Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pääkirjoitus

Uusi, uljas yliopisto

Nykyarkkitehtuuri on samanlaista kuin kokovartalohieronta juustoraastimella: siitä tulee saman tien paha mieli, ja vaikka kuinka yrittäisi, asian hyviä puolia ei vain löydä. Sattuu vain entistä enemmän.

Katsokaa vaikka Pinnejä yliopiston keskustakampuksella. Ne ovat kylmiä, persoonattomia rakennuksia, jotka sietäisi vuokrata hervantalaisille amatöörielokuvaajille halvan scifi-leffan lavasteiksi.

Pinnit eivät valitettavasti ole poikkeuksia. Modernin arkkitehtuurin kömmähdyksiä edustaa myös pari vuotta sitten valmistunut Sammon keskuslukio, joka muistuttaa enemmän futuristista vankilaa kuin kunniallista opinahjoa. Vielä kun saataisiin Christopher Lambert tai Kurt Russell kiipeilemään seinille.

Rakentamisella on nykypäivänä eri vaatimukset kuin sata vuotta sitten, mutta en suostu uskomaan, ettei meidän aikanamme pystyttäisi rakentamaan kauniita rakennuksia. Ei rahaankaan voi aina vedota. Linnastakin tuli vähintään asiallinen, jos nyt ei välttämättä kauniskaan.

Taloa ei kannata purkaa pelkän ulkonäön takia, mutta ei harmaaseen ikävyyteenkään tarvitse alistua. Tämän Aviisin keskiaukeamalla kolme graafikkoa esittää omat näkemyksensä siitä, miltä yliopisto voisi ehostettuna näyttää.

Koko idea lähti vuosi sitten tulleesta mielipidekirjoituksesta, jossa patisteltiin Tamyä ajamaan seinämaalausta Kalevantien uuteen alikulkutunneliin. Alikulkutunnelin kuvittaminen tippui kuitenkin tästä projektista pois, koska katsoimme muun kampuksen tarvitsevan väriä sitä enemmän.

Emme oikein uskoneetkaan, että Päätalon ulkoseinälle haluttaisiin mustaamakkaraa mässyttävää nuorukaista. Perusidean vastaanotto oli kuitenkin yllättävän positiivinen sekä yliopistolla että Senaatti-kiinteistöissä. Julkisivuille ei varmaan tulla maalaamaan freskoja ainakaan ihan lähivuosina, mutta pienemmille miljöönparannustalkoille näytettiin vihreää valoa.

Mahdollisuus kannattaa pyrkiä käyttämään. Kirjoita Aviisiin ja kerro, miten sinut saataisiin viihtymään paremmin yliopistollasi. Kukapa sen tietäisi opiskelijoita paremmin?

Tuomo Tamminen
päätoimittaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto