Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Erinäköinen yliopisto

Aviisi kokeili, miltä keskustakampus voisi näyttää taiteilijan käsittelyn jälkeen

Päätalon Pinnin-vastaisessa päädyssä purraan mustaamakkaraa. Päätalo on kuitenkin suojelukohde, ja tällä seinällä tullaan tuskin ikinä näkemään freskoja.
Päätalon Pinnin-vastaisessa päädyssä purraan mustaamakkaraa. Päätalo on kuitenkin suojelukohde, ja tällä seinällä tullaan tuskin ikinä näkemään freskoja.

Kai sen saa sanoa ääneen: yliopistomme kampus ei ole mikään silmänilo, etenkään näin syksyllä.

Kun lehdet ovat tippuneet puista, mikään ei peitä Päätalon harmaita, monin paikoin pahasti rapistuneita betoniseiniä. Kylmännihkeitä Pinnejä ei valitettavasti mikään peitä edes kesällä.

Atalpakin on tympeän ruma laatikko, mutta se on sentään yliopiston takapihalla piilossa, osittain maan sisässä. Tavallaan se tietysti sopii ympärillään aukeavaan parkkipaikkamiljööhön.

Aloitimme Aviisissa ajatusleikin ja mietimme, miten yliopistosta voisi saada viihtyisämmän näköisen. Graafikot Juho Rinne, Nelli Salmi ja Teemu Sirviö toteuttivat ideansa siitä, millainen Tampereen yliopisto voisi väritettynä näyttää.

Kuten pelkäsimmekin, päätalon ulkoseinien maalaaminen ei yliopistolla tai yliopiston rakennukset omistavassa Senaatti-kiinteistöissä saa kannatusta. Rakennusarkkitehti Taina Vimpari Tampereen yliopistosta muistuttaa, että Päätalo on suojeltu rakennus, ja sen julkisivulla ei hevillä pääsee mustaa makkaraa mutustamaan.

Sekä Vimpari että Senaatti-kiinteistöjen yliopistokiinteistöistä vastaava asiakaspäällikkö Auli Karjalainen pitävät ajatusta yliopiston elävöittämisestä kuitenkin muuten hyvänä.

"Ihan mitä tahansa sinne ei voi tehdä, mutta ajatuksena se on hyvä ja varmaan johonkin voisi jotain tehdäkin. Ehkä voisi ajatella jotain veistosreliefiä tai valoteosta", Karjalainen innostuu pohtimaan.

"Ja nyt kun D-osan peruskorjaus on tulossa, voisi miettiä, voisiko sisälle tehdä jotakin", hän jatkaa.

Karjalainen myös kysyy, onko vastaavia suunnitelmia tehty Kaupin kampukselle.

"Siellä ei olisi suojeltuja tiloja, ja sielläkin on peruskorjauksia tulossa."

Vaikka tällä aukeamalla esitellyt betonifreskot eivät toteutuisikaan, pientä parannusta Päätalon harmauteen on lähivuosina tulossa.

Taina Vimpari kertoo, että D-osan peruskorjauksen on tarkoitus alkaa vuonna 2009 tai 2010. E-osan ränsistynyt eteläpääty uusitaan jo ensi kesänä. Päätalo taas on saamassa kesällä Kalevantien julkisivulle ja Pinni A:ta vastapäätä olevalle päädylleen sekä Väinö Voinmaan patsaalle valaistuksen, jos rahat vain riittävät.


Huom! Juttu kokonaisuudessaan kaikkine kuvineen vain painetussa lehdessä.


Tuomo Tamminen, teksti ja valokuva
Juho Rinne, kuvankäsittely

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto