![]() |
|
![]() |
31-vuotias Sakari Peuranen on ollut elämänsä aikana humalassa vain muutaman kerran, viimeksi noin 16-vuotiaana. Sosiaalityötä opiskeleva Peuranen kuuluu yliopisto-opiskelijoissa selvään vähemmistöön.
YTHS:n vuonna 2012 suorittaman terveystutkimuksen mukaan vain kahdeksan prosenttia opiskelijoista ei käytä alkoholia. Luku on kuitenkin viime vuodet ollut kasvamaan päin. Vielä vuonna 2000 yliopisto-opiskelijoista raittiita oli vain viisi prosenttia.
Peurasen absolutismin takana ei ole mitään suurempaa ideologiaa. Hän ei vain tykkää olla humalassa. Päätös juomattomuudesta oli tietoinen, mutta syntyi luonnostaan.
"Kasvoin pienellä paikkakunnalla Lapissa, missä oli tapana lähteä teininä porukalla mökille ryyppäämään. Se ei vain kiinnostanut minua. En pidä juomista käytännöllisenä, eikä se ole ilmaista. Ja sitten ovat tietenkin ne terveydelliset syyt", hän toteaa.
YTHS:n mielenterveyden ylilääkäri Pauli Tossavaisen mukaan mielikuva yhtenäisestä, kosteasta opiskelijakulttuurista on harhaa.
Raittiuden lisääntymisen lisäksi käytettyjen alkoholiannosten määrät ovat vähentyneet etenkin opiskelijamiesten keskuudessa. YTHS:llä opiskelijoiden juomista pyritään tarkkailemaan AUDIT-testin avulla, ja tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan tukea ja neuvontaa.
Alkoholittomaksi opiskelijoiden elämää ei kuitenkaan voi vielä sanoa. Tossavainen kyseenalaistaakin esimerkiksi Hämeenkadun Appron terveellisyyden opiskelijoiden alkoholinkäytön suhteen.
"Kaikki tapahtuman suoritukset Approbaturia lukuun ottamatta ylittävät alkoholin terveellisen kertakäytön riskirajat."
Sakari Peuranen ei ole ikinä osallistunut Hämeenkadun Approon, vaikka tapahtumassa voi kerätä suorituksia myös alkoholittomilla tuotteilla.
"En ylipäätään juurikaan käy baareissa. Baarit ovat ympäristönä väsyttäviä hälyisyytensä takia, ja löydän naisseuranikin muualta", hän naurahtaa.
Ainejärjestönsä tapahtumiin hän osallistuu yleensä parin ensimmäisen tunnin ajan. Sen jälkeen kanssajuhlijat alkavat olla sen verran humalassa, että Peurasen on hyvä aika livahtaa kotiin.
"Opiskelijoille on myös ihan kiitettävä määrä alkoholittomia tapahtumia. Toisaalta minulla on sen verran paljon harrastuksia, että usein ylimääräisille aktiviteeteille ei vain ole aikaa."
Muiden ihmisten kiinnostus Peurasen absolutismia kohtaan ei häntä häiritse. Hän ei koe paineita asian selittelystä tai siitä, hyväksyvätkö muut hänen elämäntapansa.
"Monet tietävät, etten juo, koska asia ponnahtaa aina jossain vaiheessa keskusteluja esiin. Jotkut kyllä luulevat, että koska en itse käytä niin automaattisesti tuomitsen", hän kertoo.
Näin ei kuitenkaan ole. Peuranen kertoo olevansa muiden päihteiden käytön suhteen hyvin suvaitsevainen.
Miltä humalaiset ihmiset sitten näyttävät sellaisen ihmisen näkökulmasta, joka ei ole koskaan humalassa?
"Mielestäni sitä ei voi yleistää. Osa on rasittavia, mutta toisaalta osa voi olla hyvinkin herttaisia. Huoneellisesta humalaisia ihmisiä lähtee joka tapauksessa aikamoinen meteli."
Peurasen mukaan alkoholinkäytössä ei ole mitään vikaa niin kauan kuin kaikilla on hauskaa - oli kyse sitten Hämeenkadun Appron kaltaisista opiskelijabileistä tai tavallisista etkoista. Hän kertoo suhtautuvansa humalaisiin ihmisiin lempeän ironisesti.
"Jotkut ihmiset myös tarvitsevat alkoholia toimiakseen sosiaalisissa tilanteissa. Vähän dopingia", hän virnistää.
Laura Myllykoski, teksti
Samuli Huttunen, kuva
Siellä se haalarikansa taas ryyppää. Boomareiden järjestämällä Hämeenkadun Approlla on 6000 osallistujaa ja huono maine. Yllättäen Appro kerää kuitenkin joka vuosi kiitosta niin tapahtumaan osallistuvilta baareilta hyvin käyttäytyvistä asiakkaista kuin Tampereen kaupungilta siistiin kuntoon jätetystä Keskustorista.
"Ajattelisin, että porukkaa Approon vetää ennemminkin yhteisöllisyys kuin mahdollisuus päästä torstaina baariin", Hämeenkadun Appron projektipäällikkö Lauri Linnainmaa toteaa.
Linnainmaa on seurannut Appron järjestelyitä jo kolmena peräkkäisenä vuotena. Hänen mukaansa Appro on tapahtumana siistiytynyt paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana.
"Tällaista palautetta on tullut etenkin Pakkahuoneelta, ja myös omat kokemukseni tukevat tätä. En tiedä, voisiko tämä kuvastaa suurempaa kehitystä opiskelijoiden juhlimistavoissa."
Appron arvosanoista suoritetuin on Approbatur, johon riittää viidestä seitsemään suoritusta. Joka vuosi suoritetaan myös 12-15 suoritusmerkinnän tohtorin ja emerituksen arvoja. Linnainmaa ei kuitenkaan usko korkeimpia arvosanoja suoritettavan pelkällä alkoholilla.
"Juodaan välillä vettä ja käydään syömässä. Päivä on pitkä, ja kävijät haluavat nauttia myös jatkobileistä."
Jatkobilepaikkojen ovilla sisään ei yleensä päästä liiallisen humalatilan sijaan sen takia, että lippu on tarkoitettu eri jatkopaikkaan.
Linnainmaa kuitenkin myöntää, ettei Approa voisi olla ilman alkoholia.
"Baarikierros on kuin etkot, joilla on mukana 6000 muutakin."
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Majsteri Rantaluola (20.01.14, kello 15:54)
Naisseuraa ei viinapäälle löydy, tämä on ihan hyvä kommentti.
Retorinen kysymys: Miksi baarista ei sitten löydä sydänkäpystä? Baarien suosion itse asiassa käsittäisi paremmin, jos ne todellakin olisivat paikkoja, joissa flaksi kävisi illasta riippumatta aina vain, kunhan vain kelpuuttaisi rumemmatkin ehdokkaat - gongin kumahtaessa. Syy voisi olla se, että baareissa ollaan virittäydytty suoraan siihen, että siellä yritetään kuin viimeistä päivää ja jokainen on periaatteessa valmista riistaa. Myöskin perinteinen asiakaskunta, joka ei yleensä ole nörtähtävää, saa nörtit asiakkaat näyttämään huonoilta vertailussa, vaikka he olisivat kuinka fiksuja ja varakkaita hyvänsä. Tämän vuoksi nörttien on parempi "fisustaa" joissakin muissa "lammikoissa". Tulevaisuutta ei kuitenkaan ole sen koommin womanizing baarissa tai yökerhoissa kuin maatalousmessuillakaan. Netin pitäisi olla se paikka, jossa tapaa Ne Oikeat, koska niiden tapaaminen randomilla tuolla jossakin on äärimmäisen epätodennäköistä. Tarvitaan saitti, jolla kriteeri ei ole sama kuin baarissa. Ulkonäkö ei saa olla ratkaiseva niitti, deal-maker. Ulkonäön on mentävä.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen