Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Aviisi ja edustajisto lahjoivat yliopistoa

Juha Suoranta ja Tere Vadén perustavat prosenttiliikkeen alkutekijöissään olevalle varainkeruulle

Tampereen yliopisto on aloittanut lahjoitusten keräämisen yliopistolle kaikessa hiljaisuudessa toukokuussa. Keräysaikaa on ollut siis jo yli puoli vuotta, mutta yliopisto on saanut vain yhden lahjoittajan, Mauri Aarrevaaran, jonka lahjoitussummaa kuvaillaan vaatimattomaksi. Aviisi päätti auttaa rahavaikeuksista kärsivää yliopistoa ja lahjoitti vielä vaatimattoman kymmenen euroa.

Aviisin sivari Oskari Rantala lahjoitti lisäksi omasta pussistaan yhden päivärahan verran eli 4,40 euroa, vaikkei edes opiskele Tampereen yliopistossa.

"Tampereen yliopisto selvästi tarvitsee panostani ja tekee tärkeää yhteiskunnallista tutkimusta", Rantala perustelee lahjoitustaan.

Samaan aikaan kun Aviisissa puuhattiin lahjoittamista, Tamyn edustajisto ja hallitus keräsivät kolehdin edustajiston kokouksessa. Summaksi kertyi kokonaista 36,12 euroa.

"Tämähän on tietenkin symbolinen ele, mutta on tässä tärkeämpikin asia: olemme huolestuneita, että yliopisto on saanut lahjoituksia niin vähän. Yliopiston hallinnossa ei ole otettu tosissaan lahjoitusten keräämistä", edustajiston puheenjohtaja Salla Heikkinen sanoo.

Kuka tahansa voi lahjoittaa, kuinka pienen summan hyvänsä. Kaikkien lahjoittajien nimet julkaistaan yliopiston nettisivuilla ja Aikalainen-lehdessä.


"Keräystä ei käytännössä ole vielä aloitettu. Meillä on vasta keräyssivut ja tilinumero, mutta aika harva surffailee netissä ja etsii, minne voi lahjoittaa. Tiedotusta asiasta tullaan lisäämään", Tampereen yliopiston talousosaston päällikkö Päivi Mäntysaari sanoo.

Uuden yliopistolain takia yliopisto saa kerätä osan varoistaan lahjoituksina. Useimmat muut yliopistot ovat keränneet rahaa aktiivisesti jo lähes vuoden ja lanseeranneet isoja mainoskampanjoita lahjoituksille. Tampereen yliopistolla kesti pitkään päättää, onko se mukana rahankeräyksessä ollenkaan.

"Tampereen yliopisto ei välttämättä kerää ollenkaan rahaa. Se on aika jähmeä muutoksissaan", opetusministeri Henna Virkkunen arveli viime helmikuussa Aviisissa, kun yliopisto ei ollut vieläkään edes päättänyt, aikooko se kerätä rahaa.

Valtio maksaa yliopistolle 2,5-kertaisena lahjoitussumman, jos yliopisto onnistuu saamaan kasaan vähintään miljoona euroa vuoden 2010 loppuun mennessä. Esimerkiksi Turun yliopisto on kerännyt jo reippaasti yli miljoonan.

"Miljoona euroa ei ole itse asiassa kovin suuri summa, mutta keräysaika on aika lyhyt. Tosin sitä ollaan todennäköisesti pidentämässä vuoden 2011 loppuun asti", Mäntysaari sanoo.

Myös uutta yliopistolakia aktiivisesti vastustaneet opettajat Juha Suoranta ja Tere Vadén ovat päättäneet kerätä kortensa kekoon yliopistomme hyväksi. He ovat perustamassa prosenttiliikettä, jossa he kannustavat yliopiston opettajia lahjoittamaan esimerkiksi neljäsosaprosenttia palkastaan yliopistolle.

"Ajatuksemme ehdottomasti osoittautuvat sekä äärimmäiseksi samaistumiseksi työnantajaan että ihmiskasvoisen markkinademokratian yritykseksi autoritaarisen kapitalismin aamunkoitossa", Vadén ja Suoranta selittävät.

Käytännössä opettajat aikovat suunnata rahansa peruslahjoituksen lisäksi henkilökuntarahastoon, johon kertyneet rahat jaetaan lahjoittajien päättämällä tavalla esimerkiksi tutkimuksiin, käännösapurahoihin ja jatkotutkimusstipendeihin.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto