Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yliopiston kappelin ovet ovat nyt avoinna kaikille

Kappelin voi varata myös omaan käyttöön vaikka soittamista varten

Vuonna 2003 valmistunut yliopiston kappeli on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan. Pastori Risto Korhosen mielestä kappeli on kampuksen ainoa paikka, jonne paeta yliopiston kiirettä.

"Vaikka kappeli onkin piispallisella arvovallalla vihitty käyttöön, kaikki ovat uskontokunnasta riippumatta tervetulleita. Kappelissa on voimassa avoimien ovien periaate, eli kuka tahansa voi tulla tähän henkilökohtaisen hiljentymisen paikkaan", Korhonen sanoo.


Syksyn aikana eräs yksittäinen opiskelija moitti kappelissa meditoivia. Opiskelijan ajatuksena oli Korhosen mukaan se, ettei kristillisessä paikassa saa harjoittaa muunlaista hengellistä toimintaa. Korhosen mukaan ketään ei tästä huolimatta haluta karkottaa.

"Kyseessä oli opiskelijan henkilökohtainen närkästys, enkä itse ajattele niin. Itse asiassa olemme solmineet kampuksen meditoijien kanssa yhteistyösopimuksen. Kappeliin saa tulla kuka tahansa uskontokunnasta riippumatta, kunhan ymmärtää kunnioittaa ja arvostaa pyhää tilaa", Korhonen summaa.

Ilmari Kortelainen ja muut kappelissa meditaatiota harjoittaneet saivat kuitenkin kutsun palaveriin tuomiorovastin kanssa.

"Meille on edelleenkin arvoitus, mistä syistä meidät kutsuttiin palaveriin. Jouduimme joka tapauksessa tekemään kirjallisen selvityksen siitä, mitä kappelissa teemme. Emme itse sitä varsinaiseksi meditaatioksi kutsu, mutta jollakin nimellä toimintaamme piti kuvailla. Paremminkin se on kehotietoisuus-harjoitusta, eli rauhoittumista, stressin poistamista ja oman kehon kuuntelua," Kortelainen kertoo.

Kortelaisesta kirkolla kuitenkin on oikeutus määrätä tilojen käytöstä, sillä seurakunta maksaa yliopistolle kappelin tiloista vuokraa.

"Ainoa kritiikin aihe on se, että yliopistolla pitäisi olla kaikille uskontokunnille ja uskonnottomille yhteinen tila, eikä vain yhdelle yksittäiselle uskonnolle pyhitetty paikka. Olemme tehneetkin asiasta jo ehdotuksen", Kortelainen toteaa.


Rehtori Kaija Holli ei koe ristiriitaisena sitä, että neutraalilla kampusalueella on kappeli.

"Yliopiston hallinto ei vastusta sellaista, joka tukee opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointia, päinvastoin. Vierailin kappelissa viimeksi viime keväänä ja sain sellaisen käsityksen, että se on tarpeellinen ja hyvässä käytössä."

Kappelissa on mahdollisuus paitsi hiljentyä, myös pitää erilaisia tilaisuuksia. Kappelissa on jopa vietetty ainakin yksi väitöstilaisuus.

"Tampereen teknillisellä yliopistollakin on käytössä vastaavanlainen kappeli Festia-talossa", Holli sanoo.

Kappelissa käy niin opiskelijoita kuin henkilökuntaakin päivittäin. Lähivuosien aikana myös musiikintekijät ovat löytäneet kappelin.

"Hengellistä kaipausta saa ilmentää kuka vain ja miltei miten vain. Useat musiikintekijät varaavat kappelin ja tulevat tänne soittamaan, pastori Korhonen kertoo.

Kappelilla ja pastorin tarjoamalla avulla on suuri merkitys myös vaihto-opiskelijoille. Etenkin katolilaisista maista tulevat opiskelijat ovat tottuneet jakamaan huolensa kirkonedustajan kanssa.


Anni Tolonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto