Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kuolemaa ruokakaupasta

Olin hautajaisissa. Keuhkosyöpään kuolleen naisen muistotilaisuudessa kärysivät savukkeet. Se näytti niin typerältä, että tahdoin huutaa.


James Bond ravisti askista savukkeen. Philip Marlowe latasi piippunsa. Marilyn Monroe työnsi pitkän imukkeen hitaasti punaisten huultensa väliin.

Savukkeissa oli häivähdys suuren maailman paheellista glamouria. Tupakoitsijat olivat rohkeita, karismaattisia ja kiinnostavia. Minäkin tahdoin itselleni jännittävän pikku harrastuksen.

Paskan marjat. Tupakka ei ole pieni pahe.

Se on kääre tappavan vaarallista purua ja siihen suurella rahalla liimattuja katteettomia mielikuvia.

Monet muutoin järkevät ihmiset pitävät mitättömän näköistä myrkkypötkylää haluttavana tuotteena. Tupakkayhtiöt, nuo kuoleman kauppiaat, ovat käyttäneet kaikki keinot rakentaakseen tuotteelleen imagon. Se on säilynyt valistuksesta ja mainoskielloista huolimatta hämmästyttävän vahvana.

Toinen tupakoinnin syy on tietysti nikotiiniriippuvuus. Addiktio alkaa jo noin 50 ensimmäisen savukkeen aikana. Ne muuttavat aivojen reseptorirakennetta loppuiäksi. Tutkijat vertaavat riippuvuutta heroiinikoukkuun.

Alkoholisti ei pysty juomaan "vain yhtä kaljaa", eikä heroinisti piikittämään "vain yhtä annosta". Silti monet huijaavat itseään vetämällä "vain yhden spaddun".


Kun näen ihmisen tupakoivan, näen hitaan kuoleman. Se leijuu harmaina kiehkuroina ja kietoo hänet syleilyynsä.

Kaikki tietävät, että tupakointi on haitallista. Harva mieltää, miten suuria ja konkreettisia riskit ovat.

Tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa joka vuosi enemmän ihmisiä kuin huumeiden, alkoholin, liikenneonnettomuuksien, aidsin, itsemurhien ja murhien seurauksena yhteensä.

Sporttinen tupakoitsija kuolee tilastojen mukaan nuorempana kuin ylilihava, huonokuntoinen, yksipuolisesti syövä ihminen. Puolet pitkään tupakoineista menehtyvät harrastuksensa aiheuttamiin sairauksiin. Ne, jotka eivät kuole, kärsivät usein vähäisemmistä haitoista, kuten hengityskoneeseen johtavasta keuhkoahtaumasta.

Turvallista tupakointimäärää ei ole.

Tällaista tuotetta myydään edelleen jokaisessa ruokakaupassa, vieläpä iloisen värisissä laatikoissa.

Rakkaat ihmiset, sytyttäkää mieluummin kynttilä.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (26)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Osku Ope (31.12.08, kello 19:45)

  Kuinka vanhakantaista aloittaa juttu keuhkosyöpään kuolleen hautajaisista, joissa tupakoitiin. Kun näkee tämmösiä tekstejä, niiden kirjoittajien huomaa olevan tupakoinnin vastustajien vedätettävissä olevia zombeja.

  Liturgia tupakoinnista on suoraan peräisin puskiais -guruilta; tupakointi aiheuttaa sitä sun tätä, addiktio jne.

  Tupakointi on vain tilastollinen riskitekijä esim. keuhkosyövässä, ei aiheuttaja.

  Tupakointi on nautinto kuten kahvittelukin; kysyypi kahvista nautiskelevalta, haluaako hän vaihtaa kahvihetkensä kofeiinitablettiin.

  Tableteista päästään tietenkin lääketeollisuuteen, joka valmistaa nikotiini- ja muita korviketuotteita. Se ja tupakointia vastustava liikehän on ollut jo pitkään kuin paita ja peppu.

  Elämä on kaikintavoin riskaabelia. Mukaillaanpa zombimaista tekstiä: kun näkee ihmisen syntyvän, näkee sen tulevana vainaana.

  Näinä aikoina tupakan sytyttäminen kertoo itsenäisyydestä enemmän kuin kynttilän sytyttäminen Itsenäisyyspäivänä ikkunalaudalle.

 2. Master Rantaluol (04.01.09, kello 1:35)

  Jaa tupakoija itsenäinen olento? Mitä itsenäistä on siinä, että haluaa mennä kellonlyömällä ulos hankeen puhaltamaan savua sisään ja ulos? Varsinkin kun se kiristää ääreisverenkiertoa ja kohta palelee sormia? Tupakointi on pahe, jota soisi näkevänsä lähinnä musiikkistudioiden ulkopuolella - muusikoita tumppaamassa hankeen ja menemässä sitten jatkamaan äänityksiä, joita usein ei voi stimulanteitta edes olla harkitsevinaan. On se niin vaikean koneen maineessa se studiokonsoli. Tupakoinnin soisin jääneen Villin lännen huvitukseksi. Sen keksivät intiaanit. Katsokaa, missä kunnossa he ovat nyt. Osa alkoholisteja, osa vainaita. Tupakointi sopii johonkin lämpimään, liberaaliin maahan. Suomi ei ole sellainen.

 3. Seppo Honkanen (04.01.09, kello 14:47)

  "Kuinka vanhakantaista aloittaa juttu keuhkosyöpään kuolleen hautajaisista, joissa tupakoitiin. Kun näkee tämmösiä tekstejä, niiden kirjoittajien huomaa olevan tupakoinnin vastustajien vedätettävissä olevia zombeja."

  Olkoon mielestäsi kuinka vanhakantaista tahansa, tupakka tappaa näkökulmastasi huolimatta. Kysymys ei ole trendikkyydestä. Mitä zombeihin tulee, todennäköisesti tupakoitsija on elävä kuollut huomattavasti tupakoimatonta nuorempana.

  "Näinä aikoina tupakan sytyttäminen kertoo itsenäisyydestä enemmän kuin kynttilän sytyttäminen Itsenäisyyspäivänä ikkunalaudalle."

  Tosiaan, vanhat kunnon Marlboro-mainokset kauppaavat itsenäisyyttä ihan villin lännen tyyliin. Se on yksi naurettavimmista illuusioista, joka tupakkaan on suurella rahalla ja vuosikymmenten markkinoinponnistuksilla kytketty. Jämäkkä nikotiiniriippuvuus on jotakuinkin yhtä kaukana itsenäisyydestä kuin vankila vapaudesta. Se, joka muuta väittää, ei tiedä mistä puhuu.

  Mielestäni jokainen saa polttaa ihan niin paljon kuin tahtoo, mutta hänen täytyy olla aidosti tietoinen siitä, kuinka tuhoisaa savu kropalle on: miten suuren riskin hän ottaa. Yhä edelleen vallalla on käsitys tupakasta "pienenä paheena muiden joukossa". Sitä se ei minkään tutkimustuloksen mukaan ole.

 4. Osku Ope (04.01.09, kello 19:34)

  Ei ole kyse näkökulmasta vaan siitä, että ilmaisu tupakointi tappaa on propagandatermi. Se ei ole minkään sairauden aiheuttaja. Kuten James P. Siepmaan totesi jo Journal of Theoreticsin pääkirjoituksen otsikossa aiheeseen liittyen, että Smoking Does Not Cause Lung Cancer (1999).

  Se, joka ei tiedä, mistä puhuu, on sellainen, joka ei ole viitsinyt hankkia tietoa tupakasta ja tupakoinnista vaan tyytyy pekkapuskien tarinointiin aiheesta.

  Lisäksi omaehtoisella tiedonhankinnalla voisi selvitä sekin, että viimekädessä tupakoinnin vastustamisessa on kyse lääketeollisuuden nikotiini- ja muiden korviketuotteiden kaupaksisaamisesta, mikä liittyy harrastettuun nikotiinin merkityksen korostamiseen tupakanautinnossa. Touhu on niin iso bisnes, että siitä käytetään englanninkielisessä maailmassa sellaista ilmaisua kuin anti-smoking industry.

 5. Osku Ope (04.01.09, kello 19:46)

  Muuten, jo kansallissosialistisessa Saksassa hyödynnettiin rotupuhtauden, johon liittyi myös tupakoinnin vastustaminen, edistämisessä sitä, että tupakka on intiaaneilta peräisin ja siten soveltumaton kunnon arjalaiselle.

 6. Majsteri (04.01.09, kello 22:33)

  Autsh! Nuolesi meni päästäni ohi noin viidellä metrillä. Mitä tarkoitin intiaani-kommentilla on se, että eurooppalaiset eivät itsekseen keksineet tupakkaa toisin kuin alkoholin, jonka he kyllä keksivät. Tupakka ei kasvanut eurooppalaisella maaperällä luontojaan. Tavallaan me ja Amerikan alkuperäiset olemme vaihtaneet paheita keskenämme. Tuskin inkkarit kuolevat enää keuhkosyöpiin ainakaan yleisemmin. He kuolevat maksakirrooseihin ja liimanarkoosiin. On totta, että inhalaatio-refleksi ei tapa. Siihen perustuu vaikkapa höyryhengityksen flunssaa parantava vaikutus (en ole kokeillut, käyn saunassa). Mutta jos inhalaation mukana tulee formaldehydiä, hiilimonoksidia ja muuta paskaa kolmenkymmenen vuoden ajan, niin se ei pelkästään tapa - se tekee ihmisestä kärttyisen ennen kuin hän kuolee.

 7. Henri K. (05.01.09, kello 10:12)

  Eurooppalaiset keksivät alkoholin? Huomaa kyllä, että "asiantuntiat" ovat taas päässeet vauhtiin. ;)

 8. Osku Ope (06.01.09, kello 0:59)

  Juu, alkoholi on vanhaa perua ja Euroopan ulkopuolella keksitty. Jo muinaisessa Egyptissä osattiin tehdä olutta, kasviperäistä toki mutta ei ole kasvia, jonka nimi olisi alkoholi.

  Tupakan, kahvin, teen tai kaakaon yhteydessä yhteys kasvikuntaan on olemssa suoremmin, eikä niihinkään liittyvät kasvit ole eurooppalaista perua.

  Mitä tulee intiaani + tupakointi -yhteyteen Aatun Saksassa, tarkoitus oli muistuttaa, että nykyisenkaltaisen tupakoinnin vastustamisen juuret menetelmineen ovat sieltä peräisin.

  Oli esim. tupakoinnin vastustamisen institituutti Jenan yliopiston yhteydessä, jonka tutkijoille Aatu maksoi omalta tililtään 100000 Saksan markkaa tupakoinnin ja keuhkosyövän yhdistämisestä.

  Muutenhan tupakointia on vastustettu jo siitä lähtien, kun se intiaaneilta omaksuttiin.

 9. Majsteri R (06.01.09, kello 2:59)

  Okei, me voidaan käsittää Eurooppa isompana käsitteenä, vaikka Euraasian mannerlaattana, joka kattaa sitten vähän sitä sun tätä (ei kuitenkaan Amerikkoja eikä Australiaa eikä Antarktista). Jos mä lähtisin nyt tästä pommittamaan etelään lentokoneessa, niin Epyktiin olisi aika lyhyt lenkki (voisi olla, että en saisi ketään rouvista edes suostumaan liittymään 8 Mile High Clubiin kun oltaisiin jo perillä.) Joo: tupakoinnin vastustaminen on sitten VISSIIN natsien hommaa. Vain natsi suitsii tupakoijaa. No entäs tupakointi sitten: toisten kaasuttaminen hengiltä eli hidas tappaminen on natsien hommaa myös: natsit käyttivät siihen zyklon B:tä eikä nikotiinia. Natsit kaasuttivat uhrinsa kaasukammareissa eivätkä yökerhoissa tai irkkubaareissa. Nikotiini on oikeasti hyönteismyrkky. Injektoikaa sitä.

 10. Osku Ope (06.01.09, kello 11:16)

  Itseasiassa ilmaisun passiivinen tupakointi keksi Fritz Lickint 1939 Aatun Saksassa samaan käyttötarkoitukseen kuin sitä nykyisinkin käytetään. Silloin kuten nytkään ympäristön tupakansavua ei ole kyetty osoittamaan riskaabeliksi.

  Suhteellinen riski sairastua siitä esim. keuhkosyöpään tai sydäntautiin on 1,2-1,3, mutta että riskillä sairastua jostakin johonkin olisi edes pienen pientä tilastollista merkitystä, sen tulisi olla 2. Sitä alhaisempien lukujen yhteydessä tulevat vastaan tulkinta- ja todentamisvaikeudet (esim. Doll ja Peto, The causes of cancer).

  Passiivisessa tupakoinnissa on kyse siitä, että nojautuen puutteelliseen tieteelliseen näyttöön sen riskeistä vaaditaan tupakointikieltoja, joiden tarkoitus on saada ihmiset luopumaan tupakoinnista. Tämän tupakoinnin vastustajien taktiikan paljasti heihin itsekin lukeutuva Richard Kluger 1996 kirjassa Ashes to Ashes; puhutaan riskeistä mutta jätetään mainitsematta niiden merkityksettömyys.

 11. Majsteri Rantaluola (07.01.09, kello 12:19)

  Jos keskustelu menee Tälle Tieteelliselle tasolle, niin pistetään sitten löylyä kamiinaan: Uusin tutkimustulos, joka liittyy tupakoimiseen, on se, että on ns. passiivisen tupakoinnin jatko-aste, Palttoon kautta tapahtuva tupakointi. Tämä tarkoittaa niitä partikkeleita, jotka jäävät tupakoivien kanssa tekemisissä olevien vanhempien päällysvaatteisiin ja jotka kulkeutuvat lasten ja imeväisten iholle myöhemmin illalla (tai aamulla), kun ihmiset siirtyvät yksityisiin tiloihinsa. Ihmiset roudaavat koteihinsa syanidia, arsenikkia, butaania, lyijyä ja tolueenia tässä muodossa ja tällä tavalla. Tupakka on karkeasti ilmaistuna yksi harvoista ongelmajätteistä, jonka määränpää on kuluttajabarometri eikä Konnunsuon kaatopaikka.

 12. Osku Ope (07.01.09, kello 14:17)

  Palttoon partikkeleista ei ole tarvis olla huolissaan, kun ei edes passiivisesta tupakoinnistakaan.

  Palttoo tupakointi -tutkimusta eivät niele edes kaikki tupakoinnin vastustajatkaan. Pitkään, yli 20 vuotta, tupakointia vastustavassa liikkeessä toiminut Michael Siegel lyttää sen tobaccoanalysis -blogi kirjoituksissaan New Study Warns of Dangers of ''Thirdhand'' Tobacco smoke 5.1.09 ja Thirdhand Smoke; The Science Doesn't Matter; Look Out for Bans on Smokers Childcare 6.1.09.

  Siegel on jo muuten pitkään kantanut huolta, että edustamansa liike on ajautunut aina vain kauemmas tieteestä.

 13. Majsteri Rantaluola (07.01.09, kello 22:29)

  Jos sä olet väärässä, niin saatat olla väärässä yhtä paljon kuin Bernard Madoff, senkin ponzipelin rakentaja. Oletetaan, että tupakanpoltto ja passiivinen tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää. Pieni, varovainen inferenssi faktojen perusteella. Vaikka kaikki eivät joudukaan, usea tupakoitsija päättää päivänsä vuodeosastolla. Otetaan sitten tarkasteluun useat muut syövät, mitä ihmiseen voi kehittyä. Aivo-, munuais-, veri-, iho-, eturauhas-, maksa- ja rintasyöpä. Jos osoittautuu, että nämä syövät ovat kehittyneet Palttootupakoinnin tuloksena, pienten partikkelien kantamisella kotiin, tupakoitsijat ovat vuosisatojen saatossa tappaneet itsensä lisäksi ison kasan viattomampia ei-hedonisteja. Syöpäsairaudet ovat kansakunnan kaapin kuolinsyiden ylähyllyllä. Logiikka on ainakin olemassa. Meistä jokainen tuntee jonkun, joka tupakoi. Meistä jokainen on hengittänyt tupakansavua. Altistuksen määrä vaihtelee. Tarvitseeko vielä jatkaa lisää....

 14. Osku Ope (08.01.09, kello 0:05)

  Pelin, johon jotkut ovat sortuneet, rakentajat ovat ihan toisia. Yksi heistä on Kalifornian yliopiston professori Stanton Glantz lääketieteen puolelta, vakaumuksellinen tupakoinnin vastustaja jo vuosikymmenten takaa ja on suoraan ja epäsuorasti lääketeollisuuden rahoituksen piirissä, ja jonka tohtorius on koneenrakennuspuolelta.

  Tupakkakonferensissa 1990 Perthissä Australiassa hän lipsautti, että the main thing the science has done on the issue of ETS, in addition to help people like me pay mortages, is it has legitimized the concerns that people have that they don't like cigarette smoke. And that is a strong emotional force that needs to be harnessed and used.

  Glantzin ihmisten tunnepitoisuuden varaan rakentuva ohje liittyy siihen, josta aikaisemmin mainittu Kluger kertoi.

 15. Seppo Honkanen (08.01.09, kello 1:38)

  Hyvä Osku Ope, sanoipa joku professori jossain päin maailmaa ihan mitä tahansa, tupakka on erittäin haitallista terveydelle. Nykyään sen myöntävät jopa tupakkayhtiöt.

  philipmorrisusa.com/en/cm...

  Katsaus tupakoinnin vaikutuksista ihmiskehoon www.terveysportti.fi/pls/... on

  "Tupakka sisältää noin 500 kaasumaista yhdistettä ja 3500 muuta kemiallista yhdistettä. Näitä ovat muun muassa bentseeni, syanidi, tolueeni ja vinyylikloridi. Terveydelle haitallisimpia yhdisteitä ovat häkä, hiukkasista muodostuva terva, jossa on yli 50 voimakkaaksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi luokiteltua ainetta."

  www.paihdelinkki.fi/Tieto...

 16. Osku Ope (08.01.09, kello 10:50)

  Terveysportin ja päihdelinkin yhteydessähän palataan alkuun eli siihen, että tyydytään auktoriteettiuskoisesti pekkapuskien välittämään tietoon, joka on osin tai kokonaan kyseenalaistettavissa.

  Philip Morrisin myöntyväisyydelle ei kannata panna kovin paljon painoa. Kyseessä on pyrkimys poliittiseen korrektiuteen, jonka voi arvella liittyvän siihen, että Philip Morris on osa laaja-alaista Altria Groupia, jolla on muutakin kaupattavaa kuin tupakka.

  Kannattaa muuten ''tupakkakuolemiin'' liittyen tutustua Levyn ja Marimontin artikkeliin Lies, Damn Lies and 400,000 Smoking-Related Deaths. Pekkapuskien ulkopuolelta löytyy rutkasti mielenkiintoisia juttuja, kun viitsii etsiä.

 17. Osku Ope (08.01.09, kello 11:29)

  Lisätäänpä vielä liittyen tupakan sisältämiin aineisiin. Ne eivät ole mitenkään tupakalle monopolisoituja. Niitä syntyy liikeenteessä, esiintyy ravinnossa jne.

 18. Seppo Honkanen (08.01.09, kello 15:44)

  No mutta Osku, häkää ja pienhiukkasia syntyy myös kynttilöitä poltettaessa. Myrkky on myrkky, oli lähde mikä tahansa.

  Ero on siinä, että tupakoitsija hengittää kymmeniä myrkkyjä satoja kertoja enemmän kuin tupakoimaton. Ihan pelkkä arkijärki riittää kertomaan, että se tuhoaa elimistöä.

 19. Osku Opu (08.01.09, kello 19:08)

  Pitemmälle ajateltuna arkijärki kertoo senkin, että näitä myrkyiksi kutsuttuja pitäisi olla tupakassa vielä rutkasti enemmän, että sen voisi sanoa aiheuttaneen jotakin; esim. keuhkosyövän saa vain harva tupakoitsija. Lisäksi Kreikassa sen esiintyvyys tupakointimääriin nähden on hyvin alhainen.

 20. Osku Ope (08.01.09, kello 19:38)

  Jatketaanpa keuhkosyövästä American Cancer Societyn käyrän pohjalta. Savukkeiden kulutus USA:ssa oli huipussaan 1950-luvun puolivälistä 1970-luvun alkuun.

  Äkkinäinen tekee johtopäätöksen, että runsaat keuhkosyöpätapaukset parikymmentä vuotta tupakan kulutuksen huipusta johtuvat tupakoinnista, koska keuhkosyöpä vaatii kehittyäkseen useamman vuosikymmenen.

  Huomiotta jää se, että tupakankulutuksen huippuaikoina teollisuus- ja liikennepäästöt olivat laadultaan tosi järeää kaliiberia. Tässä yhteydessä on vielä hyvä muistaa, että keuhkosyöpä yleistyi samana aikana kuin tapahtui teollinen vallankumous pannen teollistumisen vauhtiin. Toki savukkeet ilmaantuivat samoihin aikoihin mutta ennen niitä tupakka poltettiin vahvana piipputupakkana tai sikareina eikä mitenkään vähäisessä määrin. Keuhkosyöpä oli silti harvinaisuus.

 21. Majsteri Rantaluola (09.01.09, kello 1:05)

  Tupakanpolton ääliömäisyys on juuri siinä, että sitä poltetaan savukkeina, paperiin käärittynä formaattina. Kussakin jointissa lienee 2/3 tupakkaa ja 1/3 paperia. Tuo paperi ei ole kuitenkaan sen vähemmän kemiallisen metsäteollisuuden saastuttamaa kuin muukaan paperi. Ajattele asiaa toisinpäin: Jos hengittäisit sisääsi päivittäin parin a4:n verran paperisavua (ilman tupakkaa), kuinka terveeksi kuvittelisit itsesi kymmenen vuoden päästä? Paperinimutuksella on mielestäni järkevä syy-yhteys muihin syöpiin kuin keuhkosyöpään ja varsinainen keuhkosyöpä ja -ahtauma tulee todennäköisimmin itse tupakasta ja sen tervasta ja muusta orgaanisesta kuonasta. Mutta mites erotat paperin tupakasta, Osku? Nuoriso ei ala käyttämään piippua, enää, koskaan. Jos itse käytät piippua, sinulla on varaa "hurskastella" ja siteerata meille niin monen a4:n verran todisteita kuin muut vetävät vahingokseen keuhkoihinsa.

 22. Osku Ope (09.01.09, kello 11:22)

  Poltettavat tupakkatuotteet ovat kaikki paikallaan tilanteesta riippuen.

  Savukepaperit on ihan oma lajinsa, eikä verrattavissa tulostimen A nelosiin.

  Savukepapereiden perusmateriaaleina käytetään puuhioketta, selluloosaa, hamppua, pellavaa, riisiä tai esparto-ruohoa.

  Tietenkin mukana on kemikaaleja, mutta jos ne olisivat riskaabeleja, niistä olisi syntynyt haloo jo ajat sitten.

 23. Majsteri Rantaneuvos (09.01.09, kello 17:43)

  Omalta osaltani päätän todisteiden esittämisen tähän. I rest my case. I rest my briefcase. Jos menisimme oikeuteen, en tiedä kumpi meistä voittaisi. Osku esittää pätevänkuuloisia perusteluja. Hän esittää niitä asianajajan varmuudella ja asiantuntemuksella. Tuomarin ja juryn silmissä kyse on kuitenkin myös siitä, kuta asiaa advocatus ajaa. Tunnetaan myös sellainen käsite kuin paholaisen asianajaja. Ehkä Osku on sellainen. Voisin kuvitella hänet myös staglaation tai radioaktiivisen säteilyn vaikutuksen kieltäjäksi. Vetäydyn keskustelusta, en voitettuna enkä voittaneena, koska väittely on vasta alkanut. Tiedän kuitenkin nyt jotain siitä, mitä vastapuoli saattaa esittää omien argumenttieni päänmenoksi. I'm retired, and tired, too.

 24. Majsteri Rantaneuvos (09.01.09, kello 17:50)

  Tarkoitin sanalla staglaatio sanaa "stagflaatio" eli suom: 'yhteiskunta, jossa raha ei lisäänny mutta hinnat kasvavat'. Se on melkein yhtä ilkeä asia kuin tupakointi tai tupakoija.

 25. Majsteri Rantaneuvos (09.01.09, kello 17:55)

  PS2:
  suom. par.: 'yhteiskunnan TILA, jossa olemattomaan talouskasvuun yhdistyy inflaatio'.

 26. Osku Ope (09.01.09, kello 20:19)

  Kiitetään Rantaneuvosta kekustelusta.

  Vaikka paholaisen asianajaja nimikkeenä kuulostaa kiehtovalta, sellaiseksi ei voi tunnustautua; ei ole muita siteitä tupakkateollisuuteen kuin sen tuotteiden ostaminen. Lisäksi koulutus on ihan toisaalla kuin oikeutieteissä.

  Vastavuoroisesti kai muuten voisi nimittää tupakoinnista nauttivan kannalta paholaisen asianajajaksi sellaista advokaattia, jolla on siteet tupakointia vastustavaan liikkeeseen, ja joka harrastaa tupakkaoikeudenkäyntejä, nyt kevytsavukepuolella, Suomessa.

  Radioaktiivisen säteilyn vaikutukset ovat kohtalaisen suoraan todennettavissa ja toki inflaatiota voi esiintyä olemattomassa talouskasvussa. Inflaatio plus lama ja suuri työttömyys 1970-luvulla ilmaantui vastoin keynesiläistä talousteoriaa, joka oli muodissa 1930-60-luvulla.

  Viralliset totuudet tuppaavat toisinaan romahtamaan.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto