsorttista mielipidettä edariin äänestää ja voi luottaa, että äänestetty lista pystyy toimimaan yhtenäisenä kokonaisuutena ajamiensa asioiden puolesta.

  Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on niin lapsellsita nauerettavaa? Itse en ainakaan kaksi vuotta Tamyn hallituksesa toimineena tunnista kritiikkiä, että Tamyssa "leikittäisiin ikuista valtataistelua oman edunvalvontayksikön sisällä". Tietysti on politiikkaa, ketkä sinne hallitukseen ja edariin valitaan, mutta hallituksen sisällä ei mitään valtapelejä käydä. Ehkä toimintatavoista meillä on joskus erimielisyyttä, joka aina hyvän keskustelun hengessä kuitenkin ratkeaa.

 8. Saint-Just (10.12.11, kello 18:07)

  Teekkariylioppilaskuntien joukkopsykoottishenkisen meiningin vetäminen tähän keskusteluun on jokseenkin huvittavaa. Niiden kyky pikkusieluiseen politikointiin etenkin valtakunnallisella kentällä on havaittu kerrassaan hämmästyttäväksi. Ylioppilaskunnan yhteiskunnallista roolia ei tyhjennä kapea-alainen edunvalvonta. Toisaalta ylioppilaskunnan keskeisin tehtäväkenttä ei ole yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, vaan jäsenistönsä keskuudessa: tämän kertoo meille jopa Suomen laki.

  Heikkilän mainitsema mielipiteiden luotettavuus on varsin kyseenalaista, etenkin kun hän itsekin mainitsee ylioppilaskuntapolitiikan asiasisältöjen ja puoluepolitiikan välisen eron. Viittaus yleispoliittiseen taustaan jonkinlaisena listan poliittisen toimintakyvyn takeena taas on suorastaan huvittavan yksioikoinen, sen faktuaalisuuteen tarkemmin puuttumatta.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto