Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kansa pitäisi työllistää!

Nyt on esitetty, miten tulisi, kaikin käytettävissä olevin keinoin, pyrkiä estämään työvoiman "ennenaikainen" poistuminen työmarkkinoilta. Ihmisten odotettavissa olevan eliniän jatkuvasti kasvaessa on jokaista työssä käyvää kohti yhä enemmän niitä, jotka ovat työelämän ulkopuolella.

Eläkeiän nostamisen toivotaan helpottavan tulevien eläkkeiden rahoittamista. Todellisuudessa virallisen eläkeiän nosto parilla kolmella vuodella ei paljoa auta. Aivan toista luokkaa olisi se hyöty, mikäli voitaisiin järjestää työtä vastavalmistuneille ja muille nuorille. Puhumattakaan siitä, jos ryhdyttäisiin tosissaan työttömiä työllistämään.

Paras tapa saada ihmiset siirtymään eläkkeelle entistä myöhemmin on parantaa työssä viihtymistä ja lisätä joustoja eläkeikää lähestyville työntekijöille. Käytännössä ne, jotka uupuvat työelämässä aiemmin, jäävät sieltä pois riippumatta siitä, mikä virallinen eläkeikä on.

Käyttöön otettava elinaikakerroin pienentää uusia eläkkeitä sitä mukaa, kun odotettavissa oleva elinikä pitenee. Uudistuksen tarkoituksena on saada eläkerahat riittämään yhä vanhemmaksi elävälle väestölle. Tulevaisuudessa tämän päivän pätkätyöläinen, joka on ehkä ollut myös pitkiä aikoja pois työelämästä, saa melko vaatimatonta eläkettä.

Huomaamatta on taka-alalle jäänyt kaksi monin verroin tärkeämpää asiaa, nimittäin työpaikkojen väheneminen ja niin kutsuttu harmaa talous. Tavanomaisia koulutettuja parhaassa iässä ja työkunnossa olevia ammattimiehiä ja -naisia erotetaan tai lomautetaan. Pakkohan se on, kun kauppa ei käy, vienti ei vedä tai valmistus siirretään ulkomaille. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan puhuta mitään työurien pidentämisestä vaan ollaan tyytyväisiä, kun merkittävä osa erotetuista saadaan sijoitettua eläkeputkeen.

Tilanne on vaikea, kun veronmaksajat vähenevät koko ajan. Eikä asia siitä paljoa paranisi, vaikka saataisiin pieni joukko pysymään muutaman vuoden pitempään töissä. Olisi yritettävä työllistää koko kansa ja pyrittävä valvomaan, että kaikista töistä maksetaan verot sekä muut sosiaali- ja eläkemaksut.Yrjö Saraste, sotaveteraani

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto