![]() |
|
![]() |
Kun viimeksi lopetin työt Aviisissa keväällä 2012, lupasin itselleni, etten kirjoittaisi enää koskaan journalistista tekstiä. Tuota lupausta kesti reilut puoli vuotta, kunnes tammikuun alussa minusta tuli lehden vastaava päätoimittaja. Tämä lehti on viimeinen päätoimittamani Aviisi.
Ylioppilaslehti on hyvin vapaa työympäristö. Työskentely Aviisissa on ollut hyvin opettavaista, ja olen päässyt tekemään töitä monien hienojen ihmisten kanssa ylioppilaskunnassa, lehden avustajina, yhteistyökumppaneina ja haastateltavina.
En kuitenkaan tuntenut koskaan täysin omakseni toimittajan roolia. Teen mieluummin töitä visuaalisten asioiden parissa. Minua kiinnostaa asioiden näyttäminen kuvallisesti, ei niiden selittäminen sanallisesti, ja puhtaat muodot, jotka pakenevat merkityksiä.
Hain päätoimittajan paikkaa silti, koska vakituinen työpaikka näinä aikoina ja tällä alalla on todellinen harvinaisuus. Oikeastaan on onni, etten tullut valituksi tehtävään. Intuition kuunteleminen on usein vaikeaa. Turvallisuuden kaipuu estää meitä seuraamasta omaa polkuamme.
Huhtikuussa 1904 Aleister Crowley kuuli Aiwass-nimisen hengen äänen, joka saneli hänelle kirjan, joka tunnetaan nimellä Lain kirja eli Liber AL vel Legis. Crowley oli brittiläinen runoilija, okkultisti ja eksentrikko, joka loi Thelema-nimisen filosofian. Tuon filosofian keskeinen sisältö on Lain kirjan käsky: "Tee niin kuin Tahdot on oleva koko laki."
Crowley oli eräänlainen rocktähti ennen rock-musiikkia. Hän herätti pahennusta viktoriaanisen ajan Englannissa flirttailemalla pimeiden voimien kanssa, irstailemalla kummankin sukupuolen kanssa ja ylenpalttisella huumeiden- ja alkoholinkäytöllään. Skandaalilehdistö nimesi hänet "maailÂman pahimmaksi mieheksi" suurelta osin perättöÂmien huhujen perusteella. Hän itse kutsui itseään nimellä To Mega Therion eli Suuri Peto.
Suuri Peto oli paheiden lisäksi syvällisesti perehtynyt paitsi eurooppalaiseen mystiikkaan Eliphas Lévin maagisista opeista vapaamuurarien rituaaleihin, myös itämaisiin perinteisiin kuten joogaan ja I Chingiin, jonka heksagrammeja Crowley konsultoi vaikeiden päätösten edessä.
I Ching eli Muutosten kirja on ikivanha kiinalainen oraakkelikirja, jolta pyydetään ohjausta elämän tiellä. Se on myös filosofia, jonka mukaan kaikki on muutosta. I Chingin tarkoitus Stephen Karcherin mukaan on opettaa ihmistä löytämään sisäinen äänensä, joka ohjaa meitä Tiellä niin, että osallistumme aktiivisesti muutokseen sen sijaan, että ajelehdimme passiivisesti sen virrassa.
Aleister Crowleyn Tahdon filosofia muistuttaa hyvin paljon I Chingin filosofiaa. Lain kirjan kehotus tehdä niin kuin Tahdot ei ole nihilistinen kutsu hedonismiin. Crowleylle Tahto ei ole vain epämääräinen halu vaan suurempi päämäärä, kohtalo - siksi hän kirjoitti Tahdon isolla alkukirjaimella. Kaikista ihmisistä ei voi tulla kaikkia asioita, vaan on löydettävä oma Tahtonsa.
Crowleyn filosofia on viime kädessä hyvin yksinkertainen ja klassinen. On olemassa polku, jota seuraamalla voi päästä päämääräänsä ja tulla siksi ihmiseksi, joksi on määrä tulla. Polulta voi eksyä, tai jos valitsee polkunsa väärin, todellinen päämäärä katoaa näkymättömiin. Polun seuraaminen ei aina ole helppoa tai sitä, mikä on järkevää, mutta se on tapa toteuttaa oma potentiaalinsa.
Crowley oli ilkikurinen kujeilija, jolla oli viiltävä huumorintaju. Hänen tunnetuin lauseensa "Tee niin kuin Tahdot" ei myöskään ole se yksinkertainen käsky, jolta se näyttää. Se kätkee sisäänsä kysymyksen, jonka parissa me ihmiset painimme koko ikämme: "Mitä sinä Tahdot?"
Samuli Huttunen
Kirjoittaja on Aviisin vt. päätoimittaja
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen