Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Haiskahtaa pahuudelta

Kun joka tapauksessa rakennetaan ydinvoimala, miksi ei rakenneta saman tien paria muuta siihen viereen."
Lipsautin kielletyn ajatuksen, koska tuoppi oli höllentänyt huuliani.

"Seppo, en olisi mitenkään voinut uskoa, että olet sellainen ihminen, joka kannattaa ydinvoimaa", tokaisi keskustelukumppanini.

Hän huokui vilpitöntä moraalista närkästystä. Vaikka vakuutin, että enhän oikeastaan edes kannata, minut oli jo tuomittu. Yritin puolustautua kysymällä, että kai hiilidioksidittomuus sentään on hyvä asia. Paljastui, että kumppanini ei tiennyt siitä mitään. Ainoa asia, jonka hän ydinvoimasta tiesi oli, että se nyt vain on pahaa ja jotenkin siihen varmasti liittyy riistokapitalismi.


"Miten sinä voit pakata ostoksesi muovikassiin? Etkö yhtään ajattele ilmastonmuutosta?", pamautti ystäväni marketin pihalla.

Muovin yletön kulutus on tietysti typerää. Kannattaa silti huomata, että muovikassin valmistamiseen tarvitaan 40 prosenttia vähemmän energiaa kuin paperikassin tekemiseen.

Menimme ostoksille ystäväni autolla. Yhden kilometrin ajaminen henkilöautolla tuottaa hiilidioksidia yhtä paljon kuin viiden muovikassin valmistaminen.

Mutta muovikassit nyt vaan ovat pahoja.


Sanotaan, että yliopistossa oppii kyseenalaistamaan asioita. Hämmästyttävää kyllä yliopiston käytävillä esiintyy runsaasti ainoita oikeita mielipiteitä.

Oikeat mielipiteet tunnistaa siitä, että ne pitää omaksua, niitä ei saa kyseenalaistaa eikä niistä saa edes keskustella kuin oikeassa sävyssä. Muuten on juntti, epätiedostava ja nousee kenties jopa surkeuden korkeimmalle asteelle: on just sellainen tyypillinen konservatiivimies. Sellaisia eivät suvaitsevaisetkaan suvaitse.

En sano, että muodikkaat mielipiteet ovat vääriä. Typerää on nimenomaan ehdottomuus, jolla ne nostetaan totuuden alttarille. Ymmärtääkseni maailma koostuu värisävyistä — ei pelkästä mustasta ja valkoisesta.

Huomaattehan, että edellä kirjoitin kohtuullisen turvallisista aiheista: ydinvoimasta ja muovipusseista. Todella tulenarkoja aiheita en uskaltanut pöyhäistä edes kirjallisella kepillä. Oikeat mielipiteet ovat iskostuneet ilmeisen syvälle myös minuun.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (5)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Santeri (29.11.08, kello 18:23)

  Loistava avaus jälleen Seppo. Sinun juttusi tekevät Aviisista jälleen tarkemmankin lukemisen arvoisen ja tasapainottavat kummasti aikaisemmin vasemmalle kyljelleen kellahtanutta Aviisia.

 2. herra huu (29.11.08, kello 21:36)

  ei kai tämä nyt sentään mikään avaus ollut. Kirjoitushan on tyylipuhdas esimerkki "ei minulla oikeastaan omia ajatuksia ole joten vastustan kaikenlaista kohtuuttomuutta noin yleisesti ottaen" -kirjoittamisesta. Sillä saa tietysti kannatusta tietyissä piireissä. kovin älyllistähän se ei tietysti ole.

  Kai päätoimittajalta jotain oikeitakin kannanottoja löytyy?

 3. Seppo Honkanen (30.11.08, kello 21:29)

  Kohtuuttomuus, ehdottomuus ja mielipiteiden punnitsematta omaksuminenko siis ovat herra Huun mielestä jotenkin erityisen älyllisiä piirteitä? Rohkenen olla eri mieltä.

  Kunnioitan jokaista, jolla on vankka PERUSTELTU mielipide jostakin asiasta - vaikka se olisikin päinvastainen kuin oma mielipiteeni. Sen sijaan ärsyttävää älyllistä laiskuutta on muodikkaiden näkemysten pureksimatta nieleminen: esimerkiksi ydinvoiman vastustaminen, jos ei ole ottanut asiasta selvää. Silloin messutaan pelkän moraalisen närkästyksen tasolla, joka harvoin on kovin rakentava lähtökohta yhtään millekään. Mutta jos vastustaa ydinvoimaa, ja perustelee mielipiteensä faktoilla, puhutaan älyllisestä toiminnasta.

 4. herra huu (01.12.08, kello 10:58)

  Taisin olla epäselvä. Kirjoituksesi on ihan hyvä, ja kanssasi on helppoa olla samaa mieltä. Vähän liiankin helppoa - se oli pointtini. "Yksi kaverini sanoi kerran näin" - on kovin ympäripyöreä ja hahmoton protestin kohde.

  Sen takia kirjoitus ei mielestäni ole mikään avaus.

 5. Kunnioitus myös Tampereelle (05.12.08, kello 21:40)

  Itse kävin tässä yksi päivä TKK:lla ja huomasin erään esitteen, jonka ajattelin olevan myös täydellinen Tampereen yliopistoon, sillä olen itse huomannut samoja ongelmia omassa yliopistossamme.

  Esitteen otsikko oli: MITÄ JOS... arvostaisimme toisiamme?

  www.tky.fi/mitajos

  Tämä olisivat hyviä teesejä myös Tampereen yliopistoon.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto