Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kuuluuko uskoon huumori?

Gospelpumppu Idän Ihmeet lähestyy kuulijaa ilon kautta

Idän Ihmeet on gospelyhtye, joka yhdistää kansanmusiikkia humoristisiin sanoituksiin.
Idän Ihmeet on gospelyhtye, joka yhdistää kansanmusiikkia humoristisiin sanoituksiin.

Ville Kukkosen, Janne Simojoen ja Atte-Veikko Kemppaisen muodostama Idän Ihmeet voitti tänä vuonna gospelin SM-kisat. Viime vuoden loppupuolella yhtye äänitti EP:n verran musiikkia. Äänite kantaa nimeä Lähes albumi ja se sisältää kuusi melko omaperäistä gospelkappaletta.

Idän Ihmeet ei saarnaa eikä julista, vaan lähestyy uskonnollisia kysymyksiä huumorin kautta. Nasaretin mies pidetään kyllä mielessä, mutta herraa ylistetään uudenlaisessa valossa: tällä kertaa Jeesus nauraa ja naurattaa.

Musiikillisesti bändin sointi on kevyttä. Bändi koostuu kitarasta, viulusta, perkussioista ja laulusta. Sävyjä löytyy kuitenkin runsaasti: Matador-kappaleen espanjalaisista tunnelmista siirrytään vaivattomasti Jeesusta naurattaa -biisin uljaaseen viulusooloon, jossa dramaattisuus viedään tarkoituksella yli. Jotkut melodiaratkaisut tuovat mieleen Jarkko Martikaisen soolotuotannon, ja onpa sanoituksissakin parhaimmillaan samaa äkkivääryyttä.


Idän Ihmeiden kappaleista löytyy hienoja hetkiä, mutta pahimmillaan se kuulostaa köykäiseltä lastenmusiikilta. Lähes albumin nimi kertoo paljon: jotakin tästä jää puuttumaan. Ote on liian kepeä ja harrastelijamainen. Materiaalin epätasaisuus ja linjattomuus tekee kokonaisuudesta horjuvan, ja esimerkiksi EP:n päättävä Tintinpojat saa typeryydessään kuulijan pahalle tuulelle.

Sanoituksissa on hauskoja oivalluksia, ja ryppyotsaisimmat kirkonmiehet saattaisivat pahoittaa mielensä esimerkiksi Jeesus siunaa nämä lihapullat -rallista.


Juho Hakkarainen
* *

Idän Ihmeet: Melkein albumi (Suomen Lähetysseura 2010)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Kriitikko (29.11.10, kello 2:19)

    Hyvä juttu
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto