Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Perkele – Kirjoituksia Tamystä

Korkeakoulututkinto 0 euroa

Suomalainen korkeakoulujärjestelmä on tähän mennessä rakentunut sille periaatteelle, että lukukausimaksuja ei peritä keneltäkään. Maksuttomuus luo tasa-arvoisia kouluttautumismahdollisuuksia eri väestönosille ja edistää näin sosiaalista liikkuvuutta.

Viime aikoina valtakunnanpolitiikassa on kuitenkin nähty parhaaksi tehdä avauksia, jotka arvottavat koulutusta eri tavalla. EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta perittävät lukukausimaksut ovat tekemässä koulutuksesta kaupallista hyödykettä, josta on pulitettava sievoinen summa. Tämä on huolestuttava käänne.

Laaja-alaisen sivistyksen tulee olla vastaisuudessakin perusoikeus, jolla ei ole hintalappua kyljessä.

Opiskelijoiden pitää seurata koulutuspoliittista kehitystä aktiivisesti, jotta yliopistojen huomio ei keskity yhtäkkiä niihin “asiakkaisiin", joiden kouluttamisesta saa selvää rahaa. Mitään maksullista koulutusta ei tule järjestää kaikille annettavan perusopetuksen kustannuksella.

Maamme korkeakoulukentällä on halukkuutta pärjätä kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Yliopistojen ranking-listojen kärkisijat ovat olleet pitkän aikaa amerikkalaisten, huomattavia maksuja perivien opinahjojen hallussa. Suomenkin korkeakoulut haluavat lisää kansainvälistä kompetenssia, mutta millä hinnalla?

Esimerkiksi amerikkalaisessa korkeakoulujärjestelmässä huippuyliopistot toimivat kuten yksityisyritykset kilpaillen parhaista opettajista ja opiskelijoista. Mallia suitsutetaan aika ajoin tehokkaimpana ja tuloksellisimpana.

Karu totuus on kuitenkin se, että vähävaraiselle näiden laitosten ovet eivät niin vain aukeakaan. Meillä harva tuntuu kilpailun huumassa muistavan sitä, että suomalaiset yliopistot tarjoavat opiskelijoilleen kerrassaan erinomaisen hinta-laatusuhteen.

Eikö jo tämä seikka itsessään puhu vahvasti korkeakoulujärjestelmämme puolesta?

Keskiviikkona 28. marraskuuta vietetään maksuttoman koulutuksen päivää. Tamy järjestää tuolloin yliopistolla seminaarin lukukausimaksuihin liittyvistä kysymyksistä. Toivon, että tapahtumaan osallistutaan sankoin joukoin.

Meidän on tiedostettava vallitseva poliittinen kehityssuuntaus ja puolustettava maksutonta, kaikille saatavilla olevaa koulutusta.


Tuure Pitkänen
Tamyn hallituksen
kv-, kehy- ja tiedotusvastaava

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto