Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Edustajisto leikkasi Aviisin mahdollisuuksia

Vain hetki ennen Aviisin painoon lähtöä tulleen tiedon mukaan Tamyn edustajisto päätti heikentää hallituksen esitystä Aviisin ensi vuoden budjetiksi. Täytenä yllätyksenä tuli päätös lehden avustajabudjetin leikkauksesta. Leikattavan summan suuruudesta ei toimituksella ole vielä tietoa. Jo aiemmin oli tiedossa, että toimittaja Hertta-Mari Kaukonen on ensi vuonna lomautettuna. Lomautuksen pituudeksi täsmentyi nyt kolme kuukautta. Lisäksi Aviiseja ilmestyy kaksi numeroa aiempaa vähemmän.

A5

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (24)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Paula Kinnunen (25.11.10, kello 18:09)

    Mitkä ovat perustelut lomautukselle ja avustajabudjetin leikkaukselle? Miten menivät äänet edarissa?

  2. Seppo Honkanen / Aviisi (25.11.10, kello 18:56)

    Kokouksen kulusta osannee kertoa parhaiten pääsihteeri Kati Rajala. Itse en päässyt paikalle, koska olin myöhään yöhön asti töissä lähettämässä juuri ilmestynyttä Aviisia painoon.

    Jos yksittäinen opiskelija haluaa edistää Aviisin asiaa, kannattanee hänen kertoa terveisiä suoraan edustajiston jäsenille (esim. edustajiston sähköpostilista) tai Tamyn hallitukselle.

  3. aviisi on parhautta (26.11.10, kello 8:03)

    Ainoa osa ylioppilaskunnassa, joka kiinnostaa jengiä oikeasti on aviisi. Ja siitä just sit leikataan! Voi morjes. Ei ketään kiinnosta mitkään tamyperseilyt. Edustajisto voisi leikata vaikka itsensä pois ennemmin.

  4. näin (26.11.10, kello 9:22)

    Puheenjohtajan kirjoitus kuvasti mielestäni hyvin vallitsevaa tilannetta Tamyn taloudessa. Raha ei kasva puussa, eikä jatkuva lisäeurojen pyytäminen 12 000 opiskelijalta ole oikeutettua. Ylioppilaskunnan ansaintakeinot ovat rajalliset, joten jostain on karsittava budjetin tasapainottamiseksi.

    Niin kuin Rantala huomauttaa, Aviisin ylläpito maksaa jäsenelle yli kaksi kertaa sen verran mitä esimerkiksi sosiaalipoliittinen edunvalvonta ja palvelut. Tämä siis sen jälkeen, kun Aviisin kuluista vähennetään mainosmyynnin tuotto! Lehden kokonaiskustannukset ovat siis mittavat. Aviisi on todella laadukas tuote, mutta kuitenkin vain osa Tamyn toimintaa. Ylioppilaskunta ei ole olemassa julkaistakseen lehteä.

    Aviisi ilmestyy muita yo-kuntien lehtiä useammin, ja Aviisi on myös keskimääräistä ylioppilaslehteä paksumpi. Mielestäni olisi perusteltua, että Aviisi ilmestyisi harvemmin ja keskittyisi enemmän opiskelijan arkea lähellä oleviin asioihin. Vaikka esimerkiksi Aviisin teatteri- ja elokuva-arvostelut ovat sinänsä mukavaa luettavaa, sellaisia löytyy kosolti muistakin julkaisuista.

    Kaikkia yksityiskohtia tuntematta uskaltaisin todeta, että hallitus ja edustajisto ovat tehneet nimenomaan niitä päätöksiä, jotka ovat tarpeellisia, mutta eivät miellytä kaikkia.

  5. Laura M. (26.11.10, kello 11:05)

    Sillä Tamyperseilelyllä ja kokoushuoneissa neppailulla on kuitenkin hommattu ihan miellyttäviä ja näin opiskelijanäkökulmasta katsoen jokseenkin kiinnostavia etuja vuosien saatossa. Aviisia lukemalla kun ei vatsa kohtuuhintaisesta opiskelijalounaasta täyty eikä se kauheasti asumuksenakaan lämmitä. Saavutetut edutkaan kun ei ole mitään ikuisuusetuuksia, joihin ei voitaisi kerran kiveen kirjoitettuina koskea.

    Siitä voidaan toki kiistellä, oliko avustajabudjetin leikkaaminen ihan relevantti kohde säästöille ja olisiko päätöstilanteessa ollut aiheellista kuunnella ensisijaisesti päätoimittajan linjauksia. Aviisi on kyllä asemansa Tamyn toimintojen joukossa oikeutetusti hankkinut, sitä ei kai tarvitse kieltää. Vähän todellisuudentajua vaan toivoisi keskusteluun, niin pysyy kaikkien verenpaineet kohdallaan.

  6. Lmmz (26.11.10, kello 13:27)

    Kieltämättä ihan perusteltua, että Aviisi koettaa puollustaa omaa tonttiaan ja esimerkiksi itselleni lehti on (perinteisessä paperimuodossaan, lounaalla tai kahvitauolla luettuna) edelleen konkreettisinta ylioppilaskunnan antia. Edulliset lounaat, opiskelija-asunnot ja muut etuudet ovat kuitenkin valtakunnallisia etuuksia ja jäsenmaksusta on vaikeahko esittää suoraa yhteyttä, vaikka toki jatkuvalla etuuksien vaalinnalla pidetään huolta siitä, ettei niitä ihan heti viedä pois.

    En kuitenkaan Aviisin taholta löytänyt oikein vastaesityksiä, että mistä muualta sitten pitäisi leikata tai miten rahaa saataisiin lisää lehdelle. Hallituksen PJ:n kirjoituksen mukaan Aviisi imee aika ison osan rahaa per opiskelija, ja suhteessa enemmän kuin muiden ylioppilaskuntien julkaisut. Tässä suhteessa leikkaukset vaikuttavat kohtuulliselta, joskin itse olisin ollut valmis pari euroa isompaankin jäsenmaksun korotukseen vaihtoehtona.

  7. Johanna (26.11.10, kello 19:31)

    En kyllä ymmärrä miksi opiskelijan pitää maksaa jäsenmaksussaan vuosittain tällaisesta näin koreasta lehdestä joka ei kuitenkaan ole niitä ydintoimintoja opiskelijoiden edunvalvonnassa. Paljonko lehden budjetti on vuodessa ja kuinka paljon opiskelijan osuus on lehden kuluista, vai kulkeeko tommonen lehti muka plussan puolella?

  8. Seppo Honkanen / Aviisi (26.11.10, kello 19:42)

    Kiitos mielipiteestäsi, Johanna.

    Mainitsemasi koreus johtuu siitä, että päätoimittaja on visuaalisen journalismin ammattilainen. Lehden ulkoasusta ei makseta senttiäkään ylimääräisiä palkkioita: päinvastoin - päätoimittaja istuu Yo-talon kakkoskerroksessa omalla ajalla taittamassa lehteä, koska tahtoo tehdä hyvää jälkeä. Toisin sanoen "vähemmän korean" lehden tekeminen maksaisi ylioppilaskunnalle tismalleen saman verran.

    Tamyn 93 euron jäsenmaksusta Aviisin osuus on huonoimpanakin kansainvälisen talouskriisin vuotena ollut noin 7 euroa per opiskelija. Onko summa paljon vai vähän - se riippuu näkökulmasta.

    Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

  9. Seppo Honkanen / Aviisi (26.11.10, kello 20:25)

    "En kuitenkaan Aviisin taholta löytänyt oikein vastaesityksiä, että mistä muualta sitten pitäisi leikata tai miten rahaa saataisiin lisää lehdelle."

    Edustajisto ei leikannut Aviisin budjetin loppusummaa (ts. säästänyt lisää), vaan muutti rahan jakoa momentilta toiselle. Tämän se teki ihan puskista vastoin hallituksen esitystä.

    Ensi vuoden talousarviossa Aviisin mainostulot on budjetoitu huomattavan pieniksi - vastoin ilmoitusmyyjän arviota mainosmyynnin elpymisestä. Samoin Aviisin tämän (ja ensi vuoden) vuoden tulopuolelta näyttää unohtuneen kokonaan yritysyhteistyökoordinaattorin myymä mainostila Aviisiin. Pelkästään kuluneen syksyn aikana koordinaattori myi Aviisiin lähes 5 000 eurolla mainoksia. Summaa ei näy talousarvion luvuissa.

    Tamyn talousarvion loppusumma on 1,35 miljoonaa euroa vuodessa. Edustajisto päätti leikata Tamyn avustajabudjetista 2 200 euroa, joka on mitätön summa: sillä ei ole MITÄÄN merkitystä ylioppilaskunnan talouden kannalta - MUTTA Aviisin tekemisen kannalta sillä on suuri merkitys.


    "maksaa suhteessa enemmän kuin muiden ylioppilaskuntien julkaisut."

    Tämä on harhakäsitys. Joissain yliopistoissa lehden osuus kuluista jäsentä kohden on huomattavasti Aviisia suurempi, joissain jonkun verran pienempi.

    Lisäksi kannattaa huomata, että Aviisia on aina tehty varsin pienillä palkoilla ja resursseilla.

    Vertailukohdaksi käy Helsingin Ylioppilaslehti, joka ilmestyy suurin piirtein saman paksuisena yhtä monta kertaa vuodessa kuin Aviisi. Ylioppilaslehdellä on melkein kolme kertaa niin suuri avustajabudjetti kuin Aviisilla. Lisäksi Ylioppilaslehteä tekevät täysipäiväiset, journalistiliiton TES:n mukaista palkkaa saavat päätoimittaja, toimitussihteeri, kaksi toimittajaa ja graafikko.

    Aviisia tekee päätoimittaja, toimittaja ja sivari. Palkat ovat erittäin paskat ja avustajabudjetti on pieni - mutta ainakin toistaiseksi meillä on ollut huomattavan paljon tekemisen iloa!

  10. Ts (26.11.10, kello 20:41)

    Iso kiitos teille Aviisin tekijöille, että jaksatte tehdä tosi laadukasta lehteä kaikesta huolimatta!! Olen opiskellut kolmessa yliopistossa ja ainoa paikka, jossa olen lehteä jaksanut lukea on Tampere ja Aviisi. Täällä uutta lehteä suorastaan odottaa.

  11. Lukija (26.11.10, kello 20:59)

    Olen tismalleen samaa mieltä Sepon kanssa: Aviisin avustajapalkkioista leikattu summa on mitättömän pieni muille kuin Aviisille itselleen.

    Mielestäni meidän pitäisi olla hemmetin ylpeitä Aviisista. Olen itse tiedotusopin opiskelija ja luen paljon erilaisia lehtiä. Nykyään tehdään suurimmaksi osaksi mitäänsanomattomia ja jopa tylsiä lehtieä, joiden jutuista huomaa, ettei niiden eteen ole tehty juuri ajattelu-, ideointi- tai suunnittelutyötä. Sen sijaan Aviisi on oikeasti hyvä ja mielenkiintoinen lehti. Kunnianhimo näkyy sekä ulkoasussa että juttujen toteutuksessa.

    Aviisi luo yhtenäisyyttä monella taholla pirstaloituvaan yliopistomaailmaan ja selittää sen muutoksia opiskelijan näkökulmasta sekä kyseenalaistaen päättäjien hienoja korulauseita. Aviisin ansiosta minulle on tullut esimerkiksi tässä tiedekunta-school-hässäkässä sellainen olo, että tiedän, mitä on ympärilläni tapahtumassa.

  12. Kiitos (27.11.10, kello 13:45)

    Kuten Lukija kirjoitti, Aviisista kannattaisi ymmärtää edustajiston jäsentenkin olla ylpeä. Lehti on paras osa Tamya. Ihan hyvä Aviisi oli jo 2000-luvun alussa, mutta nykyään Aviisi on hämmästyttävän hyvä. Toimitus tekee vähällä rahalla kekseliästä, ajatuksia herättävää laatua. Tekijöitä pitäisi mun mielestä palkita!

  13. Tiina Heikkilä (29.11.10, kello 2:52)

    Vaikka itse olenkin hallituksessa niin sanon, että edari teki tässä asiassa mielestäni tyhmän ja hallituksen hyvin perustellun esityksen vastaisen päätöksen.

    Ja edunvalvontasektorin toimijana haluaisin tuoda tähän yhden lisänäkökulman: ei ole järkevää verrata, miten paljon enemmän Aviisi vie rahaa kuin edunvalvontasektorit/opiskelija. Aviisin kaltainen kiinnostava ylioppilaslehti toteuttaa mielestäni edunvalvontasektorien tehtävää arvokkaalla tavalla. Mistä isot massat muka lukisivat school-uudistuksesta, opintoaikojen rajauslaista tai opintotuen heikennyksistä ilman Aviisia? Aamulehdestä, jonka kiinnostus ja kompetenssi em. asioita kohtaan on häpeällisen huono? Tamyn sähköpostilistoilta, joita kaikki eivät ikinä tule seuraamaan, vaikka kuinka perkeleen hyviä niistä tekisimme? Ylioppilaslehti ei ole pelkkää viihdettä ja jänniä juttuja, vaan keskeinen osa edunvalvontaa, vaikka asiaa ei tunnuta ylioppilaslehtikeskusteluissa ymmärrettävän. Niin Aviisi kuin jonkun yllä mainitsema tamypelleily (ja edarikin) ovat tärkeitä juttuja molemmat.

    Niin joo ja se raha. Ei Aviisista tai muualtakaan tietenkään kukaan haluaisi leikata, mutta ylioppilaskunnissakin asiat ovat ns. fygyst kii. Eikä Aviisi ole ainoa, josta enis vuoden budjetissa säästetään, vaikkakin sen kohdalla edari perseili pahasti.

  14. Tiina Heikkilä (29.11.10, kello 2:57)

    Niin joo laittakaa palautetta edarille, ihan oikeasti! Edarin listalle, yksittäisille edaattoreille tms. Edustajiston puheenjohtajan kauttakin voi saada terveiset läpi. Ja jos hallitukselle haluaa viestinsä niin spämmätköön vaikka mua.

    Äänestystulos oli joku 23-12 tms. avustajabudjettia leikkaavan muutosesityksen puolesta.

  15. voi teitä (29.11.10, kello 10:33)

    Edustajisto ja kaikki ne seitsemän muuta Tamy-aktiivia elävät omassa tärkeilykuplassaan, jonka voisi Aviisi puhkaista. Ovat olevinaan suuria opiskelijajohtajia ja haluaisivat, että juuri heidän touhunsa saa rahaa ja näkyvyyttä. Mutta hei: kuinka moni viitsi äänestää edarivaaleissa EDES KAVERIAAN!?! Aviisia sentään innolla luetaan.

  16. Pettynyt (29.11.10, kello 14:02)

    En ainakaan itse äänestä enää kertaakaan vaan pistän kaikki panokset siihen, että pakkojäsenyys poistetaan koko suomesta. Uskomatonta hommaa toi aviisin kans pelleily ja sit vielä kuulin edustajiston lopettaneen samassa kokouksessa kehytoiminnankin Tamystä.

    Kiitos aviisin tekijöille kun toimitte opiskelijoiden äänenkantajina, ettekä vain edustajiston ja hallituksen.

  17. Ilkka T. (29.11.10, kello 16:42)

    Edustajisto ei tehnyt minkäänlaista päätöstä kehytoiminnan lakkauttamisesta. Tamylla ei ole ensi vuonna kehyhanketta siksi, että ulkoasiainministeriö ei antanut rahoitusta haetulle uudelle hankkeelle (perusteet olivat varsin kyseenalaiset, ja päätöksestä valittaminen on harkinnan alla). Ensi vuonna selvitetään, missä muodossa kehytoimintaa Tamyssa tulevaisuudessa tullaan tekemään.

    Edelliselle kirjoittajalle tiedoksi, että automaatiojäsenyys on kirjattu uuteen yliopistolakiin, jota tuskin tullaan lähitulevaisuudessa poistamaan. Siksi kannattaa vain keskittyä äänestämään - äänioikeuttaan käyttämättömien kritiikki tehtyjä päätöksiä kohtaan on harvinaisen naurettavaa puuhaa. Vielä parempi tietysti, jos lähdette ensi vuonna ehdolle.

    Muuten olen samaa mieltä päätoimittajan kanssa, mitä avustajapalkkioiden leikkauksiin tulee.

  18. Gabriel Herrera (29.11.10, kello 16:56)

    Kyllähän edustajisto käytännössä teki aika selväksi, ettei ainakaan nykyistä kehyhanketta Intian kanssa jatkettaisi.

    KV-sihteerin työaikaa pienennenettiin 15% (palkkausta myös). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei kehytoimintaan ole enää varattu työntekijän aikaa. Jos sitä kuitenkin tahdotaan käyttää siihen, on seurauksena pienentynyt kansainvälisen sektorin edunvalvonta (siis ei esimerkiksi kansainvälistymisen edistämistä suomalaisten opiskelijoiden tutkintoihin kuuluvaksi).

    Reiluuden nimissä on sanottava edustajiston kirjanneen tavoitteeksi uuden hankepartnerin löytämisen. Asia mitä he eivät ymmärrä on, että tämä vie helposti enemmän aikaa ja rahaa kuin nykyisen - hyväksi todetun partnerin kanssa jatkaminen.

  19. voi teitä (29.11.10, kello 17:58)

    Kuulkaahan nyt! Miksi ihmeessä ylioppilaskunta hassaisi rahaa johonkin kehy-touhuun? Se on jälleen yksi esimerkki siitä, millaisessa kuplassa Tamy-aktiivit elävät... Eiköhän kehyn hoida Suomessa hiukan tehokkaammin VALTIO! Te ette taida edes tajuta, miten naurettavalta nuo teidän lelupoliitikkotouhut kuulostavat.

    Jos vaikka lakkautettaisiin tuommoiset touhut ja muut pienten piirien leikit ja käytettäisiin nekin rahat vaikka lehden tekoon, niin ei tarvitsisi leikkailla sieltä mikä oikeasti opiskelijaa koskettaa.

  20. Pikkulintu (30.11.10, kello 2:38)

    Tiedoksi: edustajistossa esityksen Aviisin avustajilta leikkaamisesta (vastoin hallituksen esitystä!) teki Kaisa Immonen. Sitä kannatti Gabriel Herrera.

  21. Seppo Honkanen / Aviisi (30.11.10, kello 17:09)

    Aviisin tekeminen maksaa, mutta ei niin paljon kuin edustajiston nyt hyväksymään talousarvioon on kirjattu. Pirunnyrkki Oy:n myymien ilmoitusten tuotoksi on laskettu tämän vuoden talousarviossa noin 65 000 euroa. Tosiasiassa summa ylittyy lähes kahdella tonnilla.

    Mutta hämmentävää on, että Aviisin tulopuolelle on jätetty kokonaan kirjaamatta syksyllä aloittaneen yritysyhteistyökoordinaattorin lähes 5 000 eurolla myymä ilmoitustila. Tosiasiassa Aviisin ilmoitusmyynti vuonna 2010 onkin siis ollut noin 71 000 euroa.

    Ensi vuoden talousarviossa Aviisin leikkauksia perusteltiin arvioimalla ilmoitustuloiksi ”samat 65 000 euroa”. Mutta ilmoitusmyyjä Pirunnyrkki Oy arvioi, että markkinat ovat piristyneet ja tuloja saattaa tulla vuonna 2011 kymppitonni enemmän. Vaikka Pirunnyrkki liioittelisi kuinka roimasti, täytyy tulopuolelle laskea myös yritysyhteistyökoordinaattorin koko ensi vuoden aikana myymien mainosten tuotot. Varovaisenkin arvion mukaan Aviisin yhteenlasketut ilmoitustulot vuonna 2011 voisivat siis olla noin 75 000 euroa.

    Se on 10 000 euroa enemmän kuin edustajiston hyväksymä ”varovaisuusperiaatteen” mukainen karsintaesitys.

  22. Aleksi Rantala (01.12.10, kello 17:15)

    Jatketaanpa asian vatvomista vielä. Sinänsä mainosmyyjän arvioihin on perusteltua suhtautua kriittisesti, sillä esim. 2009 myyjä jäi arviostaan n. 14 000 euroa. Yleisemminkin arviot ovat olleet vahvasti yläkanttiin, mikä Aviisissakin toki tiedetään.
    Sen sijaan on totta, että ei ole aivan ongelmaton ratkaisu budjetoida suhdetoimintakoordinaattorin tuloja eri puolille budjettia, mutta ongelmatonta ei olisi (esim. lehden kannalta) budjetoida kaikkea suhdetoimintakoordinaattorin momentillekaan. Yleisesti tässäkin täytyy budjetoida varovaisesti. Kauttaaltaan kuitenkin puskuria ylioppilaskunnan budjetissa on pienennetty, joten talousarvio 2011 on todennäköisesti monia aiempia Tamyn talousarvioita tarkempi. Itse seison edelleen hallituksen pohjan takana, enkä myöskään erityisemmin ymmärrä edustajiston Aviisin osalta tekemää "hienosäätöä" etenkin kun päätoimittajan toive avustajabudjetin koskemattomuudesta tuotiin useaan kertaan esille edustajistolle.

    Samoin kuin oikean laidan 2400 merkissä en kaikkia nyansseja ja yksityiskohtia pystynyt käymään läpi niin tässäkin kohtaa olisi mukava laajentaa hallinto-jäsenistö -suhteen ongelmiin ja ylipäätään suomalaisen poliittisen kulttuurin kummallisuuksiin ("yhteisistä asioista kiinnostuneet ovat lähtökohtaisesti pahoja ja mätiä ihmisinä" -argumentaatiosta alkaen), mutta ehkä sille on aikansa ja paikkansa myöhemmin.

  23. Seppo Honkanen / Aviisi (01.12.10, kello 18:11)

    Aleksi on aivan oikeassa. Ilmoitusmyyjän arviot ovat arvioita - kukaan ei voi ennustaa tulevaisuuden talouskasvuja tai -romahduksia. Ja tottahan se on, että ilmoitusmyyjällä on inhimillinen taipumus antaa kenties turhan ruusuinen kuva.

    Ylipäätään koko bruttobudjetointijärjestelmä, jossa kerran vuodessa ennakoidaan nuijan kopautuksella tulevan vuoden tulot ja menot tuntuu lähinnä neuvostoliittolaiselta suunnitelmataloudelta. Mutta minkäs teet: se on järjestelmä, jonka kanssa julkishallinnollisissa organisaatioissa on näköjään elettävä.

    Aviisin puolesta olen pettynyt ja turhautunut. Mutta siitä huolimatta olen sitä mieltä, että Tamyn halituksessa ja edustajistossa on hyviä tyyppejä. Turha ketään lähteä henkilökohtaisesti arvostelemaan. Kun rahaa on vähän, syntyy aina kipeitä tilanteita. Eivät ne varmasti ole mukavia myöskään hallituksen tai edustajiston jäsenille tai pääsihteerille, joka joutuu soppaan myös mukaan työnsä puolesta.

    Summa summarum: mielestäni vika on systeemissä, ei ihmisissä. Asioista voi ja välillä myös pitää vääntää - mutta ne ovat sitten vaan niitä asioita.

  24. Seppo Honkanen / Aviisi (01.12.10, kello 18:26)

    ...jatkan vielä hieman: tarkoitukseni oli siis vaihtoehtoisella talousarviolaskelmalla osoittaa, että Aviisin taloutta olisi voinut perustella ihan fiksun kuuloisesti myös toisin.

    Ja sitähän talousarvion tekeminen edustajistossa on - fiksun kuuloisia perusteluja, joihin nojaten päätetään leikata, lisätä resursseja tai perustaa kokonaan uusia toimintoja!

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto