Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kolumni: Sosio-spatiaalista dialektiikkaa

Kun sukulaiset ja satunnaiset tutut kuulevat, että opiskelen aluetiedettä, yleisin kysymys kuuluu: mitä se on? Oma aluetieteeni on eräänlainen alueellisesti painottunut sekoitus maantiedettä ja sosiologiaa, mutta ei sitä yleisenä totuutena voi kertoa. Määritelmiä on todennäköisesti vielä enemmän kuin alan opiskelijoita.

Meitä on suhteellisen vähän, mutta tekemisestä ei ole puutetta: aluetiede on osa hallintotieteitä, joten kuulumme oman ainejärjestömme Region lisäksi myös Staabiin. Kahden järjestön toiminnasta luulisi jokaisen löytävän mieleisensä aktiviteetit.

Regio on vielä nuori ainejärjestö. Se perustettiin keväällä 2004 ja nyt ollaan jo rekisteröitymässä. Toiminta on kasvanut koko ajan, ja sen jatkuvuuden takaamiseksi lanseerasimme keväällä käsitteen "kuukauden pörinä".

Pörinä on aluetieteilijöille tuttu tieteellinen termi, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että ympäristössä tapahtuu monenlaisia uutta luovia prosesseja, sekä aiottuja että sattumanvaraisia. Se on siis eräänlainen innovaatioilmapiiri, ja tapahtumamme ovatkin mahdollisesti erityisen inspiroivia.

Kuukauden pörinä järjestetään nimensä mukaisesti kuukausittain, ja se voi olla melkein mitä vain.

Verkostoituminen on tärkeää aluetieteilijöille, ja siitä saa aina hyvän tekosyyn kavereiden tapaamiseen ja uusien tuttavuuksien muodostamiseen. Suurin voimanponnistuksemme oli syyskuussa tehty ekskursio Viroon, joka toteutettiin yhdessä ympäristöpoliitikkojen Perusvoiman kanssa. Matka oli kaikin puolin onnistunut ja yhteistyö Pervon (ja muidenkin) kanssa jatkuu. Yhteistyömahdollisuuksia on viritelty myös muun muassa Suomen opiskelevien maantieteilijöiden eli Survoksen kanssa.

Lopuksi haluan vielä antaa kaikille spatiaalisen elämänohjeen pääsykoekirjaamme Meta Hodosta mukaillen: Löytäkää itsellenne tila, paikka ja maisema ja muistakaa, ettei alue ole vain fyysis-funktionaalisen toimintalogiikan abstraktio, vaan vaikkapa Pohjois-Karjala.


Annika Palomäki
Regio
(aluetieteen opiskelijoiden
ainejärjestö)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto