|
Tamyn jäsenmaksu nousee ensi syksynä yhteensä kuusi euroa, mutta sekään ei vielä riitä saattamaan ylioppilaskunnan taloutta tasapainoon.
Kuuden euron korotuksesta kolme euroa menee Tamylle, kolme euroa YTHS:n terveydenhoitomaksuihin. Jotta Tamyn tulot ja menot saataisiin tasapainoon, Tamyn osuutta jäsenmaksusta pitäisi korottaa 7,30 euroa. Myös YTHS:ltä on tullut viestiä, että ensisyksyisellä kolmen euron korotuksella ei välttämättä kovin kauan selvitä.
"Meillä on vähän se ongelma, että mennään liikaa vuosi kerrallaan, kun pitäisi katsoa mielellään ainakin viiden vuoden päähän", Tamyn pääsihteeri Kati Rajala toteaa.
"Pelkään, että vuoden päästä ollaan taas samassa tilanteessa pohtimassa, mistä rahat seuraavaksi vuodeksi."
Tamyn hallituksen puheenjohtajan Simo Aution mielestä tällainen tilanne pitäisi välttää laatimalla jo ensi vuonna pitkän tähtäimen taloussuunnitelma.
"Ylioppilaskunnassa toimivat vaihtuvat niin usein, että riski lyhytjänteiseen toimintaan on olemassa jo päätöksentekorakenteen takia", Autio sanoo.
Tamyn jäsenmaksu on perustutkinto-opiskelijalle tänä lukuvuonna 79 euroa, mistä YTHS:lle menee 35 euroa. Ensi syksynä jäsenmaksu on 85 euroa, mistä YTHS:n osuus on 38 euroa. Tamyn menoja ovat viime vuosina kasvattaneet etenkin henkilöstökulut. Syksyllä 2006 Tamyyn perustettiin uusi järjestösihteerin toimi ja tänä vuonna Aviisin toimitus ympärivuotistettiin. Aiemmin Aviisin toimittajat eivät ole olleet töissä kesäkuukausina.
Lisäksi rahaa syövät Erityisalojentyönantajaliiton suositusten mukaiset palkankorotukset ja yleinen kustannustason nousu.
Tästä ja ensi vuodesta selvitään vielä vuosituhannen vaihteen ylijäämäisten budjettien ansiosta, mutta lähivuosina Tamyssä on päätettävä, halutaanko jäsenmaksua nostaa entisestään vai karsia joitakin toimintoja.
Kolmas vaihtoehto on hankkia tuloja jotenkin muuten. Tamyllä on vielä ensi vuoden jälkeenkin noin puoli miljoonaa euroa säästössä, ja ylioppilaskunnassa on aika ajoin puhuttu niiden sijoittamisesta. Nykyisin rahat tuottavat noin kolmen prosentin koron, joka käytännössä on vain suoja inflaatiota vastaan.
Valtakunnallisesti Tamyn jäsenmaksu on keskimääräistä pienempi. Suomen ylioppilaskuntien jäsenmaksujen keskiarvo on tänä vuonna 82 euroa. Halvin jäsenmaksu on suuressa ja rikkaassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa, jossa jäsenyys maksaa 69,70 euroa. Kalleimmat jäsenyydet löytyvät pienistä ylioppilaskunnista. Kuopion yliopiston ylioppilaskunnassa jäsenmaksu on 94 euroa.
Henkilöstökuluja lukuun ottamatta ensi vuoden budjetissa ei ole suuria muutoksia kuluvaan vuoteen verrattuna. Ainoa suurehko investointi on Tamyn lapsiparkki, jota varten budjetissa on varattu 6 500 euroa. Tuloja lapsiparkin on arveltu tuovan noin 1 000 euroa.
"Suurin piirtein. Osa menee YTHS:lle, osa kaikenlaisiin geneerisiin kuluihin. Ihan tarkkaan en tiedä, mutta varmasti tarpeellisiin asioihin. Onhan se paljon rahaa, mutta en usko, että kukaan vetää välistä."
Johanna Huhtala, 23, tietojenkäsittelytiede
"No, en kyllä tiedä. Yliopiston yleisiin juttuihin kai, ruokaan osittain. Ei se liian iso ole, ihan sopiva vuosittaiseksi maksuksi."
Carl Syren, 19, vakuutustiede
"Terveydenhuoltoon ainakin, muuten ei aavistustakaan. Ei ole liian iso."
Johanna Kanerva, 22, englantilainen filologia
Vastaus: Tänä vuonna Tamylle jää jäsenmaksusta 44 euroa, joista iso osa menee Tamyn 11-henkisen henkilökunnan palkkoihin. Jäsenmaksuilla rahoitetaan myös mm. Tamyn pakettiauto, lainopillinen neuvonta, erilaiset tapahtumat, jaostojen ja yhdistysten avustukset sekä osa Aviisin kuluista.
Tuomo Tamminen
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen