![]() |
|
![]() |
Murrosikäisille tytöille suunnattu koulutustilaisuus on alkamassa Cherain kylässä, Intiassa. Kylän teinitytöt istuskelevat hermostuneesti kikatellen kylän kokouspaikkana toimivan puun alle levitetyllä matolla.
Tamyn tukeman kehitysyhteistyö-
järjestön Gravisin naispuolinen lääkäri Vasundhara hätistää viimeisetkin miehet kylän ulkopuolelle. Teinipoikia kiinnostaisi jäädä kuuntelemaan, mutta tytöille halutaan antaa rauha kysyä ja keskustella. Ilmapiiri on jännittynyt.
Suurin osa tytöistä on tullut kuulemaan ensi kertaa murrosiästä, sillä naiseksi kasvamiseen liittyvistä asioista ei ole tapana puhua avoimesti perheissä.
Osa tytöistä ei käy koulua tai lopettaa sen viimeistään viidennen luokan jälkeen. Vain yksi puun alla istuskelevista tytöistä kertoo jatkaneensa koulua ja käyvänsä parhaillaan kahdeksatta luokkaa.
Cherain kylä on eräs kymmenestä kylästä, joissa järjestetään Tamyn tukemia murrosikäisille tytöille suunnattuja valistustilaisuuksia.
Lääkäri Vasundharan esittämät kysymykset naurattavat ja ujostuttavat. Aluksi kukaan ei uskalla vastata.
Vasundharan jutustellessa tyttöjen perheistä ja heille kuuluvista kotitöistä moni tytöistä painaa katseensa maahan kuin piiloutuakseen.
Lääkärin suorasukaisuus hämmentää, sillä perinteisten tapojen mukaan tyttöjen ja naisten ei ole lupa osallistua avoimesti keskusteluun. Vaikka muutamien vanhempien naisten lisäksi paikalla on vain tyttöjä, julkisesti puhuminen on vaikeaa.
Vasundhara jatkaa sinnikkäästi. Hän kertoo kerran kuussa tulevista kuukautisista, säännöllisen peseytymisen tärkeydestä ja monipuolisen ravinnon merkityksestä. Hän myös muistuttaa tyttöjä, että hiekan sijasta kuukautisten aikaan pitää käyttää kankaisia puhtaita kuukautissuojia.
Kysyttäessä, ovatko jotkut tytöistä jo naimisissa, moni käsi nousee ylös. Aikaisin solmittujen avioliittojen vuoksi on syytä keskustella lasten hankinnasta. Vasundhara kertoo, että kaksi tai kolme lasta on jo riittävä määrä, ja ettei lapsia tulisi saada ennen 18 vuoden ikää.
Joukko kuuntelee keskittyneesti, ja pikkuhiljaa tytötkin rohkaistuvat keskustelemaan ja esittämään kysymyksiä. Eräs tyttö kysyy, onko kuukautisten aikana normaalia kärsiä vatsakivuista. Toinen sanoo kuulleensa radiosta hiv:stä ja kertoo, mitä se tarkoittaa.
Ravinnosta puhuttaessa monet tytöt kertovat syövänsä vasta muiden perheenjäsenten jälkeen. Vasundhara muistuttaa, että tyttöjen ja poikien monipuolinen ravinto on yhtä tärkeää ja että tyttöjen pitäisi syödä niin paljon kuin veljiensäkin.
Tyttöjen koulutuksilla halutaan lisätä heidän tietoisuuttaan tasa-arvosta ja naisten mahdollisuuksista. Gravisin työntekijät kertovat tytöille säästämisestä, valtion heille tarjoamasta terveydenhuollosta ja tasa-arvoisuudesta.
Tytöille halutaan antaa tietoa heidän mahdollisuuksistaan ansaita omaa rahaa ja vaikuttaa elämänsä suuntaan.
Gravisin tukemat naisryhmät ovat tuttuja monille koulutustilaisuuden tytöistä. Ryhmissä naisia opastetaan oman rahankäytön alkuun.
Heidi ihalainen, teksti ja kuva
Kirjoittaja kävi viime syksynä
Intiassa tutustumassa Tamyn
kehitysyhteistyökohteeseen.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen