Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijan hyvinvointi on yliopiston etu

Tehokkuus. Kansainvälistyminen. Työllistyminen. Muun muassa nämä käsitteet pyörivät keskustelussa, jota käydään yliopistomaailman muutoksesta. Ajat ovat kovat, ja niin ovat arvotkin. Opiskelijoilta vaaditaan paljon. Lukion jälkeen pitäisi heti tietää, miksi haluaa "isona". Pääaineen vaihtaminen vaikeutuu, kun opintoaikoja rajataan.

Yliopistossa opinnot sitten pitäisi paahtaa kasaan viidessä vuodessa, tuntui ala omalta tai ei.


Opiskeluaika ei kuitenkaan ole pelkkää puurtamista. Akateemiseksi asiantuntijaksi kasvaminen on identiteettityötä, jota ei tehdä nenä kirjassa pingottamalla. Opiskelija tarvitsee tilaa elää, hengittää, väitellä ja myös erehtyä. Vapaa sivuaineoikeus ja yliopiston ulkopuolella oppiminen ovat osa sitä yleissivistävää koulutusta, jolla asiantuntijuutemme saavutamme.

Opintoaikojen rajaaminen ja yhä huonommin voivat opiskelijat tuntuvat mahdottomalta yhtälöltä. Moni meistä on loppuunpalanut jo opiskeluaikanaan. Yliopiston tehtävä on kouluttaa asiantuntijoita yhteiskunnan tarpeisiin, mutta me emme kestä työelämässä muutamaa vuotta pidempään. Yliopistosivistykseen pitäisi kuulua taito pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Opiskelijoiden ja akateemisen yhteisön hyvinvointi on yliopiston ja koko yhteiskunnan etu.

Yliopistolain uudistuksen vuoksi Tampereen yliopisto on tekemässä uutta strategiaa ja johtosääntöä. Tänä kovien arvojen aikana yliopistolla on upea tilaisuus linjata, että meille hyvinvoinnilla on merkitystä. Strategiaan on kirjattava konkreettisia toimenpiteitä, kuinka hyvinvointia parannetaan. Hyvinvoinnista voisi tehdä läpileikkaavan periaatteen - aivan kuten kansainvälisyydestäkin!

Kattavat tuki- ja hyvinvointipalvelut noussevat arvoon arvaamattomaan, kun kilpailu uusista opiskelijoista kiristyy. Vastikään vakinaistetun opintopsykologin palveluille on osoitettu selvä tarve, ja yliopisto voisi harkita niiden laajentamista. Yliopiston hyvinvointityöryhmä Kehrän aseman virallistaminen strategiassa auttaisi hyvinvointiteemojen pysymistä keskustelussa. Samoin Kehrän ja tuutoroinnin kehittämistä pohtivan Tuuke-ryhmän työnjakoa täytyy selventää.


Akateemisen väen hyvinvointia voidaan lisätä myös kirjaamalla yliopistoliikunnan kehittäminen osaksi yliopiston strategiaa. Lähellä olevat, laadukkaat ja edulliset liikuntapalvelut edistävät opiskelijoiden liikkumista. Liikunnalla on merkityksensä mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja hoidossa. Toimivat liikuntapalvelut voivat myös olla osa sitä palettia, jolla kansainvälisiä opiskelijoita houkutellaan Tampereelle.


Kaisa Myllylä
Kirjoittaja on Tamyn sosiaalipolittinen vastaava 2008 ja hallituksen puheenjohtaja 2009

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto