Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vuosi pähkinänkuoressa

Aviisin sosiologinen silmä poimi kymmenen vuoden 2009 merkittävintä ilmiötä

Vuosi 2009 jää historiaan monien merkittävien historiallisten kehityskulkujen kulminaatiopisteenä. Tapahtumarikkaan vuoden lopuksi on hyvä hengähtää ja katsoa taaksepäin, tutkailla tapahtumia ajan antaman etäisyyden takaa.

Mitkä olivat vuoden merkittävimmät tapaukset? Mitkä asiat jäävät elämään tarinoissa ja muistelmissa, mistä tullaan tulevina vuosina esittämään "missä olit, kun..." -kysymyksiä? Kauaskantoisten vaikutusten arvioiminen voi olla näinkin tapahtumantäyteisen vuoden kohdalla vaikeaa, ja aika ei muutenkaan tahdo riittää kaiken ympärillämme pyörivän informaation tulkitsemiseen.

Aviisi päätti helpottaa asiaa ja poimi erehtymättömällä sosiologisella silmällään kymmenen vuoden merkittävintä kotimaista ilmiötä. Tämän listan asiat tulevat takuuvarmasti esiin kahvipöytäkeskusteluissa ja pubivisoissa vielä vuosikymmentenkin päästä.

1. Ruotsissa suurta suosiota saavuttaneen esikuvansa innoittamana myös Suomessa rekisteröitiin Piraattipuolue. Ennen nörtin tunnisti silmälaseista ja kolapullosta, nykyään silmälapusta ja pullollisesta rommia.

2. Alkoholivero nousi vuoden alussa kymmenen prosenttia. Onneksi korkeammat tahot huomioivat tämän opiskelijoiden ja pienituloisten opiskelijoiden toimeentuloa kuristavan asian etukäteen korottaen opintorahaa viisitoista prosenttia jo edellisenä vuonna.

3. Matti Nykäsen kokkiohjelma Mattihan se sopan keitti alkoi Subin netti-tv:ssä. Nykänen on siis viimein siirtynyt kotipolttoiseen. Jäämme myös odottamaan jaksoa, jossa tehdään uudenvuoden juhlaruoat mustasta makkarasta.

4. Myös pääministeri Matti Vanhanen keitti soppaa, pääasiassa itselleen. Koolla on ollut koko Arkadianmäen kokkikerho, tiettävästi perunatkin pestiin Marja Tiuran suosiollisella avustuksella Anna Tapion koulun uusissa pesukoneissa.

5. Sikainfluenssa-aalto iski Suomeen loppuvuodesta. Monen mielestä juuri sopivasti, eipä tarvitse selitellä käytöstään ainejärjestön pikkujouluissa.

6. Kirkko sai uusia, vaikutusvaltaisia aktiiveja riveihinsä. Kun sukupuoltaan korjannut Imatran kirkkoherra Marja-Sisko Aalto piti ensimmäisen jumalanpalveluksen operaationsa jälkeen, oli kirkko täynnä toimittajia. Seuraavaksi Ilta-Sanomat tekee syväluotaavan jutun uskoon tulleesta mediasta.

7. Talent-kisa oli esillä lehdissä ja kansaa puhutti varsinkin odottamaton lopputulos. Kisan voiton olisi ansainnut Markku Laamanen. Hän näytti todellista talenttia osoittaessaan, että tiukan paikan tullen isokin mies osaa itkeä ja kiukutella kuin pikkutyttö.

8. Audipomo aiheutti pahennusta vertaamalla naista autoon Anna-lehdessä. Autojätti aikoo huhujen mukaan korjata lokaantunutta imagoaan sponsoroimalla Tampereen Yliopiston naistutkimuksen laitokselle Esko Kiesi -oppituolin, jonka haltija saa työsuhdeautokseen uudenkarhean Audin.

9. Tampereen Ylioppilaslehti Aviisin seksi-aiheinen pakinakisa sai medianäkyvyyttä maanlaajuisesti ja erityisesti päätuomari Seppo Ahdin tiukka linja keräsi arvostelua. Wanhan liiton miehenä Ahti suostui valitsemaan vain yhden voittajan. Huhupuheiden mukaan se tapahtui lauantaina peiton alla.

10. Vanha viisaus rapakon takaa kertoo, että jokaisella listalla on oltava olut. Tässä listassa se on Karhu, jota saa pian litran tölkeissä. Ylistetty olkoon tuotekehitys!


Juho-Matti Paavola

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto