Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vihreät pysyi suurimpana edustajistoryhmänä

Paikkoja menettivät Kokoomusopiskelijat, demarit ja PuHu

Anni Valovirta (vas.), Suvi Tuominen, Paavo Ylönen ja Anna-Mari Huhtinen laskivat ääniä Yo-talolla.
Anni Valovirta (vas.), Suvi Tuominen, Paavo Ylönen ja Anna-Mari Huhtinen laskivat ääniä Yo-talolla.

Sitoutumattomat vaaliliitot kasvattivat osuuttaan jo kolmansissa peräkkäisissä edustajistovaaleissa. Opiskelijat äänestivät Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Tamyn edustajistoon tänä syksynä 23 edaattoria poliittisilta ja 17 sitoutumattomilta listoilta.

Vuoden 2003 vaaleissa sitoutumattomat saivat 14 ja vuoden 2005 vaaleissa 16 edustajistopaikkaa.

Merkittäviä muutoksia edustajiston voimasuhteissa ei silti tapahtunut. Vihreät pysyi edelleen suurimpana edustajistoryhmänä, ja kakkoseksi nousi vihreä vasemmisto Viva, joka sai kuusi paikkaa. Vihreät on pysynyt Tamyn suurimpana ryhmänä vuodesta 1999 lähtien. Suurin häviäjä oli Kokoomusopiskelijat, joka menetti kaksi paikkaa. Edellisissä vaaleissa Kokoomusopiskelijat käytti nimeä Syvänsiniset.

Vaaleissa ehdokkaita asettaneista 13 vaaliliitosta edustajiston ulkopuolelle jäi kokonaan vain antikapitalistinen Radica. Uusista ryhmistä sekä Sitoutumattomat yhteiskuntatieteilijät että matematiikan, tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden LuuppiX saivat kaksi paikkaa. Väistyvän edustajiston ryhmistä Hämeenlinnan kasvatustieteilijöiden Proka ja Vapaaboomareiden apuryhmät Boomarien olutseura ja Eturyhmä eivät olleet mukana.


Äänestysaktiivisuus nousi vain hieman

Edustajistovaaleissa äänesti 3 127 opiskelijaa, eli 24,38 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Aktiivisuus kasvoi noin prosenttiyksikön, vaikka ennakkoon oli ensimmäistä kertaa mahdollista äänestää sähköisesti.

Lähes puolet äänestäneistä äänestikin sähköisesti ennakkoon, kun kaksi vuotta sitten ennakkoon äänestäneitä oli vain pari prosenttia. Mahdollisuus äänestää netissä ei ilmeisesti kuitenkaan tuonut juurikaan uusia äänestäjiä, vaan moni aiemmin uurnalla käynyt vaihtoi sähköiseen äänestykseen.

Tamyn pääsihteeri Kati Rajala pitää sähköistä äänestystä kuitenkin menestyksenä. Rajala ei usko, että sähköiset vaalit silti kokonaan korvaisivat perinteistä koppiäänestystä, kuten joissakin ylioppilaskunnissa on pohdittu.

"Kaikilla ei ole vieläkään peruspalvelutunnusta, eikä vaalirauhaa voida netissä äänestettäessä taata. Ehkä äänestyspaikkoja voisi vähentää", Rajala pohtii.

Myös vaalityö tuntui siirtyneen verkkoon. Esimerkiksi Aviisissa oli vaalien alla vain yksi vaalimainos. Hiljaista oli myös yleisönosastossa.

"Ei hirveästi näkynyt julisteita yliopistollakaan. Luulen, että vaalimainonta on siirtynyt Facebookiin ja muihin virtuaalimaailmoihin", Rajala sanoo.

Varsinainen vaalimainonta ei sinänsä ole ollut ylioppilaskuntavaaleissa koskaan tärkein tapa hankkia ääniä. Edustajistovaalit ovat pitkälti kaverivaalit, joissa ihmiset äänestävät tuttujaan. Sitoutumattomien ryhmien äänestäjät puolestaan äänestävät usein oman ainejärjestönsä ihmisiä.

Esimerkiksi Medisiinarien äänestäjistä valtaosa lienee lääketieteen opiskelijoita, mutta sekin riitti kaikkien ehdokkaiden läpipääsyyn. Kasvatustieteen opiskelijoiden Prokan lopetettua hämeenlinnalaisten äänet puolestaan jakautuivat ilmeisesti muille listoille. Henkilökohtaisia ääniä saivat eniten Outi Brander (99, Medisiinarit) sekä hämeenlinnalaiset Ulla Appelroth (61, TASY) ja Jouni Ovaska (60, Keskeiset).

Sitoutumattomat vahvoilla valtakunnallisesti

Valtakunnallisesti ylioppilaskuntien edustajistovaalien tulokset ovat samansuuntaisia kuin Tamyssa. Sitoutumattomat kasvattivat osuuttaan edustajistopaikoista kahden vuoden takaisiin vaaleihin nähden hieman. Tamy on kuitenkin edelleen huomattavasti poliittisempi kuin ylioppilaskunnat keskimäärin. Tamyssa sitoutumattomilla on 42,5 prosenttia, valtakunnallisesti 64,8 prosenttia edustajistopaikoista.

Poliittisista ryhmistä kokoomus ja demarit menettivät paikkoja, keskusta piti jotakuinkin vanhat asemansa ja vihreät ja vasemmisto nostivat kannatustaan. Kokoomus on silti edelleen suurin poliittisista ryhmistä. Vasemmisto-opiskelijat nousivat demarien ohi neljänneksi suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi. Vaaliliitoista ja muusta vaalimatematiikasta johtuen on vaikea tehdä aivan tarkkoja tilastoja edustajistopaikkojen valtakunnallisesta jakautumisesta.

"Viime edustajistovaaleissa kaikki ryhmät olivat omasta mielestään voittajia, niin monella tapaa asioita voi laskea", SYL:n pääsihteeri Lauri Korkeaoja muistelee.

Isoista ylioppilaskunnista edustajiston kokoonpano muuttui eniten Turussa, jossa sitoutumattomat lisäsivät paikkojaan 16:sta 24 paikkaan. Suurin häviäjä Turussa olivat vihreät, jotka menettivät viisi kahdestatoista paikastaan. Jyväskylässä vihreät puolestaan tuplasivat paikkansa neljästä kahdeksaan.

Turussa nähtiin myös sellainen harvinaisuus, että yksi edustajistoryhmä sai yksinkertaisen enemmistön. Ã…bo Akademin ylioppilaskunnassa Liberala Studentklubben sai 16 paikkaa 31 jaossa olleesta.

Edustajistovaalien valtakunnallinen äänestysprosentti kohosi noin kaksi prosenttiyksikköä 27,6 prosenttiin. Yhteensä äänensä antoi noin 40 000 opiskelijaa.


Tamyn uusi edustajisto

Listassa on Tamyn edustajisto vuosille 2008-2009 D´Hondtin menetelmällä lasketun vertailuluvun mukaisessa järjestyksessä. Suhteellisen listavaalin takia edustajistoon pääsi vähimmillään 13 äänellä, mutta jopa 38 äänellä saattoi jäädä ulkopuolelle.


1 Outi Brander Med. 99 ääntä

2 Mikko Niemelä Viva 38

3 Antti Koikkalainen Vihr 43

4 Tuomas Tauriala LuuppiX 35

5 Jarkko Forsberg VB 50

6 Ulla Appelroth TASY 61

7 Paula Nurmi PuHu 53

8 Salla Sinkkonen Vihr 31

9 Sofia Vikman KOK 54

10 Pyry Urhonen Viva 33

11 Gabriel Herrera Sity 32

12 Timo Riikonen VB 45

13 Emilia Autio Vihr 30

14 Juho Järvenpää TASY 42

15 Jouni Ovaska Kesk. 60

16 Sonja Koljonen Med. 56

17 Veera Nuutinen Viva 33

18 Tuomas Mäntykoski Med. 55

19 Toni Paju Vihr 29

20 Ilkka Sasi KOK 13

21 Valtteri Tiensuu VB 41

22 Kaisa Myllylä Vostokaatio 47

23 Antti Hiitti TASY 37

24 Simo Autio Vihr 28

25 Mikko Kuru LuuppiX 21

26 Kalle Honkanen Viva 30

27 Jukka Pulkkinen VB 40

28 Anna-Mari Huhtinen PuHu 43

29 Reetta Eiranen Vihr 28

30 Henrikki Luoma TASY 27

31 Salla Syvänen PoVi 18

32 Juha Rauhamäki Kesk. 16

33 Maija Mattila Sity 30

34 Marja Väätti Viva 25

35 Samuli Kangaslampi Vihr 27

36 Perttu Ojansuu VB 35

37 Juuso Järventie Med. 49

38 Sanna Joenperä Viva 23

39 Arttu Kimmel Med. 42

40 Suvi Tuominen Vihr 26


Tuomo Tamminen, teksti ja kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto