Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Hengen menoa?

Aviisi selvitti, mitä ihmettä Helluntaiseurakunnan Wake Up -illoissa tapahtuu

Ylistysbändin opetuslapset rivissä. Vasemmalta Joona Pusa, Johanna Viljamaa, Pihla Alastalo, Kimmo Jyrkkä ja Joona Luoma.
Ylistysbändin opetuslapset rivissä. Vasemmalta Joona Pusa, Johanna Viljamaa, Pihla Alastalo, Kimmo Jyrkkä ja Joona Luoma.

Lauantai-iltana menojalkaa vipattaa. Opiskelija-asunnon seinät tuntuvat turhan ahtailta, eikä yksin jaksaisi enää murjottaa. Mutta mikä neuvoksi, jos väkijuomilla baareissa ei joka viikonloppu jaksaisi lutrata ja olo tuntuu muutenkin ohuelta? Yhden vaihtoehdon tarjoaa Tampereen helluntainseurakunnan Wake Up -nuorisokokouksen hengellinen lähestymistapa lauantai-illan viettoon.

Wake Up -iltoja on järjestetty Tampereella jo reilut kymmenen vuotta. Pienistä puitteista on vuosien varrella kasvanut usean sadan hengen tapahtuma, josta tehdään myös televisiolähetyksiä.

"Välillä paikalla on yli 500 henkeä, mutta yleensä vähemmän. Jos sadan kilometrin säteellä ei ole muuta hengellistä toimintaa, meidän illoissa on enemmän porukkaa. Toisaalta kesällä opiskelijoiden poissaolo vähentää kävijämäärää", arvioi helluntaiseurakunnan nuorisopastori Jarkko Lindqvist.

Kohderyhmänä ovat parikymppiset nuoret, ja opiskelijoita on mukana paljon. Illan ohjelma järjestetään tätä silmällä pitäen.

"Täällä käy monen ikäisiä 15-vuotiaista eläkeläisiin. Mutta nuorten ilta ei voi millään vastata kaikkien toivomuksia, joten ohjelma rakennetaan kohderyhmän ehdoilla", kertoo vierailuillan vastuullisena järjestäjänä toiminut Mikko Sipilä.


Tyypillinen illan ohjelma alkaa nuorista seurakuntalaisista koostuvan bändin soittamalla ylistysmusiikilla. Tämän jälkeen on vuorossa infoasioita. Vierailuiltana lähetettiin nuorten aktio -lähetysryhmä rukousten saattelemana Thaimaahan. Seuraavaksi on vuorossa puhe, ja lopuksi soitetaan jälleen musiikkia ja alttari on avoinna rukoilemaan haluaville. Ilta jatkuu alakerran kahvilatilassa, joka on auki päivästä riippuen noin yhteentoista. Mitään spektaakkelia ei Wake Upista ole ollut tarkoitus rakentaa.

"Kyseessä on enemmän perustoimintaa. Emme halua mitään isoja puhujia, vaan nuoret itse kertovat kristillisen elämän asioista. Tästä on tykätty," kertoo Lindqvist.

Koko ilta järjestetään nuorten vapaaehtoisvoimin. Vastuuryhmiä on useita. Miksaajat, valomiehet ja kuvaajat ovat kaikki seurakuntalaisia. Saarnat myös simultaanitulkataan englanniksi. Puhujat ja soittajat ovat vain yksi osa porukkaa.

"Uudet innokkaat saavat tulla mukaan tekemään hommia. Työtä tehdessä samalla opitaan", Sipilä valaisee.

Vierailuiltana puhujana on Elina Sipilä. Hän puhuu synnistä ja Jeesuksen tarjoamasta pelastuksesta. Sipilän sisarukset ovat olleet seurakunnan toiminnassa mukana jo pienestä pitäen, mutta tämä oli teologiaa helluntaiseurakunnan omassa koulussa Keuruulla opiskelevalle Elinalle ensimmäinen kerta puhujana Wake Up -illassa.

"Tutun seurakunnan edessä oli hienoa ja helppoa puhua", Elina Sipilä kertaa tuntemuksiaan.


Saarnan jälkeen bändi nousee jälleen lavalle. Nuorista koostuva ryhmä soittaa taitavasti ja naisvokalistit laulavat kauniisti. Ylistyslauluissa ei viljellä kielikuvia, vaan viesti tehdään hyvin selväksi alusta lähtien. Suurin osa bändin kappaleista on käännöksiä maailmalta, mutta mukaan mahtuu myös yksi itse tehty kappale.

"Suomessa suurin osa myös hengellisestä musiikista on mollivoittoista. Maailmalta löytyy vähän iloisempaa meininkiä", kosketinsoittajana ja laulajana illan kokoonpanossa toiminut Johanna Viljamaa perustelee.

Sanat heijastetaan isoille skriineille lavan taakse. Osa yleisöstä innostuu laulamaan tuttujen kappaleiden mukana. Kädet kohoavat käskemättä kohti kattoa vahvistamaan sanojen merkitystä. Muutamat nytkähtelevät musiikin tahdissa. Innokkain osallistuja kieriskelee maassa ja vaikuttaa päihtyneemmältä hengestä kuin Alepubin asiakaskunta konsanaan.

Toisaalta varsinkin nuorimpia läsnäolijoita tuntuu kiinnostavan kaverin kännykkä ylistystä enemmän.


Vaikka suomalainen helluntailaisuus on varsin hillittyä, voi seurakunnan ulkopuolelta tulevalle ensikosketus kokemukselliseen kristillisyyteen ja vahvaan ylistykseen olla raju. Tämä on tuttu haaste myös Lindqvistille.

"Haluaisin, että eri taustoista peräisin olevien ihmisten olisi helppo tulla Wake Up -iltoihin ja päästä osaksi kokemusta. Mutta toisaalta ei pidä lähteä kumartelemaan joka suuntaan", Lindqvist pohtii.

Hän uskoo kuitenkin tilausta löytyvän myös kokemukselliselle helluntalaisuudelle.

"Pohjoismaissa korostuu rationaalinen lähestyminen maailmaan. Pinnan alla muhii kuitenkin vahva hengellisyyden tarve. Se tulee esiin esimerkiksi aasialaisten uskontojen suosion kasvussa. Tämän aukon täyttämiseen vahvan spiritualiteetin omaava helluntalaisuus on omiaan."

Ääri-ilmiöitä tulisi Lindqvistin mielestä kuitenkin välttää. Ihmisen ei pidä mennä äärimmäiseen rationaalisuuteen, mutta toisaalta puhdas taikauskokaan ei ole suotavaa. Nuorisopastorilla onkin kova homma tasapainon ylläpitämisessä.


Wake Up -ilta on hyvä vaihtoehto, jos baarielämä ei enää miellytä ja takki tuntuu muutenkin tyhjältä. Vaikka ero yökerhotoimintaan tuntuu isolta, Lindqvistin mielestä kyse on lopulta samasta ilmiöstä.

"Opiskelija päästää ei-rationaalisen puolen bile-elämän kautta valloilleen. Mutta toinen tapa toteuttaa tätä osaa elämästään on kokemuksellisen uskonnollisuuden kautta. Jostain ihmisen on hengellisyys kuitenkin haettava."


Juho-Matti Paavola

WAKE UP -illat lauantaisin klo 19-21 osoitteessa Aleksanterinkatu 18.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. kerralla + rikkaudessa (18.06.14, kello 14:20)

    meillä on sanomaa mahdollisuudesta vaikuttaa minunkin osaani oleskella viimevaiheet uskontokuntien suhteen olen alkanut kokee ja oireilee ns. epävirallisen elämäni virallista epärehellisyyttä ja tarvitsen n. Jumalan ja En tarvitse Jumala ... ihmeissä




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto