Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kulmahuone: Perustuloa ja pettymyksiä

Viime viikon hyvät uutiset: valtakunnallinen ylioppilasliike osoitti Espoossa pidetyssä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:in liittokokouksessa kykenevänsä ajamaan laajoja yhteiskunnallisia uudistuksia lähtemällä kannattamaan perustuloa. Yhdenvertainen ja ihmisarvoisen toimeentulon takaava perustulo on nyt virallisesti koko ylioppilasliikkeen yhteinen tavoite.

Oma ylioppilaskuntamme Tamy on linjannut perustulon puolesta jo vuonna 2008, mutta koko ylioppilasliikkeen tasolla askel perustulon suuntaan on periaatteellisesti merkittävä. Vielä pari vuotta sitten perustulokeskustelu nähtiin liikkeen sisällä lähinnä utopistisena haihatteluna ja sanaa perustulo arasteltiin sanoa ääneen. Ylioppilaiden kelkka on tehnyt lyhyessä ajassa suuren ja tarpeellisen käännöksen, mikä johtunee ainakin osittain räikeistä häviöistä opintotukirintamalla. Toki myös nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän järkyttävät ongelmat tunnustetaan jo laajasti ääneen. Perustulo nähdään nyt todellisena mahdollisuutena järjestelmän remontoinnissa.

Siis perustuloa perkele, vihdoinkin!Viime viikon huonot uutiset: valtakunnallinen ylioppilasliike osoitti samaisessa liittokokouksessaan, ettei korkeakoulutus missään nimessä takaa kykyä ajatella solidaarisesti muiden kuin akateemisesti koulutetun kansanosan etua.

Eläkepoliittisissa kysymyksissä maamme akateemisilla keihäänkärjillä ei nimittäin ollut muna(sarja)a asettua duunarin asemaan. Liittokokous äänesti nurin HYY:n esittämän ja esimerkiksi Tamyn laajasti kannattaman työllisyyslinjapaperin muutosesityksen, jossa vaadittiin huomioimaan eläkepoliittisissa ratkaisuissa erot eri ammattiryhmien välillä.

Voittaneessa kannassa tyydytään ainoastaan toteamaan, että eläkeikä on mekaanisesti sidottava elinajanodotteen indeksiin - viis siitä, että duunarimies elää keskimäärin 13,5 ja -nainenkin 6,8 vuotta lyhemmän ajan kuin akateeminen verrokkinsa. Kukaan ei myöskään jaksa raskaissa ja fyysistä panostusta vaativissa tehtävissä pidempään ainoastaan siksi, että sitä paperilla vaaditaan. Ihmisen rajat tulevat fyysisiä ponnisteluja vaativissa tehtävissä vastaan yhtä nopeasti kuin tähänkin asti, ellei työhyvinvointiin aleta panostaa nykyistä merkittävästi enemmän.

Tämä kokonaisuus ei ylioppilasliikkeen kollektiiviseen kaaliin mahtunut. Todella noloa.

Politiikka pitää tunnetusti sisällään sekä voittoja että pettymyksiä. Perustulon puoltaminen antaa toivoa, eikä kaikkea voi saada yhdessä liittokokouksessa. Toivottavasti keihäänkärjet saapuvat ensi vuoden liittariin silti keskimäärin solidaarisempina ja jälleen hitusen terävämpinä kuin tänä vuonna.

Anni Granat
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen viestintävastaava

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto