Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sirkus alkaa puhtaalta pöydältä

Vaikuttava sirkus -hankkeen tutkijat kehittävät menetelmää, jolla todennetaan sosiaalisen sirkuksen hyvinvointivaikutuksia. Sirkus opettaa uskaltamaan epäonnistua ja tajuamaan, että osaa.

Sosiaalinen sirkus
Henry Alatalon (vas.) ja Ipsu Murtolan mielestä parasta sirkuksessa ovat olleet tulityöt. Tulikepin heittoa on helpompaa treenata, kun keppi ei pala.


Sorin Sirkuksen salissa kuuluu iloista puheensorinaa ja kolinaa. Tulikepit ja vanteet pyörivät ja trapetsikeinu heiluu Askel-asumiskuntoutusryhmän sosiaalisen sirkuksen tunnilla.

"Katso nyt, kuinka tärkeältä tämä näyttää näille ihmisille", Ipsu Murtola sanoo ja viittoo kohti taustalla temppuilevia nuoria.

Murtola on käynyt sirkustunneilla Askel-ryhmän mukana koko syksyn. Hän on yllättynyt siitä, kuinka moni ryhmästä on lähtenyt tunneille joka kerta.

"Vaikka ihmillä olisi matkustuspelkoja, lähdemme tänne toistemme turvin. Tiedämme, että tämä vaikuttaa oloon niin hyvin, että tänne kannattaa tulla."

Tunnin alussa täytetään mieliala- ja energiamittari, johon osallistujat merkkaavat mielialansa tunnin alussa ja lopussa.

"Olen saattanut tulla tänne masistelemaan, mutta olen keskittynyt siihen, mitä tehdään ja lähtenyt hymyssä suin ulos."

Murtolalle sosiaalinen sirkus on antanut voimaa luottaa itseensä.

"Uskallan ja kehtaan tehdä asioita enemmän kuin ennen."

Henry Alatalo kertoo, että sirkuksessa tehdään myös harjoituksia, jotka opettavat luottamaan muihin.

"Tämä on ollut aika tiivis porukka, mutta sirkus on tiivistänyt meitä vielä lisää."



Sirkusohjaaja Tytti Vuolle on Sorin Sirkuksessa Vaikuttava sirkus -hankkeen projektipäällikkö ja sirkusohjaaja. Vuonna 2011 alkaneessa Vaikuttava sirkus -hankkeessa on kehitetty menetelmää, jolla sirkukset voivat itse todentaa sosiaalisen sirkuksen vaikutuksia osallistujien hyvinvoinnille.

Vuolle itse kertoo huomanneensa osallistujissa huiman muutoksen.

"Ihmiset ovat todella halukkaita tekemään ja kokeilemaan erilaisia juttuja", Vuolle sanoo. "Täällä on tullut sellaisia kokemuksia, että Â’en minä tajunnut, että osaanÂ’ tai Â’en tiennyt, että uskallanÂ’."

Sosiaalinen sirkus antaa onnistumisen kokemuksia ja nostaa itsetuntoa. Sirkuksen luonteeseen myös kuuluu, että epäonnistuminen on osa toimintaa.

"Ilman mokailua ei ole oppimista ja onnistumista. Mokailu ei ole täällä asia, jota tarvitsisi pelätä."

Sirkuksen ilmapiiri on Vuolteen mukaan hyvin salliva.

"Meidän yhteiskunnassamme suoritetaan ja suoritetaan ja aina pitäisi onnistua täydellisesti. Ne, jotka eivät aina onnistu, ehkä lakkaavat yrittämästä, kun se tuntuu niin pahalta. Täällä höllennetään vähän kravattia."

Vuolteen mielestä yksi sirkuksen hienouksista on se, että kaikki ovat samalla viivalla taustasta riippumatta.

"Sirkus on puhdas pöytä aloittaa. Kohtaamme ihmiset sellaisina kuin he ovat. Täällä on pointtina etsiä voimavarat ja kyvyt eikä miettiä, mitä ei pysty tekemään."

Vaikuttava sirkus -hanke päättyy loppuvuodesta. Sen jälkeen Sorin Sirkuksen sosiaalisen sirkuksen jatko on auki. Vuolle yrittää keväällä etsiä rahoitusta, jolla eri toiminnot saataisiin jatkumaan.

"Ei tämän parempaa työtä voi ollakaan, kun ihan oikeasti näkee, kuinka ihmiset rohkaistuvat ja avautuvat."



Ipsu Murtola kertoo pelkäävänsä kynttilöitäkin. Sorin sirkuksen open stage -tapahtumassa hän pyöritti palavia tulikeppejä.

"On uskomatonta, miten pelkoja voi noin vain voittaa", hän sanoo.

Syksyn viimeisen tunnin päättyessä ryhmä jättää haikeat jäähyväiset sirkusohjaajille. Ainakin yhden osallistujan silmäkulmat kiiltelevät kosteina.

"Olen kiitollinen, että tällainen projekti on saatu alulle ja toivon sydämeni pohjasta, että projekti saadaan jatkoon", Murtola sanoo.

Samuli Huttunen, teksti & kuvat



Kulttuuri vaikuttaa -seminaari kokoaa sosiaalisen sirkuksen tutkijat ensimmäistä kertaa Tampereelle


Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen Vaikuttava sirkus -hanke järjestää Pirkanmaan Taikalampun kanssa joulukuun 12.-15. Kulttuuri vaikuttaa! -seminaarin. Hanke päättyy alkuvuodesta 2014, ja sen tulokset julkaistaan seminaarissa.

Kotimaisten hankkeiden esittelyn lisäksi seminaari on herättänyt kiinnostusta ulkomailla. Kansainvälinen kutsu seminaariin houkutteli paikalle 20 ulkomaista vierasta esittelemään tutkimuksiaan.

"Tämä on ensimmäinen seminaari, jossa sosiaalisen sirkuksen akateemiset tutkijat kerääntyvät yhteen", hankkeen projektipäällikkö Sofia-Charlotta Kakko kertoo. "Seminaari on kasvanut matkan varrella. Olemme tästä todella ylpeitä."

Maailmankuulun Cirque du SoleilÂ’n alla toimiva Cirque du Monde julkaisee seminaarissa kartan, jolle on koottu sosiaalisia sirkuksia ja niiden tutkimusta maailmalla. Cirque du Monde on yksi maailman suurimmista sosiaalisista sirkuksista. Päätöspuheenvuoron pitää David Mason, joka työskentelee sirkuksen parissa Afganistanin sota-alueella.

Suomessa Vaikuttava sirkus -hankkeeseen osallistuu kuusi sirkusta Turusta, Oulusta, Vantaalta ja Rovaniemeltä, lempääläläinen Kulttuurikeskus Pii Poo ja tamperelainen Sorin Sirkus.

Sosiaalinen sirkus on suunnattu ryhmille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse perinteisen sirkusharrastuksen pariin. Suomessa sirkusta on viety esimerkiksi maahanmuuttajille ja pakolaisille, erilaisiin lähiöihin, joilla on huono sosioekonominen asema, sosiaalitoimen asiakkaana oleville perheille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.

"Ihmisten sosiaalisissa suhteissa ja kanssakäymisessä on tapahtunut suuria muutoksia", Kakko iloitsee. "Positiivisuudessa, riemussa ja rohkeudessa tarttua asioihin ja uskaltaa lähteä mukaan on otettu isoja edistysaskelia."

Monelle nuorelle voi olla vaikea paikka tehdä jotain ja mokata.

"Sirkuksessa kaikki epäonnistuvat. Kukaan ei voi osata kaikkea. Se, että uskaltaa epäonnistua, on ollut monelle iso asia."

Kakko itse työskentelee hankkeen hallinnossa.

"Välillä, kun pääsee näkemään ryhmiä ja esityksiä, se antaa voimaa. Riemu ja ilo, joka lasten ja nuorten kasvoilta loistaa on jotain niin upeaa, että sille mykistyy joka kerta."

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto