Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Teoria ja käytäntö kohtaavat

Viidennet valtakunnalliset työelämän tutkimuspäivät keräsivät Tampereen yliopistoon kolmisensataa osanottajaa: tutkijoita, tiedon käyttäjiä, tutkimusrahoittajia ja päätöksentekijöitä.

Järjestävä organisaatio Työelämän tutkimuskeskus vietti samanaikaisesti 20-vuotispäiviään. Työelämän tutkimuskeskuksesta on muotoutunut kotipesä tutkimusalueelle, joka ei helposti löydä sijaansa tieteenaloittain järjestäytyneessä yliopistossa. Työelämän ilmiöiden haltuunotto vaatii moninäkökulmaisuutta ja monitieteisyyttä. Samoin toiminta alan tutkimuksen parissa vaatii yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Suomessa tehdään jatkuvasti merkittäviä instituutioiden ja sääntelyn uudistuksia ja satsataan runsaasti julkisia varoja varsin laajoihinkin kehittämisohjelmiin. Työelämän tutkimus liittyy tähän politiikkaan, sitä ja sen seurauksia arvioiden tai siihen myötävaikuttajana osallistuen.


Työelämän tutkimus kohtaa joukon muutosilmiöitä, jotka koskettavat työtä ja työelämää. Työ on palveluvaltaistunut, ja tietotyö on saanut entistä enemmän jalansijaa. Työnteon muodot ovat moninaistuneet ja työtä on organisoitu uusilla tavoilla. Laajavaikutteisina trendeinä on ollut erilaisten joustavuuden muotojen etsiminen, verkottuminen ja verkostoituminen.

Kansainvälistyminen ja globalisaatio ovat tulleet näkyviksi asioiksi työpaikkojen arjessa. Juhlavuoden virittämänä tehty kirja "Kohti uutta työelämää? — Tutkimuksen näköala työelämän kehitykseen" valottaa muun muassa tällaisten trendien ilmenemistä työpaikkojen arjessa.


Työelämän tutkimuskeskuksen vuosittain järjestämät päivät ovat merkityksellinen foorumi teorian ja käytännön kohtaamiseen. Nuorten tutkijoiden panos on ollut suuri päivien aikaansaannissa. Ne saivat alkunsa nuorten tutkijoiden ennakkoluulottomasta ideoinnista ja joka vuosi järjestelyissä on ollut joukko tutkijanuransa alkuvaiheissa olevia tai uralle aikovia talkoolaisia.

Kiitos heille kaikille!


Tuula Heiskanen
Työelämän tutkimuslaitoksen johtaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto