Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pienen piirin päätöksiä

Tampereella järjestettiin marraskuun lopussa politiikkalarppi, joka päättyi Tamyn Niina Jurvan juhliin. SYL:n uusi hallitus syntyi maratonneuvottelujen jälkeen.

SYL:n hallituksen puheenjohtajaksi valittu Marina Lampinen, 25, opiskelee Helsingin ylipistossa luokanopettajaksi. Opintotuen indeksiin sitominen on hänen mukaansa liiton konkreettisista tavoitteista tärkein. ”Haluan nähdä sen kehysriihen lopputuloksessa!”
SYL:n hallituksen puheenjohtajaksi valittu Marina Lampinen, 25, opiskelee Helsingin ylipistossa luokanopettajaksi. Opintotuen indeksiin sitominen on hänen mukaansa liiton konkreettisista tavoitteista tärkein. ”Haluan nähdä sen kehysriihen lopputuloksessa!”


Onko ryhmäkuri
demokratiaa?", Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteeri Matti Parpala kysyy rivissä istuvilta puheenjohtajaehdokkailta, ja vaalipaneelin yleisö hyrähtää nauruun.

"Laajalla skaalalla se mahtuu demokratiaan", sanoo Turun ehdokas Jukka Koivisto. Myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) Marina Lampinen ja oululainen Eero Manninen vastaavat kyllä, kun Parpala aikansa tivaa selkeää kantaa.

Seuraavana päivänä juhlasalissa tunnelma on aivan toinen, kun ennen äänestyksiä HYY:n Suvi Pulkkinen nousee surkeana puhujanpönttöön eikä edes yritä pidätellä nyyhkettään.

"Mua on pyydetty jättäytymään pois hallitusvaalista, ja teen sen nyt tässä."
Movember-viiksiä ja pikkutakkeja vilisevä sali on hiljaa. Pulkkinen laskeutuu lavalta ja kävelee suoraan ovesta ulos.


Tampereen yliopiston
juhlasalissa istutaan toista päivää SYL:n liittokokousta eli tuttavallisemmin liittaria. Se kokoontuu vuosittain päättämään seuraavan vuoden hallituksen puheenjohtajineen ja toiminnan suuntaviivat.

Kokouksessa siististi pukeutuneet parikymppiset pitävät intohimoisia mutta paikoin nolostuttavan kliseisiä puheita koulutuspolitiikasta ja "opiskelijan paremmasta huomenesta". Sitten väännetään työryhmissä, tentataan hallitukseen pyrkiviä ja seuraavana aamuna äänestetään, ehkä krapulassa.

Salissa istuva joukko edustaa kaikkia Suomen yliopisto-opiskelijoita. Demokratian ketju etenee näin: ylioppilaskuntien noin 120 000 jäsentä ovat valinneet joukostaan edustajistot, jotka ovat valinneet liittokokousedustajat, jotka valitsevat SYL:n hallituksen ja tekevät muut päätökset.

Äänestäminen on kuitenkin helppoa. Hallituspaikat tyypillisesti neuvotellaan selville jo liittaripäivien välisenä yönä, ja vaali on usein jonkinasteinen muodollisuus.

Tällä kertaa neuvottelujen tulos oli se, että HYY:n oli vedettävä Pulkkinen viime tingassa pois hallitusvaalista ja luvattava ääniään muille, jotta se saisi vastavuoroisesti tarpeeksi muiden ylioppilaskuntien ääniä Lampisen taakse puheenjohtajavaalissa, kertoo Tamyn pääsihteeri Mika Parkkari. Hän toimi hallitusehdokas Niina Jurvan pääneuvottelijana.

"Tänä vuonna neuvottelut olivat hankalat ja pitkät. Sitä saattoi ennakoidakin, koska tyrkkyjä oli niin paljon, yhteensä 10."

Parkkarin ensimmäinen tapaaminen muiden ylioppilaskuntien neuvottelijoiden kanssa oli perjantaina aamukahdeksalta. Nukkumaan hän meni viiden jälkeen ja heräsi taas kahdeksaksi jatkamaan. Lopullinen diili saatiin aikaan vasta lauantaina aamupäivällä.

"Viitisen tuntia laskin Exceliä yöllä", hän kertoo.

Sovittu sulle-mulle-sopimus myös kestää äänestyksessä: Marina Lampinen voittaa puheenjohtajavaalissa OYY:n Mannisen äänin 80-68, kun TYY:n ehdokas Koivisto ilmoitti niin ikään vetäytyvänsä pois.


"Olin aivan
ällikällä lyöty, tärisin kuin haavanlehti", ensi vuoden puheenjohtaja Lampinen kertoo voittopuheensa jälkeen.

Hän hymyilee taukoamatta posket tunnekuohusta laikukkaina ja nousee jatkuvasti halaamaan onnittelijoita.

Ei ole mitään syytä ajatella, että Lampinen olisi itse ollut perillä niistä sopimuksista, joita hänen puolestaan oli yön ja aamun mittaan tehty ja Excelillä laskeskeltu. Parkkarin mukaan on parasta, että ehdokkaat eivät tiedä neuvotteluista mitään, jotta heidän motivaationsa ei kärsi.

Mutta mitä mieltä Lampinen on siitä päätöksentekotavasta, jolla hän voittonsa sai? Pitäisikö neuvotella vai ei?

"Monipiippuinen kysymys, ja pystyn perustelemaan molemmat kannat itselleni vedenpitävästi. SYL:ssä on kuitenkin hyvin erikokoisia jäsenyhteisöjä, ja jos neuvotellaan, pienilläkin on mahdollisuus saada edustajiaan läpi ja äänensä kuuluviin."


Vielä pari vuotta
sitten Tamyssa oltiin toista mieltä ja protestoitiin neuvottelukulttuuria vastaan. Parkkari mainitsee, että kun Tiina Heikkilä oli ehdolla SYL:n hallitukseen vuoden 2010 liittarissa, hän kieltäytyi neuvotteluista. Samoin teki puheenjohtajaehdokas Kaisa Myllylä vuonna 2009.

"On ajateltu, että ei sinne aina silloin päädy pätevimmät ja osaavimmat", kertoo Tamyn hallituksen puheenjohtaja Veera Kaleva.

Myllylä ja Heikkilä eivät päässeet läpi, ja Tamy palasi neuvottelupöytään, jottei jäisi päätöksenteon ulkopuolelle.

"Tamyn 13 ääntä eivät yksin riitä siihen, että ehdokas menisi läpi", Kaleva sanoo.


Tänä vuonna
Tamy ei jää yksin. Niina Jurva 28 ääntä, lukee piirtoheittimelle asetetun tulospaperin ylimmällä rivillä, ja Tamyn joukko ponkaisee hihkuen penkeiltään.

Parkkarin mukaan hallitusvaalissa eniten ääniä kerännyt Jurva sai tukea oman ylioppilaskunnan lisäksi taustaryhmältään Vasemmisto-opiskelijoilta sekä demareilta, vihreiltä, taideyliopistoilta ja HYY:lta.

Parkkari tuntee yliopistopolitiikan hyvin, mutta tänä vuonna hän oli pääneuvottelijana ensi kertaa. Jälkikäteen hän vertaa kokemusta armeijaan.

"Aika rankka, aika hirveä, mutta jälkeenpäin alitajunta ikään kuin selittää sen hyväksi kokemukseksi. Ja myöhemmin voi sitten kertoa tarinoita."

Hänen mielestään neuvottelukulttuuri on niin syvään juurtunut, että siitä ei eroon pääse.

"Sitä on vuosien varrella hurskasteltu, mutta intressiryhmät löytävät aina toisensa. Vaalitapaa on muutettu ja yritetty vaikka minkälaista, että neuvotteleminen tulisi mahdottomaksi, mutta aina se on mahdollista", Parkkari sanoo.

"Ja vastaava toimintakulttuuri on kaikissa tällaisissa isoissa organisaatioissa, vaikka YK:ssa."

Monille opiskelijapoliitikoille vuosi SYL:n hallituksessa onkin vain alku, hissi kohti suurempia yhteiskunnallisen vaikuttamisen ympyröitä. Politiikasta ja liike-elämästä löytyy paljon entisiä ylioppilasliikkeen aktiiveja. SYL-tausta on muun muassa Tarja Halosella, Ilkka Kanervalla ja Jorma Ollilalla, joka toimi liiton puheenjohtajana 1973-1974.

On selvää ja hyvin tiedossa, että SYL antaa nostetta uralle, mutta tietenkään kukaan ei sano tahtovansa hallitukseen sen takia. Vaan pelkästään opiskelijan paremman huomenen.

Karaoke-kopo puolustaa maksutonta koulutustaNiina Jurva, onnittelut hallituspaikasta! Miten Tampereen yliopiston opiskelijoille näkyy ensi vuonna, että Tamylla on edustaja SYL:ssa?

Toivottavasti saavat ainakin olla ylpeitä siitä, mitä siellä tehdään. Tietysti se helpottaa yhteistyötä Tamyn kanssa, että tunnen ihmisiä täältä, ja toivon, että pääsisin Tamyn SYL-kummiksi.

Mitä asioita aiot SYL:ssä ajaa?

Maksuton koulutus on tärkein. Sen lisäksi haluaisin vahvistaa SYL:n roolia eurooppalaisessa opiskelijaliikkeessä.

Mikä vastuualue olisi sinulle hallituksessa mieluisin?

Kansainvälinen koulutuspolitiikka ja kehitysyhteistyöasiat. Niitä olen hoitanut tänä vuonna Tamyn hallituksessakin.

Miksi halusit SYL:n hallitukseen?

Hakeminen ei ollut mikään itsestäänselvä päätös. Tärkein syy oli se, että tuntui, että minuun luotetaan, ja mulle olisi paikka siellä. On ollut olo, että olisi hienoa jatkaa tätä työtä vielä.

Edellinen tamylainen SYL:n hallituksessa oli Tuure Pitkänen vuonna 2008. Miksi näin pitkä väli?

Ehkä Tamy on ollut vähän tuntematon tuolla kentällä. Tänä vuonna on yritetty olla avoimempia.

Mitä aiot tehdä SYL-vuoden jälkeen?

Mulla on opinnot pahasti kesken. Olen pohdiskellut, että monille on käynyt niin, että se vuosi vie mukanaan ja valmistuminen jää. Mietin, käyköhän minulle samoin. Haluan tulla Tampereelle ja tehdä opinnot loppuun.

Kuinka myöhään meni perjantai-iltana?

Viimeinen haastattelu loppui puoli kahdelta, sen jälkeen kävin yhdellä kaljalla ja menin nukkumaan.

Oletko ehtinyt koko syksynä tehdä muuta kuin kampanjoida?

Olen mä tehnyt muutakin. Se, mikä on jäänyt, on juhliminen muuten kuin näissä kuvioissa. Liian vähän oon päässyt laulamaan karaokea.

Missä käyt mieluiten laulamassa?

Hoa Xuanissa.

Osaatko kävellä käsilläsi?

Tämä on vähän noloa, koska mä olen capoierista, mutta en osaa.SYL:n hallitus 2013


Puheenjohtaja: Marina Lampinen (Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY)

Muut jäsenet:
Niina Jurva (Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy)

Joel Kuuva (Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta LTKY)

Noora Laak (Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY)

Aino-Kaisa Manninen (Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY)

Jukka Koivisto (Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY)

Turkka Sinisalo (Vaasan yliopiston ylioppilaskunta VYY)


Päivi Kerola,
teksti & Heta Hassinen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto