Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pienyrittäjille taattava sosiaaliturva!

Vasemmistonuoret vaatii nykyistä joustavampaa sosiaaliturvaa yrittäjyyden ja palkkatyön vuorottelun varalle, jotta ihmiset eivät putoa kokonaan yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä ei vastaa 2000-luvun tuotantosuhteita esimerkiksi itsensä työllistävien tai pienyrittäjien kohdalla. Yrittäjyys tarkoittaa usein kohtuuttomia riskejä suhteessa ansaintamahdollisuuksiin ja käytännössä putoamista sosiaaliturvan piiristä.

"Tarvitsemme pikaista sosiaaliturvauudistusta, joka ottaa huomioon erilaiset elämäntilanteet. Paras vaihtoehto olisi siirtyminen perustuloon", sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.

Suomi on täynnä esimerkkejä pienyrittäjien ahdingosta. Pahimmillaan ihminen voi joutua toimeentuloloukkuun jopa puolisonsa yrittäjyyden takia.
Äänekoskelainen maatalousyrittäjä Hans Kallberg työllisti puolisonsa puutarhatyöntekijäksi kesäksi 2007.Pestin päätyttyä hänen vaimonsa Tuula Kallberg ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi ja sai asiaankuuluvat etuudet.

Vuonna 2008 Tuula työskenteli tilalla hieman pidemmän aikaa lammastalouteen siirtymisen vuoksi. Töiden loputtua hän ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon ja sai virkailijalta lausunnon, jonka mukaan työttömyyskorvauksen maksamiselle ei ole estettä.

Myöhemmin Metalliliiton työttömyyskassa hylkäsi päätöksen TE-toimiston toisen virkailijan lausunnon perusteella, jonka mukaan Tuula Kallberg työllistyy päätoimisesti yrittäjänä. Seuranneen valitusprosessin johdosta perheen toimeentulo on ollut äärimmäisen niukkaa.

"Vaikuttaa siltä, että TE-keskukset haluavat siivota tilastojaan ihmisten toimeentulon kustannuksella", sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.

"On käsittämätöntä, että pienen tilan tulkitaan työllistävän kaksi aikuista, vaikka laskennallisesti katsotaan, että vasta sata lammasta elättää yhden ihmisen."

"Olen tehnyt valituksen työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan kolme kertaa, kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle kaksi kertaa ja nyt tehnyt ensimmäisestä valituksesta kantelun vakuutusoikeuteen, joka on näissä tapauksissa korkein valitusaste. Vakuutusoikeuden arvioitu käsittelyaika on noin 18 kuukautta. Olen lisäksi tehnyt hallintokantelun kunnan sosiaalitoimesta."

Tämänkaltainen viranomaistoiminta ja puolentoista vuoden valitusajat eivät kannustaa ketään yrittäjäksi. Asian on muututtava pikaisesti, jos Suomi haluaa enemmän yrittäjiä.
Vasemmistonuoret

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto