|
Joulua edeltävät viikot ovat kiireisiä. Ainakin opiskeluhommia voi olla kasaantunut, ja kuuluisa loppurutistus pitäisi jaksaa tehdä.
Kiireen keskellä ei välttämättä ehdi kokkauspuuhiin pitkäksi aikaa, joten on hyvä opetella tekemään nopeita ja simppeleitä välipaloja, joilla saa vatsan äkkiä täyteen. Uunissa valmistuvat ruuat ovat käteviä, koska silloin riittää, että pistää ajastimen hälyttämään.
Rapeat toastit ovat helppoja tehdä ja maukkaita syötäviä niin aamiaiseksi, välipalaksi kuin iltapalaksikin. Pannarista saa helposti ruokaisan version, kun heittelee taikinaan suosikkikasvikÂsiaan.
Kahvinystävät voivat kokeilla uusia makuja kupposeensa. Ripauksella mielikuvitusta tavallinen kahvi muuttuu jälkkäriksi. Samalla se nostaa energiatasot taas kohdalleen.
(neljälle)
12 paahtoleipää
pestokastiketta
ketsuppia
kinkku- tai kalkkunasiivuja
cheddarjuustosiivuja
pitsa- tai yrttimaustetta
Leikkaa paahtoleipä kahdeksi kolmioksi sivuviistoon kulmasta kulmaan. Levitä toiselle puoliskolle pestoa ja toiselle ketsuppia. Ripottele niiden päälle vielä maustetta.
Laita kolmioiden väliin kinkkusiivu ja cheddarjuustosiivu.
Toista sama niin monelle paahtoleivälle, kuin aiot toasteja tehdä. Tässä ohjeessa yhden henkilön annos sisältää kolme pikkutoastia.
Paista toasteja noin seitsemän minuuttia 225-asteisessa uunissa.
(pelllinen/kuudelle)
1 iso punasipuli
kirsikkatomaatteja
tuoretta rucolaa
Taikina:
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
3 kpl munia
1 tl suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria
yrttisekoitusta
(juustoa)
Mittaa kulhoon maito. Sekoita jauho ja mausteet keskenään. Siivilöi tai kaada ne hitaasti maidon sekaan sekoittaen koko ajan. Lisää kananmunat. Riko keltuaisen rakenne, mutta sekoita enää vain muutama kerta: niin saat pannarista kuohkean.
Anna taikinan kohota sillä aikaa, kun valmistat kasvikset. Puolita kirsikkatomaatit. Silppua muutama kourallinen rucolaa ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Ruskista sipulia hieman pannulla.
Lisää sipulit ja rucolasilppu taikinan sekaan. Sekoita kevyesti. Voit raastaa halutessasi juustoa taikinaan mukaan.
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Asettele kirsikkatomaatit taikinan päälle. Tiputtele pieniä voinökäreitä sikin sokin pinnalle.
Laita pannari uuniin. Paista 30-40 minuuttia 200-asteessa. Tarjoile vaikkapa tuoreen salaatin kanssa.
(kahdelle)
2 kuppia kahvia
6 kauhallista vaniljajäätelöä
50 g tummaa suklaata
2 tl hunajaa
Keitä kaksi isoa kupillista kahvia. Sekoita kulhossa kahvin sekaan jäätelö ja hunaja.
Raasta suklaata sekaan. Sekoita tasaiseksi.
Raasta suklaata lasin pohjalle. Kaada lasiin kahviseos ja raasta sen pinnalle vielä suklaata.
Todellinen herkkusuu voi vatkata päälle vielä kermavaahdon.
Annabella Kiviniemi, teksti & kuvat
Juustoiset toastit
Paahtoleipäpussi 1,29 €
Cheddarjuustosiivuja 1,39 €
Pestokastike 1,79 €
Kinkkusiivut, mausteet ja ketsuppi löytyivät kotoa.
Yhteensä 4,47 euroa, eli yksi annos 1,12 euroa.
Punavihreä pannari
Ruukkurucola 1,49 €
Rasia kirsikkatomaatteja 0,95 €
Maito, jauhot, munat, mausteet ja sipuli löytyivät kotoa.
Yhteensä 2,44 euroa, eli yksi annos 0,41 euroa.
Vaniljainen kahvi
Paketillinen vaniljajäätelöä 2,09 €
Tumma suklaa 0,59 €
Kahvi ja hunaja löytyivät kotoa.
Yhteensä 2,68 euroa, eli yksi annos 1,34 euroa.
Kattaus yhteensä 9,59 €, pääruuat kymmenelle ja jälkiruoka kahdelle.
Tuotteet: S-Market Pendolino ja Lidl,
Rautatienkatu, Tampere.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen