|
Tämä aika kaipaa armollisuutta. Ihmisen pitää saada tuntea, että hän kelpaa, vaikka hän ei täyttäisi yhteiskunnan asettamia suorituskriteereitä", toteaa yliopistopastori Risto Korhonen.
Hänen mielestään kristityt voisivat jättää oppiriidat, tuomitsemisen ja ihmisten arvostelemisen vähemmälle.
"Fundamentalistisella Raamatun tulkinnalla on oma kaikupohjansa, mutta evankelisluterilaisessa kirkossa se ei ole niin laaja, kuin viimeaikainen debatti on antanut ymmärtää."
Korhonen vierastaa ajattelua, jossa määritellään tiukasti ihmisen seksuaalisuus ja identiteetti - ja vasta sen jälkeen päätetään, kelpaako tyyppi mukaan porukkaan. Hänen mukaansa kirkon pitää ottaa kristinuskon ydinsanoma todesta.
Mikä se sitten on?
"Se on sanoma rakastavasta Jumalasta, joka haluaa meidän oivaltavan arvomme. Meitä kaikkia rakastaa taho, jota Jumalaksi kirkon sanomassa nimitetään."
Korhonen on vakuuttunut, että Jumala etsii, lähestyy, kannattelee ja armahtaa kaikkia.
"Meillä jokaisella on mahdollisuus uuteen alkuun."
Yliopistopastori työskentelee yliopistolla, mutta ei ole sen palkkalistoilla. Korhosen työnantaja on Tampereen evankelisluterilainen seurakunta. Se on vuokrannut Pinni B:n ylimmästä kerroksesta tilat kappelia ja toimistoa varten.
"Olen järjestyksessä kahdeksas pastori tässä virassa. Minulla alkoi nyt 14. lukuvuosi."
Kirkon päätoimisia oppilaitostyöntekijöitä on Suomessa noin 60. He toimivat toisen asteen ammattioppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja korkeakouluissa. Tampereella oppilaitoskappeleita on kaksi: toinen sijaitsee Teknillisellä korkeakoululla.
"Tämä on innovatiivista toimintaa nuorten aikuisten parissa. Olen kovasti viihtynyt!"
Korhonen kertoo myhäillen, että työ sopii taiteilijapapille. Helppoa se ei silti ole.
"Toisin kuin perusseurakuntatyössä, mikään ei ole valmista. Aika ajoin kuulen hyviä, perustellusti kriittisiä näkökulmia kirkkoa ja sen edustajia kohtaan. Työ pakottaa minut pysymään ajan tasalla."
Korhonen sanoo ottaneensa tehtäväkseen suvaitsevan ilmapiirin ja vuoropuhelun edistämisen. Hän vaikuttaakin kaikin puolin avarakatseiselta hemmolta.
"En voi asettaa itseäni sellaiselle jalustalle, että sanoisin muualta hengellisen kodin löytävän opiskelijan olevan välttämättä paheksuttava tapaus."
Entä saako muslimi tulla kappeliin rukoilemaan?
"Muslimit ovat luvan kysyttyään viettäneet rukoushetkeään täällä."
Luterilaisten lisäksi katolilaiset ja ortodoksit pitävät kappelissa kirkonmenoja. Torstaisin kappelissa on meditoijien vuoro.
"Heillä on täysi lupa ja oikeutus meditoida täällä", Korhonen korostaa.
Keskiviikkoisin kellon lyödessä 12 pastori pitää kappelissa vartin kestävän minihartauden, johon kuuluu myös ehtoollinen. Saarnojen lisäksi Pinni B:ssä kaikuu musiikki: opiskelijat pitävät kappelissa konsertteja. Muusikot voivat varata sen myös harjoitustilaksi.
Iltaisin kappelissa järjestetään kristillistä opiskelijatoimintaa. Siihen osallistuvan aktiivisen ydinporukan koko on parikymmentä henkeä, mutta välillä mukana on suurempiakin joukkoja. Päivisin kappeli on pyhitetty hiljentymistilaksi.
"Satunnainen kävijä voi tulla hiljentymään hetkeksi. Ovet ovat auki ainakin klo 7.30 - 16."
Naimisiin meneminen luentojen välissä ei ehkä tule monella mieleen. Yllättävää kyllä, se on mahdollista.
"Kyllä naimisiinmeno onnistuu. Pitää vaan olla kaksi todistajaa matkassa", nauraa Korhonen.
Hän tosin muistuttaa, että ennen avioitumista muodollisten pykälien pitää täyttyä. Avioliiton esteettömyyden täytyy olla tutkittuna ja todistuksen voimassa.
Yliopistopastori on käytettävissä myös, jos opiskelija tarvitsee pappia esimerkiksi kasteeseen tai kodin siunaamiseen. Hänen työhönsä kuuluu luentosarjojen pitämistä, konserttien järjestämistä, retkiä, tapahtumia, kokoustamista ja edustamista. Mutta tärkein osa työtä on kuunnella, auttaa ja tukea.
"Olen kuuntelevana korvana opiskelijoille ja henkilökunnalle."
Korhosen vastaanotolla käy keskimäärin kaksi tyyppiä päivässä.
"Syviin kriiseihin kuten läheisen kuolemaan tai vakavaan sairauteen liittyvä ahdistus elämän rajallisuudesta on aika yleistä."
Uudet opiskelijat potevat ahdistusta vieraassa kaupungissa, vanhat kamppailevat gradun kanssa.
"Vuoden varrella myös juhlakaudet aktivoivat huolestuneisuutta. Esimerkiksi jouluahdistus on tyypillistä, kun opiskelijasta tuntuu, ettei hänellä ole paikkaa minne mennä viettämään joulua."
Akuuttia terapiaa vaativissa tapauksissa Korhonen ohjaa opiskelijan YTHS:lle.
"On paljon sellaista problematiikkaa, joka liittyy seksuaalisuuteen. Esimerkiksi satunnaisia seksisuhteita. Ne ovat tyypillisiä itsenäistyvän nuoren elämässä, mutta voivat tehdä hyvin kipeää."
Varsinkin katolisista maista tuleville opiskelijoille yliopistopastorin puoleen kääntyminen on luontevaa ahdistuksen hetkellä.
"Kappelissa on heille jotain sellaista, joka on hyvin tuttua jo lähtömaasta. Tosin katolilaisten osalta Tampere on siitä hyvä kaupunki, että täällä on myös katolinen seurakunta."
Monen mielestä uskonto ei kuulu kampukselle. Korhonen on vakuuttunut, että kyllä kuuluu.
"Yliopiston ideaan on alunperinkin kuulunut yhteistyö kristillisen kirkon kanssa. Kappelin läsnäolo ja seurakuntien oppilaitostyö ovat osa historiallista jatkumoa."
Hän perustelee oppilaitostyötä myös kansankirkon ajatuksella.
"Edelleenkin on oletettavissa että iso prosentti suomalaisista on vähintään väljästi kirkon jäseniä. Kirkko on yliopistolla omiensa joukossa. Samalla kansainvälistymisen ja vuorovaikutuksen myötä olemme myös kohtaamassa muita maailmanuskontoja ja kristillisiä kirkkoja."
Millaisia terveisiä Korhonen lähettää hukassa olevalle tapakristitylle?
"Tule kotiin! Yksi monista Lutherin käyttämistä vertauskuvista oli, että kristinusko on kotiin tulemista rakastavan Taivaanisän luokse."
Korhosen mukaan kirkosta voi löytää itsenäistymisen, aikuistumisen ja yksin elämisen kaaoksessa porukan, jonka kanssa kasvaa. Hän korostaa, että ihmisten ei tarvitse pelätä mieleen nousevia kriittisiä, kirkkoa soimaavia ajatuksia.
"Monet Raamatun henkilötkin ovat tapelleet, painineet, räyhänneet ja näyttäneet keskisormea Jumalan suuntaan. Kanssaihmiset eivät sitä aina kestä, mutta Taivaan Isä kestää! Hän hyväksyy meidät sellaisina kuin olemme."
Korhonen miettii hetken.
"Toivoisin, että nuoret näkisivät sen verran vaivaa, että selvittäisivät mitä he itse ajattelevat: onko uskossa järkeä vai ei. Minun mielestäni on."
Seppo Honkanen,
teksti & kuva
Rukous- ja ehtoollishetki keskiviikkoisin
klo 12-12.15 yliopiston kampuskappelissa.
Kauneimmat joululaulut kampuskappelissa torstaina 9. joulukuuta.
Risto Juhani Korhonen
52 vuotias teologian maisteri Helsingin yliopistosta.
Lääkärivaimo ja 2 teini-ikäistä tytärtä.
- Kasvatus- ja nuorisotyön teologi Suomen Lähetys-seura 1997-1990
- Nuorisopastori 1990-96Viinikan srk, Tampere
- Oppilaitospastori (yliopistopastori) Tampereen srk-yhtymä 1996-
- Mentorikouluttaja
- Työnohjaajakoulutettava
- Kirkon oppilaitostyöntekijät ry:n pj.
- Oppilaitostyöntekijöiden uskontojen välisen maailmankonferenssin pääsihteeri v. 2008
- Oppilaitostyöntekijöiden uskontojen välisen maailmanjärjestön (IACHE)eksekutiivikomitean jäsen
- Tampereen yliopiston opiskelijoiden hyvinvointiryhmä Kehrän pj.
Motto: Kaikki kääntyy hyväksi, kaikki kääntyy hyväksi ja kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi.
- Äiti Juliana Norwichlainen, 1342-1416
Kristillisiä opiskelijajärjestöjä
Uusi Verso: www.uusiverso.fi
Arbor Vitae (Elämän Puu): www.uta.fi/jarjestot/arbor
Evankeliset opiskelijat: www.sley.fi/eo/tampere
Kansanlähetys: hame.sekl.fi
Kansan Raamattuseuran opiskelijat: www.opiskelijat.fi/kaupungit/tampere/
Körttiopiskelijat: Postilista: kortit@uta.fi
NÄKY ry. (SKY): www.sky-fks.fi/toiminta/paikallinen/tampere
PILKE ry: www.uta.fi/jarjestot/pilke
Operaatio mobilisaatio: www.fin.om.org
Ev.lut. opiskelijalähetys: www.opko.fi/tampere
Tampereen kristityt teekkarit: www.students.tut.fi/~tkrt
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Huvittunut Niko (26.11.10, kello 9:25)
Päätoimittaja Seppo Honkaselta kysyä seuraavaa:
Miksei tässä(kään) aviisissa, jota voi mielestäni luonnehtia hengellispainotteiseksi teemaltaan, ollut lainkaan edes pikkuartikkelia katolisesta kirkosta. En jaksa luettelemaan niitä pariakymmentä uskontoa, joita tässä esittelitte, ette kuitenkaan esitellyt maailman suurinta? Edes kristittyjen opiskelijajärjestöjen listalle ette kelpuuttaneet suomalaista katolista opiskelijajärjestöä, miksi näin?
Jotain kertoo mielestäni se, ettette käy minkäänlaista asiallista dialogia esim. moraalikysymyksistä katolisen kirkon kanssa, mutta kylläkin jaksatte harrastaa bigotriaa mm. kuvamateriaalin ja niin muodikkaiden heittojen avulla, joita voi kuvailla fobisiksi. Tuo ei palvele ketään. Missä on se puhuttu journalistinen taso? Kun loukkaatte kirkkoa, loukkaatte myös Kristuksen ruumista, eli sen jäseniä. Te ette halua tehdä sitä, voin vakuuttaa.
Mielestäni toimituksen tulisi hylätä henkilökohtaiset antipatiansa, ja kuvata totuutta olemassaolevasta (vaikka se tarkoittaisi teille niin epämieluisaa katolisten nettiosoitteiden ja yhteystietojen laittamista esille lehteen, niin kuin muidenkin kohdalla). Vaikuttaminen tässä asiassa negaation tai syrjimisen kautta jääköön sitten sinne vapaa-ajalle.
Huvittavaa huomata, että lehtenne takakannessa katolilaiset kyllä kelpaavat toistuvasti tuottamaan lehteenne sisältöä, mutta tosiasiallinen toimituksen asenne on kuitenkin näinkin diskriminoiva, mitä olen esiin tuonut.
Mielestäni Aviisin nykyisenlainen yhdenvertaisuuspolitiikka ansaitseekin leikkaukset, ikävä kyllä. Minun rahoillani ette joka tapauksessa tule enää lehteänne kustantamaan. Tsori.
Osoittakaa, että olen väärässä.
Seppo Honkanen / Aviisi (26.11.10, kello 12:01)
Kiitos palautteesta.
On totta, että katolilaisten toiminta Suomessa olisi sopinut lehteen. Lista kristillisistä opiskelijajärjestöistä Tampereella on muodostettu yliopistopastori Risto Korhoselta saadun materiaalin perusteella - katolilaista opiskelijatoimintaa ei ollut siinä mainittuna.
Nyt googlettaen löydän tälläisen listan www.catholic.fi/seurakunn... josta Tampereen kohdalta:
Pyhän ristin seurakunta
Amurinkuja 21 A, 33230 Tampere
Puh. 03-2127280, fax 03-2147814.
Sähköposti risti(at)catholic.fi / URL: risti.catholic.fi
Jos Tampereella toimii katolilainen opiskelijaryhmä, viitsisitkö lisätä tähän perään linkin heidän sivuilleen?
Jos haluat kertoa katolilaisen kirkon opiskelijatoiminnasta ja uskonkäsityksestä, ehdotan kirjoittamaan noin 2 500 merkin (välilyönteineen) mittaisen mielipidekirjoituksen. Julkaisemme sen ilomielin.
Mukavaa viikonloppua sinulle.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen