Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Rienapojat

I Was A Teenage Satan Worshipperin Pasi Viitanen ja Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändin Tuomas Kumpulainen eivät käy joulukirkossa.

Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändin Tuomas Kumpulainen toivoo pukilta henkistä kasvua.
Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändin Tuomas Kumpulainen toivoo pukilta henkistä kasvua.

"Voi vittu Jeesus saatanaaa", laulaa enkelisiipinen ja Jeesus-partainen mies Tampereen Yo-talon lavalla. Ollaan oululaisen Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändin keikalla.

Parhaillaan soiva Fuck Off And Die -kappale päättää alkuvuonna ilmestyneen Vade Retro Satanus I -debyyttialbumin ja aloittaa yhtä aikaa julkaistun Vade Retro Satanus II -lp:n.

Takaumasta tähän päivään: kolme kuukautta myöhemmin yhtye nauhoittaa kahta kakkoslevyään, jotka ilmestyvät keväällä 2010.

"Ei ole vielä joulufiiliksiin ehtinyt", laulaja-kitaristi Tuomas Kumpulainen vastaa puhelimeen Kuopion HenryÂ’s Pubin kellarista. Keikka on juuri päättynyt. Vielä olisi yksi ennen rauhoittumista.

"Hyvä, että keikkoja tulee myös pikkujouluihin. Olemme soittaneet aina pääsiäisenä sekä lukuisissa häissä."

Oikean joulun vietto alkaa sydäntalvella, Tuomaksen päivänä 21. joulukuuta. Joulu pohjaa pakanalliseen Auringon palvontaan.
Kreikkalaiset ylistivät ylijumala Kronosta ja roomalaiset Saturnusta, maanviljelyksen jumalaa. Sittemmin kristityt omivat tradition Jeesus Kristukselleen, Uuden testamentin Jumalan pojalle.


Lähes samaan aikaan toisaalla: Helsingin Kallion Torkkelinmäeltä on lähetetty I Was A Teenage Satan Worshipperin tuleva albumi tamperelaiseen levy-yhtiöön.

Pasi Viitaseen henkilöityvä elektrorock-yhtye on aikaisemmin ollut bändi ainoastaan keikoilla. Levyt Viitanen on tehnyt kokonaan itse kotistudiossaan. Kolmas kertaa toisin sanoo.

"Uusin ei ole niin läppärimusaa kuin aiemmat, kaikki jäsenet ovat mukana", hän paljastaa.

Joulua Viitanen juhlii kuitenkin samanlaisissa merkeissä kuin aina ennenkin:

"Perinteisesti oppikirjan mukaan. Joulu on tuttujen ja perheen kanssa hengailua, hyvinsyöntiä, pelien pelaamista ja tv:n katsomista verkkarit jalassa."

Jouluihmiseksi tunnustautuva Kumpulainen on samaa mieltä:

"Joulu on rauhoittumisen aikaa. Se on sellainen sensuelli kokoontumisajo, jossa pääsee olennaisten asioiden äärelle. On läheisiä ihmisiä ympärillä, hyvää ruokaa ja hetkiä, jolloin ei tarvitse tehdä yhtään mitään."

"Bändissä on pari tyyppiä, jotka eivät joulusta välitä, mutta itse olen suuri fani", Viitanen lisää.


Pyhä Nikolaus kammettiin valtaistuimeltaan jo vuosisatoja sitten.

Nykyisin punanuttuisena, ylipainoisena ja valkopartaisena tunnetun lahjakuriirin lanseerasi Coca-Cola viime vuosisadan alussa.

"En joutunut siihen rooliin edes peruskoulun joulujuhlissa", Viitanen muistelee.

Vaikka Kumpulainen on paitsi muusikko myös arvostettu teatterinäyttelijä, ei hänkään ole koskaan astunut pukin saappaisiin.

"Olen aika usein joutunut joulupukin apuriksi. Silloin kun pukin pitäisi tulla, on täytynyt mennä säätämään jotakin, tarkistamaan, että pihalla on tarpeeksi valoja, jotta pukki löytää perille. Ehdin hyvin harvoin itse näkemään pukkia?"

"Olen ollut kiltti lapsi", hän sanoo.

Maallis-kaupallisten piirteiden lisäksi joulu värittyy paikallisesti. Esimerkiksi suomalaisiin tapoihin kuuluu alkoholin suurkulutus. Varsinkin glögit ja talvioluet myyvät kuin lelut.

Viitanen aloittaa glögin juonnin jo lokakuussa, eikä se enää joulunpyhinä oikein maistukaan.


Sekä Viitanen että Kumpulainen pitävät enemmän lahjojen antamisesta kuin saamisesta.

"Lahjoissa pitää olla jokin merkitys, että se tuntuu oikealta."

Jeesuksen Kristuksen Kumpulaisen lahjatoiveet liittyvät henkilökohtaiseen muutokseen materian sijasta.

"Mutta on se mukavaa, kun saa vetää uudet villasukat jalkaan, ja kun ihmiset näkevät, että siitä nauttii."

Viitanen sen sijaan toivoo vuodesta toiseen radio-ohjattavaa autoa, autorataa tai legoja.

"Sääli, ettei niitä anneta tämänikäisille."

Vuosi sitten teinisatanistit julkaisivat netissä Dark Business -lahjalevyn faneilleen, ja perinne jatkuu tänä jouluna.

I Was A Teenage Satan Worshipper -nimi juontuu muusikoiden hevinuoruudesta ja sukulaisten "palvooko tuo saatanaa" -kauhisteluista.

Ei palvo, vaikkei Viitanen kirkossa käykään.

"Olen tiukka ateisti, en ole sinne uskaltautunut."

Ei Kumpulainenkaan joulukirkkoon astu: "Siinä on turhaa hehkutusta, mikä ei omaan joulunviettooni sovi."Marko Ylitalo, teksti
Aki Roukala, kuvat


I Was A Teenage Satan Worshipperin lahjalevy ilmestyy netissä jouluksi ja Strange Lights -albumi 3.2. Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi soittaa Oulun Nuclear Nightclubin pikkujouluissa 12.12.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto