Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kun haaveet hajoavat

Laura Honkasalon uusin romaani Eropaperit kuvaa ihmissuhteiden repiviä tilanteita

Ankean lapsuuden murjoma Sinikka aviotuu varakkaan perheen pojan kanssa. Anoppi, tyylikäs Leea, ottaa epävarman Sinikan siipiensä suojaan.

Kesät 1960-luvulla ovat kuumia, ja perhe kasvaa. Arjen paineissa idylli sortuu.

Tapahtumien aikaväli on pitkä, ja ne pulpahtelevat esiin satunnaisessa järjestyksessä kuin muistot. Mennyt työntyy nykyisyyteen, 1960-luvun hilpeät saaristoretket vuoden 2009 sairaalareissuihin. Epäkronologinen ajan kuvaus on kirjallisuudessa usein käytetty, mutta se sopii luontavasti Eropapereihin.

Honkasalon varhaisempi teosSinun lapsesi eivät ole sinun (2001) eläytyi oivaltavasti lapsen maailmaan.Uusimman kirjankin onnistunein hahmo on lapsi, Sara.

Teos ansaitsee huomiota yhteiskunnallisena puheenvuorona. Avioeron myllerryksessä perheen nuorimmat joutuvat ratkaisemaan haastavia tilanteita: miellyttämään, ja mukautumaan keskenään torailevien vanhempien tahtoon. Ristiriidan kuvaus on kirjan vaikuttavinta antia: kaltoin kohdeltu pienokainen herättää lukijan närkästyksen ja jopa vihan.


Valitettavasti kaikki kirjan hahmot eivät vakuuta kuten Sara. Jouko-isän uusi vaimo jää tympeän sekopään karikatyyriksi. Rehevää kieltä vaivaa epätasaisuus. Hetkittäin kerronta osuu tunteiden ytimeen, mutta monet kuvat ovat kirjallisessa käytössä haalistuneita. Tiivistäminen nostaisi hienoimmat kohdat lukijan ihasteltaviksi. Nyt ne hukkuvat mielikuvahöttöön.

Tarinan sävy ei sorru katkeruuteen, vaikka sisältääkin traagisia sävyjä. Perhe on pahin ja paradoksaalisesti paras. Leean, Sinikan ja Saran kestävä side todistaa tämän.

Jospa vain lukija pääsisi ontosta olostaan: tämän kirjan olen kahlannut ennenkin.Aino Suonio

Laura Honkasalo: Eropaperit
Otava 2009, 412 s.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto