Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vinkkejä huippuosaamiseen

Yksi valtion keskeisistä huolenaiheista on huippuosaamisen lisääminen.

Vallitsevan käsityksen mukaan yhteiskuntamme romahtaa, jos se ei koostu pelkistä nobelisteista, nousukiidossa olevien yritysten pääjohtajista ja Suomi-brändejä innovoivista lahjakkuuksista.

Yliopistot ovat joutuneet erityisen syynin kohteeksi, koska niiden vastuulla on puskea yhteiskuntaan kaivattua älyllistä eliittiä, mieluiten vientituotteeksi asti.


Opetusministeriö on käynnistänyt huippuyliopistojen luomiseen tähtäävät massiiviset uudistukset. Toiminta keskitetään hyvin menestyviin yksiköihin, ja heikkolaatuisista yksiköistä hankkiudutaan eroon. Suunnitelmissa vaikuttaisi kuitenkin olevan Jupiterin mentävä aukko: mitä tapahtuu niille ilmeisen keskinkertaisille tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille, joista heikosti menestyvät yksiköt koostuvat? Ohessa muutama ehdotus siltä varalta, että asiaa ei ole vielä ratkaistu:

1) Modernisoidaan lainsäädäntöä niin, että heikkotasoisten yksiköiden lisäksi myös heikkotasoiset yksilöt voidaan lakkauttaa.

2) Palataan eliittiyliopistoihin potkimalla keskinkertaisuudet ulos. Väestön matala koulutustaso ja tutkijoiden vähäinen määrä lisäävät huippuosaamista merkitsevästi (Stetson-Harrison 2009). Yliopistoon liian lahjattomat voivat edetä huippuosaajiksi muihin tehtäviin, esim. TeleScamSuomi Pirkanmaan myyntitykiksi.

3) Siirretään pohjamudissa rämpivän yksikön henkilökunta ja opiskelijat huippuyksikköön. Ratkaisumallin etuja ovat, että tieteelliset saavutukset lisääntyvät, opetuksen taso nousee, koulutuksen läpäisyprosentit paranevat ja taivaalta sataa rahaa.


Johanna Roihuvuo
Kirjoittaja on Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto