Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Asioiden oikea laita: Paljon huonoja vaihtoehtoja

Tätä kirjoitettaessa edustajisto ei ole vielä hyväksynyt ylioppilaskunnan talousarviota ensi vuodelle, mutta hallitus on esityksensä jo antanut. Budjetissa näkyy edelleen maisterisuman tuoma jäsenkato, mikä tarkoittaa sitä, että vähentynyttä jäsenmaksun maksajien määrää täytyy kompensoida joko tuloja lisäämällä tai menoja karsimalla. Käytännössä tämä tarkoittaa jäsenmaksun korotusta tai ylioppilaskunnan työvoimaintensiivisessä toiminnassa työaikaresurssien karsintaa, joten helppoja ratkaisuja ei tänä vuonna ollut tarjolla. Hallitus päätyi esittämään molempia.

Tamyn jäsenmaksu on tullut viime vuosien aikana ylös keskimäärin kolmen ja puolen euron vuosivauhtia, mistä YTHS-maksun korotus on toki osaltaan vastuussa ja aiheuttaa korotuspaineita myös jatkossa. Pitkällä jänteellä maltilliset vuosikorotukset ovat isoja kertakorotuksia parempi ratkaisu. Ensi lukuvuodelle hallitus esitti euron korotusta. Yleisesti ottaen ylioppilaskunnan talous on kontrollissa, mutta siinä se on tarkoitus pitääkin.


Yleistilannetta huolestuttavampaa onkin toiminnan eri osa-alueiden välinen epäsuhta. Edunvalvontasektorien toiminta pyörii noin kolmella eurolla jäsenmaksusta jäsentä kohden per sektori. Sen myötä suurin säästöpaine kohdistuu Aviisiin, joka tänä vuonna niellee noin 7,5 euroa jäsentä kohden. Tämä johtuu talouden laskusuhdanteen myötä viime vuosina sukeltaneesta mainosmyynnistä. Aviisin osuutta jäsenmaksusta kohtuullistetaan budjetoimalla ensi vuodelle pari lehteä vähemmän. Näin ollen ei ole mielekästä pitää lehden toimittajaa töissä kesällä, vaan toimittaja on tarkoitus lomauttaa. Näiden toimenpiteiden myötä päästäisiin alle kuuden ja puolen euron jäsentä kohden, mikä sekin on ylioppilaslehtikentällä keskitason yläpuolella.

Toinen työaikaresurssin karsinta kohdentuu kansainvälisen toiminnan puolelle. Tamyn pitkäaikainen kehitysyhteistyöhanke ei saanut enää jatkoa ulkoministeriöltä, joten niiltä osin on perusteltua vähentää kehitysyhteistyöhön menevät 15% kv-sihteerin työajasta. Tämä ei tarkoita sitä, että ylioppilaskunta luopuisi omista kehyhankkeista, mutta aktiivista hanketta ei ensi lukuvuodelle ole.


Nähtäväksi jää mitä edustajisto päättää, mutta hallitus on työnsä tehnyt. Hallinnollisena prosessina menojen karsinta oli vaikea, mutta jäsenistön näkökulmasta vastuullinen. Ylioppilaskuntatoiminnassa kun on luvattoman helppo siirtää hankalat ratkaisut vaikeampina seuraavalle vuodelle.

Aleksi Rantala
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen pj.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto