Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Allianssin rahat loppuivat

Aalto-yliopisto sai lähes kaikki erityismäärärahat. Tampereen yliopiston rahoitus ennallaan.

Allianssilla ei ole enää lihaa luidensa päällä.
Allianssilla ei ole enää lihaa luidensa päällä.

Opetusministeriön ja yliopistojen väliset tulosneuvottelut käytiin viime kuussa. Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston yhteenliittymä allianssille yritettiin hakea samalla rahoitusta muttei saatu yhtään korvamerkittyä rahaa. Ministeriö on lopettanut verkostojen ja hankkeiden erillisrahoituksen, joten yliopistot ovat niistä itse vastuussa.

Rehtorit harkitsivat, jatketaanko allianssi-yhteistyötä, vaikka siihen ei saadakaan yhtään erillistä rahaa. Harkinta-aikana allianssin hallituksen kokous peruttiin kiireisellä aikataululla.

"Ihmettelin kokouksen perumista kovasti, kuten myös sitä, että meitä ei ole informoitu asiasta. Allianssin jatkosta on kuulemma keskusteltu johdon foorumissa, mutta itse en ole allianssin hallituksen jäsenenä näihin keskusteluihin osallistunut", allianssin opiskelijajäsen Anna-Mari Huhtinen sanoo.

Allianssi perustettiin alkuvuodesta 2008, jolloin opetusministeriö jakoi rahaa rakenteelliseen kehittämiseen. Allianssi sai starttirahaa kuusi miljoonaa euroa, jota on käytetty lähinnä niin sanottuihin tutkimuksen kärkihankkeisiin. Tutkimushankkeet jatkavat, ja osalle niistä on saatu jo ulkopuolista rahoitusta.

"Nyt pitää ratkaista, oliko allianssi yhteenliittymä, jolla vain niistettiin rahaa. Jos yhteistyötä jatketaan, vaikka kukaan ei sitä rahoita, siitä pitää olla yliopistoja hyödyttäviä synergiaetuja", Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri Johanna Roihuvuo sanoo.

Allianssin lopetusuhka tuli todella yllättäen. Vielä vuosi sitten syyskuussa allianssiyliopistojen rehtorit ja pääsihteeri kertoivat yliopistolla avoimessa keskustelutilaisuudessa, että allianssin on tarkoitus panna kampoihin jopa Aalto-yliopistolle. Allianssin tavoitteena on ollut vahvistaa yliopistojen koulutuksellista ja tieteellistä laatua ja kilpailukykyä, saada kansainvälistä näkyvyyttä ja parantaa rahoitusta. Allianssin piti olla täysin toiminnassa vuonna 2011.

Tällä hetkellä on todennäköistä, että kolmen yliopiston välinen yhteistyö jatkuu, mutta allianssin organisaatio lakkautetaan. Nyt allianssilla on oma hallitus, strategia ja neuvottelukunta.

"Allianssi on toiminnallista yhteistyötä, jota toki edelleen jatketaan" rehtori Kaija Holli kertoo.

Allianssi on lisännyt yhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä sekä Tampereella että Jyväskylässä.


Samaan aikaan kun Allianssi ei saanut omaa rahaa, Aalto-yliopisto sai 57 miljoonaa euroa erityismäärärahoja. Muut yliopistot saivat erityismäärärahoja yhteensä 17 miljoonaa euroa. Tampereen yliopisto sai vain murusia strategiseen kehittämiseen.

"Vaikka yliopistot ovat Aallon suosimista vastustaneet, ei se ole auttanut", Suomen ylioppilaskuntien liiton koulutuspoliittinen sihteeri Juhana Harju sanoo.

Ministeriön ja yliopistojen väliset tulosneuvottelut ovat koskeneet aikaisemmin yhtä seuraavaa vuotta. Nyt uuden lain aikaan tulosneuvotteluissa sovitaan kolmen seuraavan vuoden budjeteista.

"Olemme saamassa nimellisesti samaa luokkaa olevan summan kuin tänä vuonna eli kustannusten korotuksiin ei tule lisää rahoitusta. Palkankorotukset ovat noin neljä prosenttia tähän vuoteen verrattuna. Reaalisesti budjetti on negatiivinen", Tampereen yliopiston talousosaston päällikkö Päivi Mäntysaari sanoo.

Kun yliopisto ei kuulu enää valtioon, yliopistolle on tullut uusia kuluja kuten työttömyysvakuutusmaksut, ja arvonlisäverot, mutta toisaalta yliopistoihin on tulossa maksuhelpotuksia ja uusia tuloja ainakin näin uuden lain alkuvaiheessa. Muutos on lähes plus miinus nolla.

"Nyt kun yliopistot ovat valtiosta irrallaan, niillä on oltava riittävä kassavalmius. Yliopistojen tilannetta tulevat helpottamaan maksuvalmiusrahat, joita saavat muut yliopistot paitsi Aalto. Niitä tulee 96 miljoonaa euroa ensi vuonna ja 50 miljoonaa euroa vuonna 2011", opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedeyksikön johtaja Anita Lehikoinen sanoo.

Tulosneuvotteluissa ministeriö rankkasi Tampereen yliopiston tutkimuksen keskinkertaiseksi. Yliopisto hoitaa koulutustehtävänsä hyvin.

Ministeriön mielestä Suomessa on liikaa pieniä yliopistoja, joten Tampereen yliopistonkin olisi pitänyt esittää omat suunnitelmansa asiantilan muuttamiseen. Tampereen yliopistolla on päällekkäisyyksiä muiden korkeakoulujen kanssa teknologiassa, joillakin humanistisilla aloilla, kulttuurissa ja opettajankoulutuksessa.

Päällekkäisyyksiä karsitaan tekemällä yhteistyötä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa kauppatieteissä ja bioteknologiassa. Yhteistyötä on tulossa myös tutkimus- ja innovaatiopalveluihin, kielikeskuksiin ja ura- ja rekrytointipalveluihin.

Päällekkäisyyksiä kartoitetaan myös alueen korkeakoulujen kanssa kirjasto-, ATK- ja liikuntapalveluiden järjestämisessä. Säästöjä mietitään lisäksi ulkoistamalla esimerkiksi Tampereen yliopiston taloushallintoa, vähentämällä maisteriohjelmia, yhdistelemällä yksiköitä ja valintakokeita.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, grafiikka

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto