Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sankari syö itse

Etkö osaa syödä? Hengittää? Siivota? Liikkua? Pukea vaatteita päällesi? Kasvattaa lapsiasi?

Ei hätää. Ei osaa moni muukaan.

Sinulle, lihova, tyylitajuton kansalainen on tarjolla lohdullisen monipuolinen henkilökohtaisten neuvonantajien armeija, joka muistuttaa lähestymistavaltaan kummallisen paljon äitiäsi. Alentuvimmat asiantuntijoista laskevat valmiiksi, montako perunaa saat syödä lounaalla. Rättien kanssa kotiisi paukahtavat sankarisiivoojat osasivat valita juuri oikeaa pesuainetta kymmenen vuotta matollasi muhineeseen kastikkeeseesi.

Tiukkailmeinen, jakkupukuinen nainen on jo matkalla avuksesi, kunhan vain tartut luuriin ja tilaat televisiokamerat kotiisi. Nannyt, personal trainerit tai ravitsemusterapeutit saavat hetkessä elämänhallintasi kuntoon.


Yhä arkisempia taitoja nostetaan jalustalle tositelevisiossa. Ennen kaikkien itsenäisten aikuisten hallitsemat perustaidot ovat muuttuneet teoiksi, joita vain ylistetyt kovan luokan ammattilaiset osaavat kunnolla. Onneksi he esittelevät kyvykkyyttään rahvaalle mahtipontisissa televisio-ohjelmissaan.

Mielenkiintoista tositelevision huippuasiantuntijoissa on heidän yhä matalamman statuksen ammattinsa. Kuka olisi uskonut vielä 80-luvullakaan, että miljoonat ihmiset katsovat siivoojien tai lastenhoitajien työtä, kuin suuren luokan taikureiden esityksiä? Harmi vaan, että pari vuotta sitten esitetyn Sillä siistin Tanja ja Erja eivät enää tunnu tekevän kotikäyntejä. Ravitsemusterapeutit, lastenkasvattajat ja keittiöpsykologit jatkavat sentään voittokulkuaan.

Samalla kun television uusista asiantuntijoista rakentuu sankareita, tavallinen kansa asettuu omituiseen valoon.

Meistä on tehty kädettömiä.

Esittelemme mitään häpeämättä kaiken kyvyttömyytemme ahnaalle yleisölle. Avaamme niin vaatekaappimme, jääkaappimme kuin roskakorimmekin.

Emme enää osaa itse päätellä, milloin lapsillamme on nälkä, saatika milloin itsellämme on nälkä. Oikea hengityskin tuottaa tuskaa kaljamahan alla. Emme osaa liikkua silloin, kun pitäisi, emmekä hiljentyä rauhoittumaan strategisesti oikeaan aikaan.

Uskallan väittää, että osaamme kyllä.

Ei kaikkea tarvitse osata tehdä täydellisesti, jotta voi tehdä riittävän hyvin. Ei edes kouluttautumisen unelmamaassa.


Hertta-Mari Kaukonen
Kirjoittaja opettelee puheterapiassa lausumaan täydellisen ässän

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto