Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Nuoret seurakuntavaalien ääniharavia

Seurakuntavaalien äänestysprosentti kasvoi koko maassa. 16-vuotiaat saivat äänestää ensimmäistä kertaa.

”Käyn hiljentymässä Aleksanterin kirkossa lähes joka sunnuntai”, kertoo seurakuntaneuvostoon valittu Ilkka Sasi. Monitoimimies istuu myös Tamyn edustajistossa ja Tampereen kaupunginvaltuustossa.
”Käyn hiljentymässä Aleksanterin kirkossa lähes joka sunnuntai”, kertoo seurakuntaneuvostoon valittu Ilkka Sasi. Monitoimimies istuu myös Tamyn edustajistossa ja Tampereen kaupunginvaltuustossa.

Koko syksyn kirkkoa riepotellut mediakohu näkyi myös seurakuntavaaleissa. Äänestysprosentti kasvoi Tampereella neljän vuoden takaisista vaaleista miltei neljä prosenttia ja äänestämässä kävi lukumäärällisesti enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Äänestämässä kävi 13 prosenttia tamperelaisista.

"Nuoret suhtautuvat moniin asioihin vapaamielisemmin kuin varttuneemmat ja sillä saattaa olla vaikutusta luottamuselinten tuoreeseen muotoutumiseen. Vapaammin ajattelevat saivat hyvän äänisaaliin suurissa kaupungeissa. Suunta on selkeä", Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Harri Palmu kertoo.

Tampereen yliopiston pihassa Netti-Nyssen ennakkoäänestyksessä ääniä kertyi 127 kappaletta.

Tänä syksynä 16- ja 17-vuotiaat saivat äänestää ensimmäistä kertaa.

"Ikärajan laskeminen näkyy myös tuloksissa. Pirkanmaalta pääsi läpi hyvin monenikäisiä ehdokkaita ja ääniharavia löytyi myös todella nuorista ehdokkaista", Tampereen seurakuntien nuorisotyönjohtaja Kari Lähdesmäki toteaa.

Alle 30-vuotiaiden valtuutettujen määrä on Tampereella poikkeuksellisen suuri Suomen keskiarvoon verrattuna. Valtuustoon nuorista pääsi 10 ehdokasta ja kirkkoneuvostoon 17. Valtuustoon pääsi myös Tampereen yliopiston opiskelijoita.


Tampereen yliopiston finanssihallinnon ja julkisyhteisöjen laskentatoimen opiskelija Ilkka Sasi äänestettiin seurakuntaneuvostoon. Vasta 24-vuotias Sasi on myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja haluaa vaikuttaa myös oman seurakuntansa tulevaisuuteen.

"Sunnuntaiset kirkossa käymiset ovat olleet minulle tapa rauhoittua hektisen elämän keskellä. Koska seurakunta toimii kuten mikä tahansa kunta, ajattelin, että sopisin osaksi Aleksanterin kirkon päätöksentekoa", Sasi pohtii syitä ehdokkuudelleen.

Sasi uskoo, että jatkossa suurin muutos näkyy kirkollisverotuoton laskun seurauksissa.

"Seuraavat neljä vuotta ovat kirkolle laihoja ja leikkauksia joudutaan tekemään. Aikaisemmin seurakuntalaiset olivat tietyllä tavalla vain oheiskäyttäjiä, mutta koska tulojen laskemisen takia palkatun henkilöstön määrää on leikattava, seurakuntalaisten on osallistuttava enemmän."

Sasin mukaan kirkon toiminta on rönsyillyt vähän joka suuntaan.

"Jatkossa palkattu henkilöstö vain tarjoaa puitteet toiminnalle, mutta omaehtoinen seurakunta myös auttaa talkoovoimin. Tulevaisuudessa voidaan palata niin sanotusti takaisin kohti kristinuskon ydinideaa, hengellisyyttä."

Hän huomauttaa, että tällä hetkellä seurakuntatoiminta on etenkin nuorten kohdalla saanut karnevalistisia piirteitä. Hänen mukaansa isostoiminnan pitäisi pohjautua hengelliseen puoleen, jotta kirkko ei menettäisi suuria massoja heti, kun nuoret kasvavat aikuisiksi.

"Oheistoiminta on noussut itse kristillisen sanoman ohi, ja nuoria houkutellaan mukaan erilaisilla aktiviteeteilla. Nuoriso- ja aikuistoimintaa pitäisi lähentää, jotta turvataan seurakuntalaisten aktiivisuuden jatkuvuus. Alusta lähtien pitäisi mieluummin keskittyä siihen, että käydään sunnuntaisin kirkossa, ei niinkään oheistoimintaan".


Syksyn mediakohun ja sen jälkipyykin aikana kirkosta eronneiden määrä kasvoi nopeasti ja se näkyy kirkon kukkarossa. Opiskelija ei kirkollisveroa maksa, ellei käy töissä. Verotus tapahtuu kalenterivuosittain, joten kirkosta eronnut maksaa loppuvuodenkin ajalta kirkollisveroa. Tampereella veroprosentti on 1,25 ja keskimäärin 210 euroa asukasta kohti.


Anni Tolonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva


Mihin vero menee?

Kirkollisvero vuonna 2010 on keskimäärin 210 euroa per jäsen. Se jakaantuu seuraavasti.

Nuorisotoimi: 33e
Kirkolliset toimitukset: 32e
Kiinteistötoimi: 32e
Diakonia: 29e
Yleishallinto: 25e
Lapsityö: 14e
Hautaustoimi: 13e
Lähetys: 9e
Tiedotus: 8e
Musiikki: 7e
Perhetyö: 5e
Aikuistyö: 3e

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto