Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Gospel-spinning herättää tunteita

Combatin, attackin ja pumpin lisäksi kuntokeskuksessa voi harrastaa nyt myös gospelia.

”Kun henkinen tunne alkaa viemään, sydämestä kumpuaa asioita. Niitä ei ole mitenkään mietitty tai suunniteltu”, kuvailee ohjaaja Angela Naishouler saarnoja, joita hän pitää.
”Kun henkinen tunne alkaa viemään, sydämestä kumpuaa asioita. Niitä ei ole mitenkään mietitty tai suunniteltu”, kuvailee ohjaaja Angela Naishouler saarnoja, joita hän pitää.

Jumala on antanut teille kaksi tervettä jalkaa ja vahvan sydämen! Käyttäkää niitä", Angela Naishouler kannustaa spinning -pyörän päällä hikoilevia kuntoilijoita. Perinteiset tekopirteät kannustushuudot ovat gospel-spinningissä harvassa. Täällä voimaa pyöräilyyn ja elämään yleensäkin haetaan vahvasta uskosta ja julistamisesta. Aviisi lähti ottamaan selvää, kuinka ruumiillisen rasituksen ja hengellisen ylistyksen yhdistäminen onnistuu?

Toisin kuin voisi luulla, gospel-spinning ei ole lähtöisin rapakon takaa. Naishouler keksi ajatuksen hengellisen musiikin yhdistämisestä spinning-tuntiin yhdessä ystävänsä kanssa. Vastaavaa tuntia ei järjestetä missään muualla.

"Latinalaista gospeltanssiryhmää löytyy, ja jumppia maailmalta, mutta tietääkseni gospel-spinningiä ei muualla ole."


Ajatus syntyi alun perin nuorille suunnatuissa Helluntaiseurakunnan Wake Up -illoissa. Niissä soiva hengellinen ylistysmusiikki antoi iloa ja sanomaa, ja Naishouler halusi ystävänsä kanssa yhdistää saman tunteen liikuntaharrastukseen. Aluksi hengellisiä kappaleita soitettiin perustunneilla muun musiikin seassa, kunnes tänä syksynä gospel-spinning sai oman vuoron maanantai-iltoihin.

"Musiikki on spinningissä pääväline. Halusimme soittaa puhuttelevaa ja vakaumuksellista musiikkia. Uskonnollista musiikkia on kuitenkin laidasta laitaan. On heviä, teknoa ja kaikkea mahdollista", Naishouler kertoo.

Virsien tahdissa ei gospel-spinningissä tarvitse hikoilla. Gospeltunnin musiikki ei perinteisemmän spinningin rytmikkäästä taustajytkeestä eroa kuin sanoitusten osalta.

"Osa musiikista löytyy iTunesista, osasta kuulen ystäviltä. Sanoma musiikissa on tärkein, mutta lisäksi sen täytyy olla rytmikästä ja liikuttavaa."

Itse liikunta ja musiikki eivät siis suuresti normaalista spinning-tunnista eroa, mutta muuten heti alusta asti huomaa olevansa tunnustuksellisella tunnilla. Alkulämpöä kevyellä vastuksella otettaessa Naishouler lukee alkurukouksen, jossa haetaan voimaa jaksaa elämässä. Tunnin aikana nostamme useamman kerran kädet, katseen ja ajatukset kohti korkeuksia. Lopuksi luetaan jälleen kiitosrukous. Naishouler intoutuu tunnilla pitämään myös pienen saarnantapaisen, kun hän kertoo omista kokemuksista ja uskostaan.

"Kun henkinen tunne alkaa viemään, sydämestä kumpuaa asioita. Niitä ei ole mitenkään mietitty tai suunniteltu. Minulla ei ole opetuksellista taustaa tai osaamista, joten kerron mitä koen, tunnen ja ajattelen uskon kautta", Naishouler kertoo.

Gospel-spinningin hengellinen puoli ei pääty pyörältä noustessa. Loppuvenyttelyn jälkeen Naishouler haluaa tietää, jäikö jollekin mielen päälle asioita. Tällä kertaa tunnille lisäkseni osallistuneet nuoret naiset poistuvat vähin äänin, mutta usein joku jää juttelemaan pitkäksikin aikaa. Uskovaiset ja ei-uskovaiset kertovat tuntemuksistaan tunnilla ja huolistaan elämässä.

"Usko, Jumala ja tunnilla koettu voivat aiheuttaa todella voimakkaita tunteita. Ihmiset pitää yhtälailla kohdata myös näiden kysymysten kanssa, kuin jos on kysymyksiä lihaskrampista. On vähän vakavampi kramppi, jos joku ottaa sydämestä", Naishouler valaisee ajatuksiaan.


Fyysisen rasituksen lisäksi gospel-spinningissä saa siis myös sielunhoitoa. Varsinaisen seurakunnassa tehtävän työn korvaajaksi siitä ei kuitenkaan vakiokävijä Tiina Hietamäen mielestä ole.

"Tämä on mukava lisä. Viikko on hieno aloittaa urheilemalla ja kohtaamalla Jumalaa", Hietamäki kertoo.

Hän toivookin gospel-spinning jatkuvan edelleen ohjelmistossa. Kävijöitä on toistaiseksi ollut vähemmän kuin perinteisemmillä spinningtunneilla, yleensä kymmenkunta henkeä, mutta suosio on ollut kasvussa. Naishoulerin arvion mukaan kävijöistä suurin osa on uskovaisia, mutta mukana on myös maallikkoja.


Loppupuolella tuntia oma menoni käy varsin luterilaiseksi. Hiki valuu, pää painuu hartaaseen asentoon ja tekisi mieli lurauttaa itkuvirsi ilmoille. Naishouler vaatii laittamaan lisää vastusta ja kannustaa jaksamaan. Painan tunnin loppuun pelkällä pyhällä hengellä, kuten sanonta kuuluu. Gospel-spinningissä fyysinen rasitus ja hengellinen sanoma yhdistyvät hienolla tavalla. Kuten Naishouler toteaa, tunne on spinningissä tärkeintä, laji lähtee korvien välistä.

"Kroppa on paras instrumentti. Kun täyttyy hengellä, se lähtee liikuttamaan ihmistä. Ylistystä voi toteuttaa monella tapaa, jotkut hyppivät, tanssivat tai laulavat, toiset harrastavat spinningiä."Juho-Matti Paavola, teksti & Kuva
Gospel Spinning Liikuntakeskus Go-Go Cityssä maanantaisin kello 19

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto