Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Arvostettu ja arvosteltu palkinto

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on jaettu vuodesta 1984

Finlandia-palkinto on aina herättänyt vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. Puolustajien mukaan palkinto lisää kirjallisuuden näkyvyyttä, mutta kriitikoiden mielestä yhteen kirjaan kohdistuva kohtuuton julkisuus piilottaa alleen muut ansiokkaat teokset.

Vuosittain myönnettävän tunnustuspalkinnon jakaa Suomen kirjasäätiö. Vuodesta 1993 lähtien palkinto on myönnetty yksinomaan romaanille. Aikaisemmin palkinnon saattoi saada myös muilla kirjallisilla tuotteilla. Verottomana maksettava palkintosumma on noussut tänä vuonna 26 000 eurosta 30 000 euroon.

Suomen kirjasäätiön asettama kolmijäseninen lautakunta valitsee ehdolle korkeintaan kuusi romaania. Tämänvuotisen lautakunnan puheenjohtajana toimi kirjailija ja filosofian tohtori Anna Kuismin ja jäseninä kriitikko Karo Hämäläinen ja professori Saara Taalas.

Suomen kustannusyhdistyksen johtajan Sakari Laihon mukaan lautakunta luki tänä vuonna yli sata romaania. Kyseessä ei ole kokopäivätyö, vaan lautakunnan jäsenet lukevat kirjoja vapaa-ajallaan.

"Se on kova urakka. Täytyy nostaa heille hattua", Laiho toteaa.

Kustantamot päättävät, mitkä kirjat lähetetään mukaan kilpaan. Seitsemänkymmenen euron osallistumismaksulla pyritään siihen, että lähetetyt kirjat ovat vakavasti otettavia ehdokkaita. Tällä kertaa ihmetystä on herättänyt ruotsinkielisen ehdokkaan puuttuminen lopullisten ehdokkaiden joukosta.

"On saattanut syntyä sellainen mielikuva, että joukossa pitäisi olla ruotsinkielinen romaani. Sellaista sääntöä ei kuitenkaan ole", Laiho kertoo.

Lopullisen valinnan suorittaa tällä kertaa filosofian tohtori Pekka Tarkka, joka tunnetaan etenkin Pentti Saarikosken elämäkertojen kirjoittajana ja pitkän linjan kirjallisuuskriitikkona.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan torstaina 4.12.2008.


Juho Hakkarainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto