Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu: Kannabis ei ole älykköjen juttu!

Kannabis aiheuttaa vaikeuksia ajatella ja sopeutua nopeisiin muutoksiin tilanteessa, jossa tarvitaan älyä. Toisin sanoen kannabiksen käyttäminen tyhmentää. Näin toteaa Harvardin lääketieteen laitoksen tuore tutkimus, jossa selvitettiin marihuanan käyttäjien aivotoimintaa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että varhain lapsuudessa kannabiksen käytön aloittaneiden koehenkilöiden aivot käsittelivät asioita eri paikassa ja eri tavalla. Kannabiksen käyttäjät tekivät tuplasti virheitä verrattuna henkilöihin, jotka eivät pilveä pössytelleet. Virheet eivät poistuneet kokonaan, vaikka koehenkilöille kerrottiin tarkalleen, missä he erehtyivät. Erityisesti ongelmia pilvenveikoilla oli suunnittelua, muutosta ja abstraktia ajattelua vaativissa tehtävissä.

Asiasta kertoi Uusisuomi.fi.

A5

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (4)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Multasormi (25.11.10, kello 18:45)

  OMPAS TYPERÄ OTSIKKO... sopivampi olisi, "päihteet eivät sovi lapsille"

 2. Antti Laine (30.11.10, kello 19:55)

  Vaikka Aviisi ei taidakaan olla sitoutunut JSN:n perussopimukseen, journalistin ohjeista saa silti hyviä ohjenuoria. Erityisesti kannattaa vilkaista kohtaa 10. Se sanoo, että "tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu".

  - Kyseessä ei ollut Harvadin lääketieteen laitoksen tutkimus, vaan Harvardin lääketieteen laitoksen kanssa opetusyhteistyötä tekevän McLean-sairaalan tutkimus.

  - Kannabiksen käyttäjät eivät tehneet tuplasti virheitä verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet, vaan alle 16-vuotiaana aloittaneet tekivät tuplasti enemmän virheitä yli 16-vuotiaana aloittaneisiin verrattuna. Käyttäjien ja ei-käyttäjien eroista ei mainittu mitään.

  Tutkimuksessa itsessäänkin on havaittavissa ongelmia jo pelkän seminaariesityksestä julkaistun lehdistötiedotteen perusteella:

  - Kyseessä ei ylipäätään ole tieteellinen tutkimus, koska se ei ole käynyt läpi vertaisarviointia, eikä sitä ole julkaistu missään. Kyseessä oli pelkkä seminaariesitys.

  - Tutkimus ei ottanut huomioon lainkaan aiempien tutkimusten huomaamaa seikkaa, jonka mukaan kroonisten käyttäjien kognitiiviset kyvyt palautuvat verrokkitapausten tasolle muutamassa viikossa lopettamisen jälkeen.

  - Testitapauksia oli vaivaiset 33, joista jotain pienempää määrää alle 16-vuotiaina aloittaneista verrattiin johonkin
  pienempään määrään yli 16-vuotiaana aloittaneita. Otosta ei siis välttämättä voi pitää kovinkaan kattavana.

  Laatujournalismia! Kiitän.

 3. Tyhmä hampuusi (02.12.10, kello 10:38)

  No olipas skribentti käyttänyt paljon hamppua kun ei huomannut, että samassa seminaarissa oli esillä neljä eri päihteitä käsittelevää tutkimusta, joiden kaikkien viesti oli se, että päihteitä ja huumeita ei pidä nauttia alaikäisenä. Mm alkoholin nauttiminen alaikäisenä aiheuttaa stressinsietokyvyn alenemista, mikä johtaa päihteiden käyttöön vanhemmalla iällä. Mutta eikös tämä olekin yliopistollinen julkaisu? Yliopistoissa valmistaudutaan valtion virkamiehen uraan ja kaikki tiedotusvälineitä seuraavat tietävät, että niissä viroissa on pidettävä kiinni virallisesta totuudesta sanoi tutkijat mitä hyvänsä. Ja tunnettua on myös se, että kieltolaki on tehokkain tapa pitää mikä tahansa asia poissa lasten ja nuorten käsistä. Näinhän se alkoholin kieltolaki pelasti Suomenkin alkoholin kiroista!

 4. Antti Laine (02.12.10, kello 14:31)

  No mutta, rakas nimetön kommentoija numero kolme, luitko lainkaan viestiäni? Pääpointtini oli se, että uutinen uutisoi jotain ihan muuta, kuin mitä tutkimus väitti todenneensa. En nähdäkseni sanallakaan väittänyt, että a) alaikäisenä kannattaisi alkaa käyttämään päihteitä, tai että b) tutkimuksen tulos olisi edes virheellinen. Väitin, että kyseinen tutkimus ei anna mitään tietoa mihinkään suuntaan.

  Sitä paitsi, päihteitä ja päihteitä (kun nyt kerran halusit erotella ne laillisen statuksen mukaan, vaikka puhummekkin farmakologisista ominaisuuksista) on ihan turha verrata keskenään. Se, että alkoholi aiheuttaa jotain, ei tarkoita sitä, että amfetamiinit, DMT, DXM, kannabis, kofeiini, meskaliini, nikotiini, opiaatit, PCP, sienet, suklaa tai typpioksiduuli aiheuttaisi saman asian.

  Loppupuoliskossa olet kyllä erinomaisen oikeassa. Paitsi, ettei taideaineiden tohtoria kyllä valtion virkaan voi päästää.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto