Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Älähdys: Ylioppilaskuntien olemassaolosta

Elina Laavi (PoVi) pyysi edustajistovaaliehdokkaita löysäämään pipoaan (Aviisi 15/07). Hänen mukaansa joidenkin ehdokkaiden mielestä "-- ei saisi lausua mistään muusta kuin tiukasti opiskelijan arkeen koskevista asioista". Itse kuulun tähän porukkaan, ja tuntuu, että Laavilla ovat menneet puurot ja vellit sekaisin.

On mielestäni tärkeää kysyä, miksi ylioppilaskunta on olemassa. Opiskelijoiden yhteenliittymänä, kuten Laavikin sanoo. Ottaen huomioon, että opiskelijat edustavat monenlaisia mielipiteitä, aivan kuten muutkin heterogeeniset ihmisryhmät, on mielestäni kyseenalaista lähteä kaikkien opiskelijoiden suulla ottamaan kantaa asioihin, jotka eivät opiskelijoihin liity. Miksi niin pitäisi tehdäkään?

Se, mikä opiskelijoihin liittyy, on tietysti aina tilannekohtaisesti määriteltävä. Esimerkiksi Hämeenkadun pyöräily on asia, joka liittyy erityisesti opiskelijoihin, koska opiskelijat pyöräilevät paljon.

Toinen tärkeä kysymys liittyy ylioppilaskunnan olemassaolon oikeutukseen. Jos ylioppilaskunnan olemassaolo käsitetään tiettyjen, itseään poliitikoiksi kutsuvien, ihmisten temmellyskentäksi, jossa "poliittista keskustelua" pitää herättää vähän siellä sun täällä, samalla keräten merkintöjä poliitikon ansioluetteloonsa, tullaan pahasti aliarvioineeksi Tamyn jäsenistö. Niilläkin jäsenillä, jotka eivät itse asetu vaaleissa ehdolle, on oikeus odottaa omien opiskelijan etujensa valvomista.

Se, että ei oteta kantaa muihin kuin opiskelijoihin liittyviin asioihin, ei tarkoita, että ylioppilaskunnassa keskityttäisiin puuhastelemaan keskenään. On paljon opiskelijoihin liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä, joihin ylioppilaskunnat ja SYL ovat itseoikeutettuja kannanottajia. Näitä ovat esimerkiksi korkeakoulukentän rakenteelliset uudistukset, opintotuen kehittäminen ja opintojen maksuttomuus.

Politiikkaa ei pitäisi käsittää omaksi kuplakseen, jossa poliitikot voivat tehdä mitä sattuu, kun ovat kerran tulleet tehtävään valituiksi. Tamy ei ole yhtä kuin edustajisto, hallitus ja sihteeristö, vaan Tamy on kaikki sen jäsenet.

Tästä näkökulmasta katsottuna on ehdottoman tärkeää, että toteutettu politiikka, muun muassa kannanotoissa, edustaa opiskelijoita opiskelijoina.

Maija Mattila (SitY)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto