Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kolumni: Nyt puhuu opettaja

Jees, dialektiikkaa!

Psykopolitologian varadosentti Aarnio Kotka N:n yliopistosta N:n kuvernementista oli harmistunut, kun kollegat kyselivät jatkuvasti: "Mitä mäkikotka?", "Mitä kotkansilmäsi näkevät?" tai "Koska kotka lentää aurinkoon?" Tuo kaikki oli kai huumoria, mutta varadosentilla ei ollut lainkaan huumorintajua; se oli erään kliinisen operaation yhteydessä epähuomiossa leikattu pois. "Vaihdanpa nimeä ja olen tästä lähtien pelkkä K.", Kotka päätti.

Kevätlukukausi oli juuri alkanut. Akateeminen varamies kun oli, K. oli äkkikomennuksella määrätty pitämään luento dosentti Aimo Äkki-Väärän sairastuttua sikotautiin, hinkuyskään ja isorokkoon. Päivän tekstiksi K. otti Bertolt Brechtin runon Dialektiikan ylistys. K:ta miellytti runon apokalyptinen kohta: "Kun hallitsijat ovat puhuneet, tulevat hallitut puhumaan, ja ei koskaan on vielä tänään!"

Miten kaukonäköisesti tuo saksalainen kirjanpitäjä ennakoikaan Berliinin muurin rakentamisen, muurin purkamisen, Neuvostoliiton hajoamisen, vieläpä Castron jälkeisessä Kuubassa vallitsevan rumban!

Henkisiä tuulimyllyjä kaivataan tuulipukukansan korkeimmissa opinahjoissakin, K. mietti. Hän sai kuningasajatuksen: "Mitä jos N:n yliopisto julistetaan Vallattomaksi Yliopistoksi, valtavapaaksi vyöhykkeeksi, jossa lakkautetaan neuvostot ja muut hallinnolliset elimet ja työntekijöille myönnetään itsehallinto."

Ei enää UPJ-neuvotteluja, ei loputonta raportointia, valvontaa ja kyttäystä, vaan kukin voi vihdoin keskittyä olennaiseen ja sehän on - jos joku vielä muistaa - tutkimus ja opetus. Siirtyminen vallattomuuteen ei onnistu hetkessä, K. ymmärsi. Eihän tuulipukukansan keskuudessa vallitse edes tasavalta, koska valta ei jakaudu ihmisten kesken tasan vaan keskittyy, etääntyy, heittäytyy näkymättömäksi.

"Pidetään ensi alkuun Yliopiston Vallattomat Päivät, jolloin kuka tahansa voi olla hetken kansleri tai rehtori", K. innostui.

Kehitetään tosi-yliopisto-formaatti, jonka puitteissa seurataan jonkin laitoksen tai tiedekunnan puitteissa tapahtuvaa taistelua resursseista. Eiköhän tuo hälytä akateemisesta kasvihuoneilmiöstä eli työilmaston ylikuumenemisesta.

"Jees, dialektiikkaa ja hapankaalia", K. tuumi ja lähti Vapauden kaihoa viheltäen luennoitsemaan aiheesta "Iso Veli valvoo - valvo sinäkin!"


Yrjö Hosiaisluoma
suomen kirjallisuuden
professori

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto