Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Herkkä kovanaama

"Minulla oli ylläni ruudinsinen puku, tummansininen paita, solmio ja taskunenäliina, mustat mokkakengät sekä mustat villasukat, joissa oli tummansiniset raidat. Olin siisti, puhdas, sileäleukainen ja selvä. Olin sellainen kuin hyvin pukeutuneen yksityisetsivän pitääkin olla. Olin menossa tapaamaan neljää miljoonaa dollaria."

Hän on Philip Marlowe, yksityisetsivä viime vuosisadan alun Los Angelesista.


Vitsaileva, viskiä naukkaileva kovanaama Marlowe on pohjimmiltaan herkkäsieluinen, shakkitehtäviä ratkaiseva mietiskelijä. Hän ei pelkää kolhuja mutta ei nauti niiden jakamisestakaan. Marlowe on suoraselkäinen, kyyninen idealisti.

Kirjailija Raymond Chandler kirjoitti yksityisetsivänsä periaatteesta "Hän saattaa vietellä kreivittären, mutta ei koskaan turmelisi neitsyttä".

Toden totta. Philip Marlowe ei lankea kohtalokkaisiin naisiin, kuten Carmen tai Vivian Sternwoodiin Syvässä unessa. Teos on Chandlerin 1939 ilmestynyt esikoisromaani. Sitä pidetään kovaksi keitetyn rikoskirjallisuuden peruspilarina.


Olen lukenut Raymond Chandlerin tuotannon useaan otteeseen. Ihailen hänen käyttämäänsä värikkään tehokasta kieltä. Eikä pahitteeksi ole kirjojen koukuttava, älykäs juonikaan.

Kirjailijalla on lukuisia seuraajia ja jäljittelijöitä, mutta tuskin kukaan heistä yltää samalle tasolle. Syvä uni on parasta Chandleria.

Philip Marlowen maailma henkii käsin kosketeltavaa menneen ajan karismaa.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto