Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tervon putki ei katkea

Aviisin Finlandia-palkinto myönnettiin Jari Tervolle jo toistamiseen

"Nyt täytyy olla varovainen. Olen kuullut, että palkinto saattaa nousta kirjailijalla päähän", sanaili Jari Tervo vuosi sitten saatuaan Aviisin Finlandia-palkinnon eli puolen litran vodkapullon. Pelko oli turhaa, sillä tänäkin vuonna Tervo ylsi varsinaisten Finlandia-ehdokkaiden ohitse kirkkaaseen voittoon. Tilanne on historiallinen: yksikään romaani ei ole koskaan aikaisemmin voittanut Aviisin Finlandiaa kahteen kertaan putkeen.

Aviisin arvovaltainen palkintolautakunta luonnehtii palkintopuheessaan Tervon Koljattia ajankohtaiseksi ja auktoriteetteja pelkäämättömäksi satiiriksi, joka ruotii häikäilemättömästi mutta hymyssä suin Suomen poliittista eliittiä ja lähihistoriaa.

Varsinaista Finlandia-palkintoa havittelevat tällä kertaa Kari Hotakaisen Ihmisen osa, Turkka Hautalan Salo, Antti Hyryn Uuni, Marko Kilven Kadotetut, Merete Mazzarellan Ei kaipuuta, ei surua sekä Tommi Melanderin Ranskalainen ystävä. Vedonlyöntiyhtiö Unibet povaa palkintoa hieman yllättäen Marko Kilvelle. Heti Kilven perässä hönkivät tutummat nimet Hotakainen ja Hyry. 30 000 euron arvoinen palkinto jaetaan 2. joulukuuta.

Viinaveron noston myötä Aviisin Finlandia-palkinnon arvo on kasvanut. Puolen litran Finlandia-pullo maksoi Tamperelaisessa viinakaupassa 15,98 euroa, kun viime vuonna samanlaisen pullon sai mukaan 2,07 euroa pienemmällä summalla.Juho Hakkarainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (01.12.09, kello 23:13)

    Tällaisia palkintoja olisi voitu jakaa lohdutuspalkintoina noin 30%:lle pakinakisan ensimmäiseen esteeseen korpisotureina kaatuneille miehille tai naisille. Palkinto haisee hyvälle, toisin kuin 300 euroa muiden käsissä kulunutta valuuttaa, tai ainakin steriilille. Näkemykseni mukaan Marko Kilven romaani on saanut huikean alhaiset kertoimet vain siitä syystä, että nykyään on muotia tehdä adjektiivista tai partisiipista kollektiivisubstantiivi ja lätkäistä se kirjansa nimeksi kuten Kilpikin on duunannut. Vrt. pour Bienveillantes prix Goncourt 2006 tai Huolimattomat by Hotakainen.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto