Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opintopsykologitoiminta sittenkin vaarassa

"Opintopsykologitoiminta saa jatkoa", kerrottiin viime Aviisissa, kun yliopisto oli tulosneuvotteluissa myöntänyt resurssit ensi vuodelle.

Opintopsykologitoiminnan Tampereella käynnistänyt ja opintopsykologina seitsemän vuotta työskennellyt Satu Eerola on kuitenkin eri mieltä.

"Töitä on mahdotonta hoitaa enää määräaikaisesti", hän kertoo. "Ajan toimintoja omalta osaltani vaiheittain alas."

Opintopsykologin asiakassuhteet ovat yleensä puolentoista vuoden mittaisia. Jos jatko on varma vain ensi vuoden loppuun, uusia asiakkaita ei ole mahdollista ottaa lainkaan. Eerola kuitenkin tähdentää, että asiassa on toimittava eettisesti ja nykyiset asiakkaat hoidetaan loppuun saakka.

Suunnitelmat erilaisten opiskelutaitokurssien ja muiden opiskelua tukevien projektien varalle olivat jo valmiina. Eerola harmittelee, ettei niitä nyt päästä aloittamaan.

"Yliopiston uudessa strategiassa korostetaan oppimistaitoja. Kuka niihin liittyvää asiantuntemusta jatkossa kokoaa ja koordinoi?" hän kysyy.


Yliopisto on luvannut useampaan otteeseen opintopsykologin vakinaistamista.

"Olemme äärimmäisen pettyneitä siihen, että sopimus rikottiin", kertoo Tamyn korkeakoulupoliittinen sihteeri Johanna Roihuvuo.

Hänen mukaansa vakituisen opintopsykologin puuttumiselle ei ole olemassa yhtäkään kestävää perustetta.

"Sen sijaan on pitkä lista syitä, joiden takia opintopsykologin vakinaistaminen on tarpeellista ja taloudellisestikin järkevää", Roihuvuo sanoo ja muistuttaa, että yliopisto saa rahoituksensa valmistuvista tutkinnoista.


Eerola miettii rehtori Kaija Hollin lukuvuoden avajaispuheessaan käyttämää metsänhoitovertausta, jonka mukaan yliopistossa on vahvistettava vahvoja ja menestyviä aloja ja karsittava heikompia.

"Näyttää siltä, että samaa ajattelua ulotetaan opiskelijoihin: heikkoja ollaan karsimassa pois", Eerola arvioi. "Mutta tukipalvelujen heikennykset lisäävät kyllä varmasti opiskelun keskeyttävien määrää, joten tämä kääntyy yliopistoa vastaan."


Kaija Holli kieltäytyy kommentoimasta asiaa laajemmin ennen kuin ensi vuoden budjetti joulukuun lopulla hyväksytään yliopiston hallituksessa.

"Opintopsykologin kustannukset on alustavissa neuvotteluissa sinne sijoitettu. Muuta ei ole mitään mahdollisuutta tässä vaiheessa luvata", hän kertoo.


Oskari Rantala

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto