Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vuosi Raamatun mukaan

Mitä tapahtuu, kun mies yrittää noudattaa vuoden jokaisena päivänä Raamatun kaikkia käskyjä kirjaimellisesti? Luulisi, että se on täysin mahdotonta. Sen sijaan se on koomista, paljastavaa ja varsin mielenkiintoista. Juutalainen amerikkalaistoimittaja A. J. Jacobs eli pilkuntarkkana Herran palvelijana vuoden verran dokumenttikirjaaansa Raamatullinen vuosi varten. Menestyskirjasta on tulossa elokuva.

Kirjaa lukiessani muutama kuukausi sitten tunsin kulkevani Jacobsin mukana. Tunsin voimakasta myötähäpeää, kun hän alkoi kantaa joka paikassa matkajakkaraa. Hän ei voinut istua yhteenkään julkisella paikalla olevaan tuoliin. Mistäänhän ei voi tietää, onko tuolissa juuri istunut nainen, jolla on kuukautiset. Noloudella ei ollut rajaa myöskään, kun Jacobs alkoi pidättäytyä miesten kättelemisestä. Mistäänhän ei voi tietää, milloin mies on saanut siemensyöksyn.


Jacobsin ja minun riemulla ei ollut rajaa, kun hän löysi kuidunerottelijoiden ammattikunnan. Heidän ystävällisiä palveluitaan voi tilata USA:ssa tarkistamaan, että missään vaatteessa ei ole varmasti sekakuituja.

Jacobsin kirja käsittelee hullunkuristen käskyjen lisäksi myös kaikki vakavat ja päättömän epäoikeudenmukaiset käskyt. Jacobs heittää melkein vitsiksi aviorikkojan kivittämisen, sillä hän viskaa pikkukivellä yhtä pettäjää. Suurimmasta osasta kaikkein väkivaltaisimmista uhrauskäskyistä Jacobs pääsee eroon helposti, koska uhreja käsketään teurastaa vain raamatunaikaisessa temppelissä. Jacobs osallistuu kuitenkin yhteen uhrijuhlaan Israelissa, jossa häntä ihmetyttää naisten pakotettu poissaolo. Samoin Jacobsin on hyvin vaikea sulattaa Raamatun homolakeja.

Hertta-Mari Kaukonen
A. J. Jacobs: Raamatullinen vuosi , Nemo, 2008. 448 s.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (6)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Kotvio (02.12.10, kello 5:23)

  "Jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; ...Ja jos sinun oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi menee helvettiin."
  -Matt. 5:29-30

  Miten onnistu toimiminen tän kehotuksen noudattamisessa?

 2. Hertta (02.12.10, kello 17:00)

  Heh. Kirjailija taisi elää vuoden vilkuilematta muita naisia, jos oikein muistan. Tarkempi selitys löytyy, jos luet itse kirjan.

 3. Toryville (09.12.10, kello 13:02)

  Joo. Vaikea on keksiä, mistä Woody Allenin ja muiden juutalaisälykköjen neuroottisuus ja YTHS:llä käyminen on peräisin.

 4. kommentti (10.12.10, kello 16:31)

  "Mitä tapahtuu, kun mies yrittää noudattaa vuoden jokaisena päivänä Raamatun kaikkia käskyjä kirjaimellisesti?"

  Olisi kiinnostavaa tietää, mitä tuolloin todella tapahtuisi. Tuo Jacobshan ei elänyt kaikkien Raamatun käskyjen mukaan. Huomaamatta jäivät monet käskyt, ja käskyjen osiot. Kuten se, että ketä mikäkin käsky koskee.

  Häneltä jäi huomaamatta kokonaan Uusi Testamentti. Ja sen käskyt. Uuden testamentin keskeisimmän opettajan Paavalin mukaan kristityiden ei tule noudattaa juutalaisten käskyjä kuin tietyiltä osin. Kristus on Mooseksen lain loppu. Siksi - jos kristillisesti Raamattua luetaan - Jacobs koitti elää nimenomaan kristillisen opetuksen vastaisesti.

  Kristilliseen opetukseen lukeutuu myös se opastus, että ulkoinen lakien noudattaminen ei riitä. Jumala haluaa ihmisen sisimmän: luoda suhteen ihmiseen.

 5. Leffafriikki (13.12.10, kello 19:45)

  Toryville: Uskoakseni olet erehtynyt henkilöstä. Woody ei ole enää ylioppilaskunnan jäsen, joten hän joutuu jonottamaan julkiselle puolelle.

 6. birra (19.02.12, kello 0:41)

  Just luin kirjan, oli erittäin hauska. Oli myös erittäin opettavainen, humasi kuinka tyhmiä ihmiset ovat uskon/uskonnon kanssa. kaikki tulkitsee raamattua tms. miten haluaa ja muut ovat väärässä. Sata ihmistä lukee saman tekstin ja siitä muodostuu 99 eri tulkintaa. suosittelen kirjaa kaikille, erityisesti sulle

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto